Új évad, így műsorváltozás következik a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

Már az erről szóló sajtótájékoztatónak is menet közben változott a programja. Mutatjuk a részleteket!

Véget ért a 2023/2024-es szezon, így az utolsó sajtótájékoztatón a szombathelyi Weöres Sándor Színház bejelentette, mi várható a 2024/2025-ös évadban. Az eseményen Szabó Tibor igazgató és Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester ismertették a részleteket. Ez volt az a pont, ahol változott a menetrend, hiszen eredetileg Nemény András polgármester jött volna, ám egyéb kötelességei elszólították.

Horváth Soma a városvezetés nevében megköszönte az elmúlt évek kiváló munkáját és a fantasztikus évadot a színházi dolgozóknak. Majd összegezte a mögöttünk álló időszak történéseit: hiszen igazgatóváltás volt a Weöres Sándor Színház élén, Jordán Tamástól Szabó Tibor vette át a stafétát. Aztán jött a Covid és a lezárások, majd az energiaválság és a bezárások, de mindezek ellenére a WSSz-ben továbbra is kiváló szakmai munka folyt, így az intézmény továbbra is elláthatta azt a közösségi tér szerepet, amiért annak idején létrehozták.

Szabó Tibor ehhez annyit tett hozzá, hogy a 2023/2024-es volt az első, akadálymentes évad, amikor minden a tervek szerint alakulhatott. A színház a számok területén is jól teljesített, az előadásaik látogatottsága átlagosan 93 százalék volt, ami valóban szép teljesítmény.

A következő évadot szinte változatlan társulattal kezdik meg Szombathelyen, hiszen Antal D. Csaba a civil életet választja, így már csak a még futó darabokban játszik ezután, helyére pedig a Pál utcai fiúkból és a Kutyabajból ismert Kuttner Bálint szerződik a színházhoz.

Ugyanez nem mondható el a jegyárakról, mert az új idény új árakat jelent, de igyekeztek a bérleteseknek és a szabadbérleteseknek kedvezni a díjszabásoknál.

A Weöres Sándor Színház társulata a 2024/2025-ös évadban:

Balogh János, Bálint Éva, Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Gyulai-Zékány István, Hajdu Péter István, Herman Flóra, Horváth Ákos, Kelemen Zoltán, Kuttner Bálint, Mari Dorottya, Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Németh Judit, Orosz Róbert, Sipos László Márk, Szabó Róbert Endre, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán.

És, ha már a társulat tagjai, akkor a WSSz honlapján már lehet szavazni az évad legjobb színészére. A Holdbeli csónakos díjátadója pedig 2024. június 2-án, a Nagyszínpadon lesz.

Béres és Alföldi visszatérnek Szombathelyre

Az új évadban 6 bérletes előadás lesz, ezek közül az elsőt október 4-én mutatják be. A repertoáron maradó közönségkedvencekkel és Karneválszínházi előadással együtt pedig összesen 15 darab lesz látható a Weöres Sándor Színház színpadjain.

Az évadbérletben megtekinthető előadások: A fösvény - Hat szereplő szerzőt keres - Augusztus Oklahomában - Vesztegzár a Grand Hotelben - Furcsa pár - A Noszty fiú esete Tóth Marival.

Molière: A fösvény - komédia

Molière méltán grandiózus drámai alakja Harpagon, vagyis a fösvény, akit az egyik legellentmondásosabb jellemkomikummal ruház fel: nem érdekli semmi más, csak a pénz. A pénz, amely sosem boldogít – kivéve, ha mégis. Harpagon pedig mindent megtesz azért, hogy vagyonát gyarapítsa, ládikóját megőrizze és végig az eszénél, vagyis inkább a pénzénél maradjon. Hiába szül komikus helyzeteket, megalázó félreértéseket és zavarba ejtő találkozásokat, Harpagont nem gyógyítja ki a kudarc függőségéből, sőt, környezetét is magával rántja. A metszően komikus történet máig tükröt tart nekünk, olyan tükröt, amelyben a nevetés mellett még a könnyünk is kicsordulhat.

Szereplők: Balogh János, Hajdu Péter István, Herman Flóra, Horváth Ákos, Kelemen Zoltán, Kuttner Bálint, Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Németh Judit, Orosz Róbert, Szabó Róbert Endre

Rendező: Telihay Péter

Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres - színmű

Pirandello legnépszerűbb darabja egy válságban megrekedt alkotó terméketlen napjától indul el, aki csak hallucinációi árán szabadulhat. A szerző szereplőinek nem történetet ír, hanem küzdelmet, nem drámai ívet, hanem harcot, amelyet saját konfliktusaikért, viszonyaikért folytatnak. Végül a szerep maga köti gúzsba őket, a szerep, amelyet mindenáron végig kell játszaniuk. A színházi próba és a valóság abszurd helyzetekben folyik össze, melyeket az előadás a nonverbális eszközök és a mozgás formaiságával jelenít meg. Tragikum és komikum, misztikum és realitás fonódik szétszálazhatatlanul össze a Nobel-díjas szerző színházi téziseket megkérdőjelező drámájában.

Szereplők: Bálint Éva, Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Gyulai-Zékány István, Mari Dorottya, Sipos László Márk, Tarjányi Liza e.h.

Rendező: Kondákor Ajsa Panka

Tracy Letts: Augusztus Oklahomában - színmű

Tracy Letts többszörösen díjnyertes darabja egy amerikai családi drámát bont ki három felvonásban: Beverly Weston valaha híres költő volt, most alkoholproblémákkal küzd. Felesége, Violet betegségét és gyógyszerfüggőségét egyszerre próbálja legyőzni, három lányuk pedig csehovi módon Moszkva helyett New Yorkba vágyik. Találkozásuk apjuk eltűnése miatt elkerülhetetlen: a váratlan helyzet több lappangó konfliktust is felszínre hoz, amelyet ki-ki a maga módján próbál megoldani – egyedül, mégis egyszerre. A szőnyeg alá söpört traumák és öröklődő komplexusok ellenére élethazugságaik kelepcéiben ugyanannyi humor rejtőzik mint tragikum, ugyanolyan erős életszeretet mint önsorsrontás.

Szereplők: Bálint Éva, Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Gyulai-Zékány István, Herman Flóra, Kelemen Zoltán, Kiss Mari m. v., Mari Dorottya, Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka, Orosz Róbert, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán

Rendező: Alföldi Róbert

Rejtő Jenő, Hamvai Kornél, Varró Dániel, Darvas Benedek: Vesztegzár a Grand Hotelben - zenés vígjáték

A bubópestis miatt blokád alá kerül a Jáva szigeti Grand Hotel, a trónörökösök és szállítmányozók, primadonnák és szélhámosok kedvenc nyaralóhelye. A közelgő monszun és a szezonvég ellenére a trópusi szállodában izzanak az események: elindul a hajsza a Banánoxid vegyi képletének megszerzéséért, egy szerzetes gyilkosának megtalálásáért és a komplett szállodai bevétel visszaszerzéséért. Mindeközben szól a Lagonda blues, pizsamás és csuhás férfiak felváltva kergetik egymást, és hiába hangoztatják újra és újra, senki se őrzi meg a nyugalmát. Darvas Benedek könnyed zenei világával és Varró Dániel virtuóz dalszövegeivel elevenedik meg Rejtő Jenő népszerű regénye ebben az egyedülálló zenés színházi előadásban.

Szereplők: Balogh János, Domokos Zsolt, Hajdu Péter István, Herman Flóra, Horváth Ákos, Kelemen Zoltán, Kuttner Bálint Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Németh Judit, Sipos László Márk, Szabó Róbert Endre, Szerémi Zoltán

Rendező: Halasi Dániel

Neil Simon: Furcsa pár - komédia

Felix rendmániás, Oscar trehány. Felix pedáns, Oscar laza. Felix épp válófélben van, Oscar pedig befogadja. Három hét együttélés után mindketten újrafogalmazzák a barátságukról, saját magukról és az életről alkotott képüket. Két férfi életközepi válságát ismerhetjük meg Neil Simon eredetileg színdarabnak íródott, de 1968-ban filmként is debütáló vígjátékában, amely visszatérő klasszikus a magyar színházak repertoárjában. Nem véletlenül: az örökzöld történet, remek párbeszédekkel és eltalált szituációkkal fűszerezve, nem ígérhet mást, mint rengeteg nevetést.

Szereplők: Balogh János, Domokos Zsolt, Herman Flóra, Horváth Ákos, Kelemen Zoltán, Nagy Cili, Orosz Róbert, Szabó Róbert Endre

Rendező: Béres Attila

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival - színmá

Keserédes szerelmi történet és pontos társadalmi látlelet. A Mikszáth Kálmán századfordulós regényéből adaptált színdarab egy újsághírből született: a főhős egy pénztelen dzsentri, aki elcsábít egy épp Amerikából hazatérő milliomos lányt. A fiúnak a pénz a fontos, a lány épp azt félti. Váltóhamisítás, ügyeskedések, a házasság mint vagyonszerzési módszer – mindez a dzsentrivilág kedélyesen deprimált miliőjében. A feljebbjutás és beilleszkedés vágya mellett azonban a korszakváltó magyar társadalom nagy kérdéseit is felmutatja ez az egyszerre kritikus és nosztalgikus színdarab, amelyben a szereplőket pókhálóként tartják fogva a társadalmi mechanizmusok.

Szereplők: Bálint Éva, Csonka Szilvia, Fehér László m.v., Gyulai-Zékány István, Hajdu Péter István, Horkay Barnabás m.v., Kuttner Bálint, Mari Dorottya, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Németh Judit, Pallag Márton m.v., Sipos László Márk, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán, Widder Kristóf m.v.

Rendező: Horváth Csaba

Vinnai András: Szombathelyi Szórakoztató Szupergála - helyi érdekű zenés sóműsor (karneválszínház)

Válaszoljon őszintén! Megdobban a szíve, ha meglátja nyomtatásban a következő szót? SZOMBATHELY. Amennyiben igen, akkor garantáljuk, hogy rengeteget fog dobogni a szíve az előadás alatt. A szombathelyi karneválszínház idei produkciója ugyanis varázslatos helyre röpíti el nézőit: Szombathelyre! Most újra megdobbant, igaz? Zenés összeállításunk korokon, helyszíneken és műfajokon átívelő dicsfényt fest Szombathely múltja, jelene és jövője köré. Ha kíváncsi rá, miért szenved Zalai Miklós, buszvezető Szombathely-fóbiában, ha találkozni akar megyénk szuperhősével, a Vasi ember™-rel, akkor tudja hol a helye? Szombathelyen!

Figyelmeztetés! Ha önnek csak annyiszor dobbant meg a szíve az előző ajánló olvasása közben, ahányszor a szövegben szerepelt a Szombathely szó (7), haladéktalanul forduljon egy megbízható kardiológushoz!

Szereplők: Csonka Szilvia, Gyulai-Zékány István, Horváth Ákos, Mari Dorottya, Némedi Árpád, Németh Judit, Szabó Róbert Endre, Szerémi Zoltán

Bemutató: 2024. augusztus 15. (Vármegyeháza udvara)

Rendező: Vinnai András

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra