Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Multiktól, pártoktól, önkormányzatoktól szed be pénzt a kormány a védekezésre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombat délelőtti Kormányinfón ismertette a járványügyi alap részleteit.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány elleni védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében jelentős átcsoportosításokat hajtottak végre - jelentette be a miniszter. Jelen helyzetben mindenkitől hozzájárulást várnak, közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben. Az átcsoportosításokat a kormány magán kezdte és a tárcáktól 1345 milliárd forintot csoportosítottak át.

Gulyás Gergely szombat délelőtt, a kormányzati intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány bruttó 500 ezer forintot biztosít minden egészségügyi dolgozó számára, ezt valamikor a nyár elején fogják átutalni. – írja a 444.hu . - A miniszter beszélt arról is, hogy folyamatos az eszközbeszerzés, mindent meg tesz a kormány azért, hogy a szükséges védőeszközöket meg tudják szerezni. Eddig mintegy 380 milliárd forintot költött erre az ország.

Ugyanakkor a védekezés költségei, illetve a gazdasági helyzet miatt a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött a kormány, és Gulyás elmondása szerint közös teherviselésre fognak kötelezni másokat is: a politikai pártokat, a bankokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat és az önkormányzatokat is. A kormány összesen 1345 milliárd forintot vont el vagy csoportosított át a minisztériumoktól. A politikai pártok idén az állami támogatásuk ötven százalékát kell átutalják a védekezési alapba, ebből 1,2 milliárd forintot várnak.

Gulyás beszélt arról is, hogy a multinacionális kereskedelmi láncokat terhelő adókból 36 milliárd forintot várnak. Mint felidézte, egyszer már kivetettek egy ilyen különadót, és azt akkor sikerült is megvédeniük az EU bíróságán, így ennek most sincs akadálya. A bankoktól pedig 55 milliárd forintot várnak az alapba. Az önkormányzatok pedig a gépjárműadó bevételeit kell átirányítsák a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forintot tesz ki. Gulyás számításai szerint így a védelmi alap összesen 663 milliárd forintot tesz majd ki.

A miniszter beszélt arról is, hogy a vasárnapi kormányülésen döntés születhet a gazdaságélénkítő tervről is, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb léptékű akcióterv lesz Magyarországon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra