Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Náci bohóctrollt csináltak a tolvajkergető Tomcatből

Az önbíráskodás határán billegő bűnözőüldöző-csoport most már a humor forrása is. Pontosabban a vezetőjük. Vigyázzon, ilyen videót még nem látott!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2014-et írunk, az internet legfontosabb kifejezőeszköze pedig - nincs ezen mit szépíteni, ebbe az irányba menetelünk - a vizualitás lett. Bitang hosszú szöveghalmazok helyett egyre inkább a képek, fotók, gifek és videók csavarnak az ujjuk köré, természetes folyamatként értékelhetjük tehát, hogy az emberiség történetével egyidős humorizálás sem hosszasan mesélt viccek formájában zajlik már, hanem a pixelek nyelvén. Hiszen a macskás képre csak rá kell nézni, és azonnal hat, már nyílnak is a könnycsatornák a röhögés terhe alatt. Nem feltétlenül jó irányba tartó folyamat, hogy a Karinthy-kötetek egyre ritkábban kerülnek le a polcokról a kezekbe, de ez van.

Az internetes kreativitás jelentős formanyelve az animgif, vagyis a megmozduló kép lett. Az a műfaj, ami gyorsan elsajátítható, és úgy tudunk vele LSD-bélyeget helyezni Pintér Sándor belügyminiszter nyelvére , hogy ne kelljen érte bíróságra járnunk. Művészi szabadság, meg minden! Csak percek kérdése volt, hogy a szélsőségesen cinikus, Torrente felügyelőt meghazudtolóan szemét webes komédiázás a videótartalmakra is kiterjedjen.

Most megtört a jég, mérföldkőhöz érkeztünk: a Tolvajkergetőket pécézte ki egy mémgyáros.

A végeredmény minimum letaglózó, és pont annyira nehezen megfejthető, mint annyi minden napjaink világhálózatán. Már eleve a témája is olyasvalami, ami masszívan megosztja a magyar társadalmat: a Tolvajkergetőket az egyszerű ember hős igazságosztókként látja, egy felvilágosult demokrata viszont egy rizikós csoportosulásnak, ami mintha egyenesen a bűnüldöző szervek helyébe kívánna lépni. És akkor itt ez a poénművészeti alkotás, ami az őrült - mikroblogokról, mémekből ismert, szándékoltan bazári - formanyelvével még rátesz erre a nehezen érthetőségre egy lapáttal.

Meg is kérdeztük az alkotót, hogy ezt akkor így hogy.

Fogalmam sincs, mi a dolog sztorija, egyszerűen találtam pár ehhez hasonló videót a neten és annyira röhögtem rajtuk, hogy úgy döntöttem, én is összehozok valami hasonlót (amúgy mi utánajártunk gyorsan, itt vannak a műfaj külföldi gyöngyszemei. Vagy inkább szemetei - a szerk) . Szörnyű dolgok bírnak születni abból, ha az embernek egyszerre van szabadideje és internetkapcsolata

- mondta a Lazerpunk néven alkotó művészt, aki egyébként zeneírással foglalkozik .

Ami magát a videó jellegét illeti, azt mondja, az ihletet

a magyar proletariátus internetes kultúrájából merítettem, de azt hiszem Kankszt és Mondik Noémi művei is erősen hatottak rám. Ez a stílus egyébként nem újdonság a magyar interneten. A tumblr-en rengeteg hasonló jellegű képpel találkozhatunk - főleg Csajuhasz és Rajvagyok blogján -, ami az amatőr webművészeket parodizálja, vagy a középkorú és idősebb internetfelhasználók netes szokásait és képszerkesztési bravúrjait.

Turulmadárgifek remegnek a szemünk előtt

Lazerpunk bevallotta, hogy ő maga támogatja a Tolvajkergetőket, de ez a videó nem pro vagy kontra akar állást foglalni, hanem csak úgy van. A vicc kedvéért. Amin állítása szerint a kifigurázottak is röhögtek.

Őszintén nem is értem, hogyan lehet valamit komolyan venni, amiben turulmadár-gifek verdesnek és kőbányais dobozok pattognak össze-vissza.

Nyugat.hu

Vannak még mások is odaát!

Amikor kérdéseinket feltettük az anonimitás homályába burkolózó Lazerpunknak, még nem tudtuk, hogy nem ám ez az egyetlen hazai vonalas mémvideó-termék itt fent, amiben mindenféle yolóizmus össze van lapátolva egyetlen nagy, beteg kollázsba: a hugyosjoska néven futó mikroblogger szintén csinált már ilyeneket. Ezeket is iderakjuk, kommentár nélkül. Matolcsy és Gálvölgyi, remixelve:

Hogy mindez hova jut és merre tart, azt nem tudjuk, de nem is biztos, hogy meg akarjuk tudni. Azt viszont meg akarjuk tudni, hogy Ön mit gondol minderről! Szóval?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra