A jövő tényleg elkezdődött

Tegnap este az osztrák reggae-ritmusok és a török népzene között félúton átadták a 20. Mediawave filmes versenyének díjait

Filmek is voltak!

Azoknak, akiknek egyáltalán nem tűnt fel vagy nem tudnak róla, újfent nyomatékosítanám: a Mediwave Fesztivál a Fő téren, a mozi aulájában, a Bartók Teremben és a zsinagóga udvarán hallott zenei csemegék mellett is - elsősorban rangos és minőségi filmfesztivál. Méghozzá alternatív kultúrák és közösségek vagy éppen alternatív, kísérletező mozgóképi alkotások versenye. Ezúttal több mint ezer nevezett műből, öt kategóriában 72 alkotást felvonultató izgalmas kínálat.

Olyan versengés, aminek a szakmában és a fesztiválnaptárban rangja van, a hatása mégis sokkal összetettebb. Hiszen az itt vetített filmek jelentősebb része nem, nehezen vagy csak komolyabb kacskaringók után talál utat a szélesebb közönséghez, illetve a forgalmazás alternatív csatornáin (filmklubok és más közösségi vetítőhelyek, internet, más összművészeti fesztiválok és találkozók) érhető el.

A jellegzetes Mediawave filmes szignál

Alternatív filmek - laza díjkiosztás

A belvárosi Savaria Mozi nagytermében, az utána következő népzenei koncert hangszerei között került sor tegnap a sorban huszadik, városunkban első (és mint minden megszólaló nyomatékosította: nem utolsó) fesztiválzáróra és eredményhirdetésre. A filmes versengés alatt három zsűri dolgozott: a különféle filmes képzéseken tanuló diákokból verbuválódó diákzsűri, a neves hollywoodi produkciók vágójaként elismert Alan Heim vezette játékfilmes, valamint a dokumentumfilmeket és kísérleti alkotásokat értékelő, a szerb Boris Mitic által vezetett grémium.

Mediawave díjátadó 2010.05.08.
Sragner László, a Mediawave Alapítvány elnöke
Horváth Balázs

A este nyitányaként Sragner László, a fesztivál mögött álló alapítvány elnöke és az egyik fő partner képviseletében Brindusa Armanka, a Budapesten működő Román Kulturális Intézet igazgatónője méltatta az egyhetes programot befogadó Szombathely lelkes hozzáállását. A zsűriket vezetők szóltak pár szót a felhozatalról. Boris Mitic stílusosan keresetlen szavakkal és önironikusan tette helyére az egész ceremóniát - hiszen a teremben jobbára az alkotók, a szervezők és az elkötelezett érdeklődők ültek.

Mediawave díjátadó 2010.05.08.
A diákzsűri nevében: Keller Mirella
Horváth Balázs

„A zsűrinek nehéz dolga volt” - vagy nem

És akkor nézzük, hogy a sok vagy éppen kevés vita után kiket tartottak idén díjakra érdemesnek az ítészek! A Passport Control fedőnevű workshop filmes díjazottja Sarkadi Ildikó A bicikli című munkája. A fotósoknál a román Mirella Vlad nyert. A Defekt elnevezésű szkeccsfilm-ötlet pályázaton Dombrovszky Lindát, Buen Del Dorottya Ágnest és a sokak által kedvelt A kis utazást is elkövető Buzás Mihályt díjazták. A fesztivál plakátversenyében a közönség szavazatai döntöttek Egyed Anna, Dér Asia és Lőrincz Attila javára.

A diákzsűri a sokak által megszeretett, gyönyörűen fényképezett, Mongóliában játszódó svéd-német A sasvadász fiának adta saját díját. Aurique Dellanoy kapta a legjobb vágás díját az Isabella Adjani főszerepelte francia iskolamozi, A szoknya napja utómunkálataiért. Legjobb színésznő a holland Rifka Lodeizen ( A bőrön is áthatol), legjobb színész pedig a finn Hannu-Pekka Björkman lett ( Mika Kaurismaki Burjánzó szerelmek háza című darabjából).

Akikre büszkék vagyunk

A Duna Műhely által felajánlott legjobb rendezés díját az óhitű, al-dunai lipovánok közt játszódó A madarak útján című kreatív dokumentumfilm kapta ( Trencsényi Klára és Vlad Naumescu munkája). A fák sorsát enciklopédikusan és sokszor fanyarul bemutató német Út az erdőbe ( Jörg Staeger filmje) lett a legjobb kísérleti munka. Sokan kacsintottak össze, amikor az idén Oscar-díjjal is jutalmazott francia Logorama című, szórakoztató és groteszk rajzfilm kapta az animációs fődíjat.

Legjobb kisjátékfilm a lengyel Darek ( Jonas Matzow Gulbrandsen). A legjobb dokumentumfilm a felszámolt alsósziléziai bányavidéken illegális bányászatot folytató barátokról készített Elhagyatva (rendezte: Fabian Daub és Andreas Grafenstein). Bertóti Attila Ariadné fonala című magyar-román gyártású animációja kapta a közönségdíjat. A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felajánlott fődíjat és egyben a legjobb játékfilm díját a grúz-abház összetűzéseket és kelet-európai etnikai poklokat szokatlan megközelítésben tálaló, kazah A másik oldal nyerte meg ( George Ovashvili rendezése).

Jövőre veletek...

A hol emelkedett hangulatú, hol alternatív módira elügyetlenkedett, de mindvégig oldott este végén a szervező csapat az Alapítvány korábbi elnöke, Durst György vezényletével trendi XXI. századi mediawave-divatholmikba öltöztetett próbababa díjat adott át a fesztivál elindítójának és szellemi motorjának, a jellegzetes szakállú Hartyándi Jenőnek.

Mediawave díjátadó 2010.05.08.
Szőr Hartyándi Jenő
Horváth Balázs

Erre a szakállra hivatkozott fesztiválzárójában dr. Ipkovich György is: ez a motívum lehetett a legfőbb indoka a Mediwave Győrből városunkba költözésének (Jenő mellett ő és az Alapítvány új elnöke is szakállas). Azt nem tudjuk, hogy ez mennyiben volt őszre szóló kampányüzenet, de polgármesterünk két dolgot világossá tett. A Mediawave Szombathelyen jó helyen van és itteni megrendezését általános politikai egyetértés kísérte (városvezetésre ácsingozók figyelmébe: EZ VOLT AZ ÜZENET). Bár a Mediawave május 13-16. között Őriszentpéteren folytatódik, a főhelyszín búcsúzik - a következő évig. A második szombathelyi Mediwave-ig…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra