Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Műholdról úgy tűnik, tisztul a Balaton vize

Landsat műholdfelvételeken vizsgálták a vízminőséget, a Balaton több évtizedes javuló tendenciát mutat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hat kontinens 33 országában 71 tavat vizsgáltak a Landsat műholdak adatai alapján. A kutatáshoz 100 négyzetkilométernél nagyobb tavakat választottak úgy, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke. 28 év 32000 nyári felvételét elemezték.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Elsősorban az erős infravörös jeleket keresték, mivel a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható. 

A Balaton műholdról
időkép.hu

A vizsgált időszakban (1984–2012) a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett. A növekedés negatív hatással van az ivóvízellátásra, a mezőgazdaságra, a halászatra, a turizmusra. Az Egyesült Államokban évi négy milliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat. Ennek oka a főként bemosott trágyával bekerülő túl sok tápanyag, mivel a foszfor és nitrogén algásodáshoz vezet. Az algásodás az oxigén elvonásával a vízi élőlényekre és az emberre is káros, mérgező hatású lehet. Ez a veszély elsősorban állóvizekre vonatkozik, ahol gyenge a cirkuláció, tartósan magas a vízhőmérséklet vagy változékony az összetétel. 

A kutatók 71 tóból hatnál tapasztaltak javulást az algahelyzetben és vízminőségben. A tartós javulást mutató hat tó egyike a Balaton, ahol az illetékesek komoly erőfeszítésének köszönhető a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenése. A vízminőség megőrzéséhez továbbá hozzájárul, hogy a vízhőmérséklet nem, vagy csekély mértékben mutat emelkedő tendenciát. - írja az idokep.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés