Nagy a tömeg, sok a rendőr Navalnij temetésén

Moszkva több pontján is mesterlövészek vannak a háztetőkön, az internetet pedig blokkolták.

Egy helyi templomban vesznek végső búcsút Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezetőtől, majd a Boriszovszkij temetőben, a Moszkva folyó túloldalán helyezik végső nyugalomra - számol be róla az Index.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Mint írják, értesülések szerint a szertartás útvonalán végig fémkordonokat helyeztek el, különös tekintettel a templom bejáratára. Az utcai lámpákra mobil térfigyelő kamerákat szerelt fel a rendőrség.

A lap úgy tudja, a templom oltára fölött is található biztonsági kamera, a kapun kihelyezett tájékoztató figyelmeztet, hogy tilos fényképet és videót készíteni.

A búcsúztatóra állítólag csak Alekszej Navalnij édesanyját engedik be, mást nem. Özvegye a korábbi hatósági zaklatások miatt külföldre szökött, héten több európai uniós intézményben fogadták őt, illetve beszédet mondott az Európai Parlament előtt Strasbourgban, ahol szólt a temetésről, de nem volt biztos benne, hogy békésen fog lezajlani. Két gyermekük szintén külföldön él.

Navalnij sírja
AFP

Mint írják, egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok miként reagálnak majd a szertartásra érkező tömegre. A BBC News értesülése szerint Navalnij barátai, közeli ismerősei közül többeket már akkor letartóztattak, amikor kiléptek lakásukból, hogy elinduljanak a temetésre.

Orosz emberi jogi szervezetek azt tanácsolják mindenkinek, hogy aki ellátogat a temetésre, az mindenképpen vigye magával a papírjait arra az esetre, ha őrizetbe veszik és igazolnia kell magát, illetve egy papírra írja fel az ügyvédje elérhetőségeit, hogy gyors jogi segítséget kérhessen.

Kira Jarmis, a volt ellenzéki politikus szóvivője megerősítette, hogy eredetileg csütörtökön lett volna a temetés, de nem találtak embert a sírásáshoz, illetve még ma reggel is az volt a legfőbb gond, hogy találjanak egy halottaskocsit, amely a gyászszertartás után a koporsót a temetőbe kiviszi - írja a lap.

A temetkezési vállalkozások mondvacsinált indokokkal elküldték őket, máshol azt mondták, hogy a hatóságok figyelmeztették őket, ne nyújtsanak segítséget Alekszej Navalnij temetéséhez. Így a családnak, barátoknak tartott halotti tor rendezése is problémát okoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek