Továbbra sem működik az iskolatej program Szombathely környékén

A tankerület valamiért nem segít megoldani a nagy rejtélyt.

A Szomszédok teleregény 331 részt ért meg, a Jóban Rosszban 4287-et, a Barátok közt több mint 10 ezret. A Szombathelyi Tankerület Iskolatej programja még csak a harmadik epizódnál tart, de van esély, hogy a nagy elődök nyomába lép.

Ez a történet napjainkban játszódik, a helyszín Szombathely és környéke, a szereplők a gyerekek, a szülők, a tankerület, egy tejipari cég és egy mitugrász újságíró, aki próbál egy egyszerű kérdésre választ kapni, de újabb és újabb bonyodalmak jönnek, a történet pedig kígyózik tovább és tovább.

A legújabb epizód arról szólt, hogy a szombathelyi és Szombathely környéki iskolások nem heti négyszer, hanem csak egyszer kapnak iskolatejet (kakaót, joghurtot, sajtot stb.).

Valljuk be, nem túl nagy dráma, ráadásul a gyerekek ingyen kapják a tejet, így akár azt is mondhatjuk, hogy nem éri őket veszteség, örüljenek annak a heti egynek is, miért is rugózik a firkász egy ilyen apróságon. Unalmas. Ha a kereskedelmi tévében menne a sorozat, már rég lekerült volna a műsorról.

De ha közelebbről megnézzük, kiderül, hogy nem is olyan érdektelen ügy ez.

Az előző részek tartalmából

A sorozat alapbonyodalma az volt, hogy egy Szombathely környéki iskolában dolgozó pedagógus arról értesítette lapunkat, hogy a múlt év decemberében megállt az iskolatej program a tankerületben. Lapunk elkezdett nyomozni, és láss csodát, március elején ismét elindultak a szállítások.

„A cég élelmiszerbiztonsági okokból függesztette fel a szállítást”

– közölte akkor lapunkkal a tankerület vezetősége.

Bár kissé furcsán hangzott a magyarázat, elkönyveltük, hogy minden rendben, és saját vállunkat is megveregettük, hogy lám, ezt is elintéztük.

Aztán nem sokkal később megtudtuk Továbbra is akadozik az iskolatej-program a Szombathelyi Tankerület területén 2023. March 09. 16:41 , korán örültünk. Az Agri One Kft. elkezdte ugyan a szállítást, de a korábbi heti négy nap helyett csak egyetlen napon. És ez azóta így van.

Ismét megkerestük a tankerületet, hogy most akkor mi van, de azt a választ kaptuk, hogy a teljesítés megszakadásának okairól a cég tud nyilatkozni. Őket is többször kerestük az ügyben, de semmi válasz nem érkezett.

És akkor elővettük a nagyágyút

Ekkor láttuk elérkezettnek az időt, hogy elővegyük az újságírók nagyágyúját, a közérdekű adatigénylést.

Ezt kivételes alkalmakra tartogatjuk, de úgy tűnt, ebben az esetben másként nem tudunk érdemleges információkhoz jutni. Álmunkban sem gondoltuk, hogy a Szombathely környéki iskolák tízóraijából egyszer majd ilyen ügy lesz, de a sorozatok már csak olyanok, hogy akadnak nem várt fordulatok.

És ha már így alakult, immár nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nincs hetente négyszer tej (kakaó, joghurt, sajt stb.) az iskolákban, de arra is, hogy mi van a tankerület és az Agri One közötti szerződésben, hányan adtak be annak idején pályázatot, mennyi pénzről van szó, teljesíti-e a 2022 júliusában aláírt szerződést a cég, és ha nem, akkor tervez-e valamilyen jogi lépést a Szombathelyi Tankerületi Központ.

A válaszokból kiderült, hogy 2022-ben a kiírásra két pályázó jelentkezett. Az egyik az Agri One Kft. volt, míg a másik cég érvénytelen ajánlatot adott be.

Hogy összesen mennyi pénzről van szó, azt nem tudtuk meg, viszont a tankerület elküldte mind a 40 iskolára vonatkozóan az adatokat: azt, hogy melyik iskolába milyen termékeket szállít majd a cég, azokból mekkora mennyiség fogy el a tanévben, és ezen termékeknek mennyi az egységára.

 • 2,8%-os iskolatej - 323 Ft/liter
 • 2,8%-os kakaós tej - 335 Ft/liter
 • 2,8%-os karamellás tej – 335 Ft/liter
 • Gyümölcsdarabos joghurt – 485 Ft/kg
 • Natúr kefír – 440 Ft/kg
 • Ezekből a számokból az derül ki, hogy az Agri One Kft. árai igencsak jónak mondhatók, talán túl jónak is. Akár sok mindent meg is magyarázhatnak, de most tekintsünk el a találgatásoktól, még akkor is, ha egyelőre ennél sokkal több nem marad számunkra.

  A tankerület ugyanis valamiért nem segíti a tisztánlátást

  Nem kaptunk egyenes választ például arra, hogy teljesíti-e a szerződésben foglaltakat az Agri One Kft.

  Ez a megkapott dokumentumok fényében azért érdekes, merthogy a tejtermékek és azok árazása mellett ott van egyértelműen az is, hogy hetente hányszor kell szállítani. És ez - tudomásunk szerint - nem történik meg.

  Erről annyit közölt lapunkkal a tankerület, hogy az intézmények az Agrárminisztérium iskolatej programjáról szóló rendeletének megfelelő paragrafusa alapján járnak el.

  Arra a kérdésünkre, hogy tesz-e valamilyen jogi lépést a Szombathelyi Tankerületi Központ, azt a válasz kaptuk, hogy

  A kérdés nem minősül az Infotv. 3. § 5. pontja szerinti közérdekű adatigénylésnek.

  Meglehetősen különös válasz, de már túl vagyunk azon, hogy csodálkozzunk.

  Újabb szereplők jelennek meg a színen

  Itt tart most a szappanopera, és annyit kikotyogunk, hogy a folytatásban új szereplők tűnnek majd fel.

  Az Agrárminisztérium rendeletének hivatkozott paragrafusa ugyanis azt mondja, hogy

  „Ha a vállalások a program lebonyolítása során nem teljesülnek, a nevelési-oktatási intézmény és a kérelmező erről jegyzőkönyvet állít ki, amelyet megküld a miniszter és a Kincstár részére a Kincstár honlapján közzétett közleményben megjelölt elektronikus levelezési címekre. A felek a jegyzőkönyvben egyértelműen megjelölik, hogy melyik fél miatt nem valósultak meg a vállalások. Ha a vállalások a kérelmező mulasztása miatt nem valósultak meg, akkor a soron következő tanévre vonatkozó ajánlattételi felhívás során a fenntartó nem köteles figyelembe venni a kérelmező ajánlatát. Ha a soron következő tanévre vonatkozó ajánlattételi felhívás során a kérelmező az egyetlen ajánlattevő, a fenntartó a következő tanévre más kérelmezővel is köthet szerződést.”

  Így még a múlt héten elküldtük kérdéseinket a minisztérium és a Kincstár részére. Amint megérkeznek a válaszok, frissítjük írásunkat.

  Közben az újságíró azzal áltatja magát, hogy semmi gond, hiszen mégsem arról van szó, hogy tíz évre titkosították, mi alapján hozta meg döntéseit az operatív törzs, vagy hogy a paksi bővítés 30 évig titok marad, hanem csak néhány pohár kakaóról.

  Hogy azért ez egész más.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet