Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

MSZP: A kormánypropaganda hazugsága

A szombathelyi szocialisták a valós tényeket hiányolják. Mert álságos a rezsicsökkentés, az adósságrendezés - mondják.

A Vas megyei és a szombathelyi MSZP szervezet összevont taggyűlést tartott tegnap, ahol egyhangúlag támogatták az ellenzéki szervezetek összefogását és Mesterházy Attila kormányfő jelöltségét. Ezzel a bejelentéssel kezdte sajtótájékoztatóját Szombathely két szocialista országgyűlési képviselője, Ipkovich György és Nemény András.

Az ellenzék némaságra van ítélve

Ipkovich emlékeztetett rá, hogy Szombathelyen nem újdonság az ilyen együttműködés, 2002-ben az SZDSZ-szel és más szervezetekkel fogtak össze a Fidesz ellen, és nyertek is az országgyűlési, majd ősszel a helyhatósági választásokon is. Az összefogás 2006-ban is működött, akkor is megnyerték mindkét választást, sőt, az együttműködés eredménye 2010-ben is látszott. Akkor az MSZP országosan 13-14 százalékot ért el, Szombathelyen azonban 40 százalékot. A megyejogú városok között ez volt a harmadik legjobb eredmény.

Sajtótájékoztató az MSZP irodán
VB

Most még inkább szükség van erre, mert gyökeresen változott meg a környezet, a politikai szereplők közti viszony – mondta Ipkovich. Korábban a fontos kérdésekben egyeztettek az ellenzékkel, meghívták őket a rendezvényekre, kikérték a véleményüket, ebben a ciklusban azonban ez már eltűnt. A jelenlegi országos és városi vezetés kizárja mindenből az ellenzéket. Az képviselő ígérte, hogy győzelmük esetén visszatérnek a korábbi, együttműködőbb modellhez.

De – mint mondta -, megváltozott a sajtókörnyezet is. A királyi tévénél és rádiónál tetten érhető az egyoldalú tájékoztatás, a piaci alapon működő sajtó pedig a reklámoktól és megrendelőktől függ. Ma már semmiről sem kérdezik meg az ellenzéket, némaságra vannak ítélve – jelentette ki.

Egyértelmű kormánypropaganda

Nemény András is az összefogással kezdett, emlékeztetett rá, hogy Szombathelyen volt az első olyan sajtótájékoztató Vas megyében összefog az ellenzék 2013. February 15. 13:29 , ahol ellenzéki együttműködést jelentettek be. Ez valódi esélyt jelent a kormányváltásra, ám közben a kormányoldal megtesz mindent, hogy ne lehessen könnyen leváltani őket.

Ipkovich mindent kér vissza
VB

Nemrég például megtiltották a plakátolást a villanyoszlopokon, pedig az ellenzéknek szinte ez volt az egyetlen lehetősége. A plakátfelületek jelentős része a Simicska-Nyerges duó tulajdonában van, tőlük pedig még árajánlatot sem kaptak, hiába kértek.

Nemény kitért a sajtóra, mint mondta, az önkormányzati pénzből működtetett Szombathelyi7 c. hetilap egyértelmű kormánypropagandát folytat. Ő például országgyűlési képviselő, képviselőjelölt, rendszeresen részt vesz akciókban, de mg soha nem írták le a nevét. (Ipkovich közbeszólt: az övét már igen, de negatív kontextusban.)

Nemény szerint ez minősíthetetlen és felháborító, ha lehetőségük lesz, független hetilapot hoznak majd létre. Azt is kijelentette, hogy a korábban más ügyben elhíresült A Cseszkó-ügy és ami mögötte van 2013. June 03. 09:57 Cseszkó Tamás álnéven ír, és csodálkozott, hogy ezt meg lehet csinálni.

Hígítják a gázt

Hozzátette, hogy ezért más módszereket kell alkalmazniuk, rendszeresen szerveznek személyes találkozókat az emberekkel, fogadóórákat tartanak, saját finanszírozású szórólapokat osztogatnak. Nemény elmondta, a személyes találkozókra csoportosan érkeznek az emberek, s rengeteg információval látják el őket.

Az ilyen beszélgetések alatt látszik, mennyire hamis a Fidesz állítása, miszerint az ország jobban teljesít. A rezsicsökkentésről például elmondják, hogy sokkal kisebb a gáz fűtőértéke, hosszabb ideig kell főzni az ételt. Vagyis hígítják a gázt, amit köbméterre fizetnek a lakók.

A társasházakat kötelezték arra, hogy hirdetményekben tegyék közzé, mennyit spórolnak a lakások a rezsicsökkentéssel. A hirdetmények előírás szerinti kifüggesztése viszont többe kerül, mint amit a rezsicsökkentéssel állítólag megspórolnak. A tranzakciós adónál kötelezték a bankokat, hogy egy bizonyos pénzösszegig tegyék lehetővé az ingyenes pénzfelvételt, de az így megkárosított bankok erre megemelték az egyéb díjakat.

Percenként egymillió forint

Nemény szerint álságos az önkormányzatok adósságának átvállalása is, mert most a költségvetésben mindenki rosszabbul járt, a bevételi források jobban csökkenek, mint amennyit megtakarítanak az adósságszolgálatnál. Tud olyan településről, ahol 18 milliós volt az adósság, ami évi egymilliós törlesztést jelentett, de közben 40 millióval kevesebb állami támogatást kapnak.

Nemény hamis állításokról beszélt
VB

A képviselő kijelentette, a valóság és a kormánypropaganda szöges ellentétben áll egymással, csak egy szűk rétegnek megy jobban. A Közgép például percenként több mint egymilliós bevételt kasszíroz.

Nemény úgy véli, nincs más valódi alternatíva, csak az ellenzéki összefogás, azokat a bizonytalan szavazókat akarják megszólítani, akik biztosan elmennek szavazni, de még nem döntöttek.

Adják vissza

Ipkovich kérést is intézett a sajtó felé. Azt kérte, ragaszkodjanak a tényekhez. Példát is mondott, a város adóssága 15,6 milliárd volt a városvezetés átadásakor, ennek ellenére folyamatosan 18 milliárdról beszél a kormánypárt. Tőlük pedig azt kérte, adják vissza, amit elvettek a várostól. Például a vát-porpáci repülőteret, ami már a fejlesztés hírére is munkahelyeket teremtett, az osztrákok például nekiálltak az S31-es út megépítésének.

Adják vissza a városnak azt a 20 milliárd forintot, amit elvettek. Az ő polgármesteri idejében a városnak 33-34 milliárd volt a költségvetése, most 13-14 milliárd körül van. Adják vissza az intézményrendszert, aminek fenntartására, fejlesztésére korábban felvették a hiteleket. Adják vissza az adósságot is, majd kigazdálkodják a törlesztést, ami jó úton haladt a 2010-es váltáskor is.

Megemlítette, hogy a Fidesz békaügetőnek nevezte Fidesz: békaügető helyett gazdaságfejlesztést! 2013. November 27. 16:44 az ipari célra vásárolt területeket. De ha ezt annak nevezik – mondta -, akkor nem tudják, mi az a zöldmezős beruházás. És akkor a Jabil és a többi zöldmezős beruházás is békaügetőre épült.

Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

A párt nagy favoritjának nevezte Nemény Andrást, akitől azt várják, hogy az új kormányban fejlesztési feladatokat kapjon, és segítsen abban, hogy ipari területekké váljanak a békaügetők.

Egy kérdést is kaptak, arról, hogy ők kormányváltó hangulatról beszélnek, közben a közvélemény-kutatási adatok a Fidesz jelentős előnyét mutatják Nyoma sincs a kormányváltó hangulatnak 2013. December 20. 11:58 . Ipkovich kijelentette, nem hisz a közvélemény-kutatási adatoknak. Azok csak olyan országban valósak, ahol az emberek nem félnek. Mert ha felhívnak valakit, aki vagy saját személyében vagy családtagja révén bármilyen módon függ a hatalomtól, persze, hogy Fidesz-pártinak mondja magát.

Felidézte, hogy a Fidesz folyamatosan nyerte a közvélemény-kutatásokat, ennek ellenére kétszer nyertek választást, az MSZP viszont háromszor. A korábbi választásokon, főleg 2002-ben az exit-pol adatok 8 százalékos Fidesz-előnyt mutattak, még akkor is, amikor a Fidesz már elveszítette a választást.

Jelenleg az ellenzéki összefogás összesen 35 százalék körül van az adatok szerint, ami sokkal jobb alap, mint a korábbi választási években. Biztosak abban, hogy a biztos szavazó bizonytalanok 80 százaléka a kormány ellen voksol, ha ők elmennek szavazni, sima lesz a kormányváltás. A Fidesz mindent megtesz, hogy ők ne menjenek el, erről szólt az alkotmánybíróság által megsemmisített választási regisztráció terve is.

Az ellenzéki összefogásnak ezért kell aktivizálnia a baloldali szavazókat és a bizonytalanokat – fejezték be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyoma sincs a kormányváltó hangulatnak

15 héttel a választások előtt magasan vezet a Fidesz, az LMP és a DK a bejutással küszködik.

Fidesz: békaügető helyett gazdaságfejlesztést!

Hende Csaba és Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával elkészült az Országos Területrendezési Terv módosítása.

A Cseszkó-ügy és ami mögötte van

Czeglédy Csaba pontokba szedve, vázlatosan foglalta össze az ügy lényegét annak érdekében, hogy könnyen érhető és átlátható legyen.

Vas megyében összefog az ellenzék

Az MSZP, a Szolidaritás és a DK közös célja, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Ez az, ami számít.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra