Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mozarttal tér vissza az eredeti helyszínére az Iseumi Szabadtéri Játékok

Az idei programban lesz még Omega musical, Rock Symphonic koncert, és még egy csodazongora is ellátogat Szombathelyre. Ki ne hagyják!

Jelképes operával tér haza az Iseumi Szabadtéri Játékok. A '60-as években Mozart Varázsfuvolája volt az első opera, amit a városban előadtak. A 2011-es újrainduláskor ugyan már ellőtték ezt a darabot, helyette Mozart egyik másik mesteroperáját élvezheti majd a nézők a júliusi hőségben, ez a Szöktetés a szerájból lesz.

A kapcsolatot Puskás Tivadarnak sikerült megtalálnia, aki a mai beharangozó sajtótájékoztatón mesélt arról, hogy még kisgyermek korában bizony ő is ott volt a tömegben a legelső iseumi játékok alatt. Habár ennek írásos nyoma nincs, az ő emlékeiben élénken él Székely Mihály baritonja. Szerinte Közép-Európa egyik legkedveltebb szabadtéri zenés játékait rendezik meg évről évre a városban.

Beharangozó sajtótájékoztató az Iseumi Játékok kapcsán
A képekre kattintva galéria nyílik.
Vágvölgyi Bálint

Újra színpadra áll az Experidance társulat is

Koczka Tibor az Experidance előadásáról mondott néhány izgalmas infót. A táncosok egy musicallel készülnek a játékokra, aminek 21 Omega sláger fogja adni a gerincét. Ezután már nem meglepő, hogy A gyöngyhajú lány balladája címet kapta a darab. 27 táncos fogja majd színpadra vinni a történetet, ami egy fiatal lány felnőtté válásáról és az első szerelmi csalódásáról fog szólni, és megjelennek benne majd a Balaton mitikus legendái is. Már alig várjuk!

Mozart mesteroperája igazi csemege lesz

Az idei fő attrakció mindenképp az opera lesz, ezt a szombathelyi közönség már el is várja. A darabot Hábetler András rendezi, aki már háromszor tűnt fel operaénekesként Szombathelyen. A játékok rajongóinak is ismerős lehet, hiszen a Figaro házasságában, pont az Iseumban énekelt. Mozart operájában szereplőként is feltűnik majd, de az ő karaktere nem fog énekelni, az ő része szigorúan prózai. Elárulta, hogy átdolgozták a szöveget, hiszen fontos volt számára, hogy vicces és a mai emberekhez szóló legyen, és még a fiatalokat is megszólítsa.

Katarzist fogunk okozni, és az a célunk, hogy a fiatalok, akik betévednek a utcáról úgy menjenek haza, hogy azt mondják »Ja, hát én nem is tudtam, hogy szeretem az operát«

- mondta. A darab főszereplője Rácz István lesz, de feltűnik még Lőrincz Judit, László Boldizsár és Ódor Botond is.

Beharangozó sajtótájékoztató az Iseumi Játékok kapcsán
Hábetler András szenvedélyesen mesélt Mozartól és a darabról
Vágvölgyi Bálint

A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjéről már Kiss Barna, a szimfonikusok igazgatója mesélt. Remek programokkal készültek, a klasszikustól a modernig, így sikerült megőrizniük az Iseumi Játékok fesztivál jellegét. 28-án egy olyan koncerttel tekerik maximumra a kultúrát, amelyben a rock slágereket bújtatnak szimfonikus köntösbe, és fordítva. A koncertet egy ausztriai karmester, Hermine Pack fogja vezényelni, aki a szomszédban már úgy meghonosította a rock szimfóniát, mint ahogy a szombathelyi szimfonikusok a Hollywood Classicsot.

Varázsfuvola az nem, de varázszongora azért lesz

A játékok záróeseménye Bogányi Gergely zongorakoncertje lesz. Persze ez a koncert sem marad csavar nélkül, hagyományos zongora helyett a saját csodazongoráján fog játszani, amit maga fejlesztett. A hangszernek különleges, teljesen egyedi hangzása van, Budapesten hotelekben állítják ki, és megtiszteltetés, ha valaki játszhat rajta. Bogányi Chopin és Liszt műveivel készül a szombathelyi koncertre, ami nagyjából két órás lesz. A zongoraművészről tudni kell, hogy fejből tudja az összes Chopin művet, nem is volt kérdéses, hogy nálunk is megvillogtatja tudását.

Bogányi zongoráján már Kiss Barna fia, Kiss Márton is játszhatott. A sajtótájékoztató végén tőle kaptunk egy kis ízelítőt, Liszt Rigoletto parafrázisát adta elő eszeveszett kézmozdulatokkal, öröm volt nézni.

Beharangozó sajtótájékoztató az Iseumi Játékok kapcsán
Nem bűvész, de amikor játszik, csak a kezére lehet fókuszálni
Vágvölgyi Bálint

Iseumi Szabadtéri Játékok 2017.

2017. július 21. Mozart: Szöktetés a szerájból

2017. július 26. A gyöngyhajú lány balladája - Omega musical

2017. július 28. Rock Symphonic koncert

2017. augusztus 2. Bogányi Gergely és a csodazongora

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló

Tovább az oldalra