Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha egy felnőtt úgy rácsodálkozik a trükkre, mint egy gyerek, akkor megérte bűvésznek lenni

Nagy Jonathannal, szombathelyi illuzionistával beszélgettünk, aki óriási showra készül 2017 márciusában.

Nagy Jonathan élete egyik legnagyobb dobására készül, Magyarországon egyedülálló látványvilággal, illúziókkal és műsorral tervezi elvarázsolni a szombathelyieket 2017 március 18-án a Sportházban. Az egészestés show vendége lesz Kasza Tibi, az Ataru Taiko és még sokan mások - erről beszélgettünk az ifjú mágussal. Interjúnkból az is kiderül, hogy mennyire tartja fontosnak a látványos produkciók mellett a legegyszerűbb kártyatrükköket. Hogy milyen szerepe van manapság az okos eszközöknek a bűvészetben és hogy saját bűvészdobozt is tervezett gyerekeknek, hogy legyen méltó utánpótlása szakmájának.

Nagy Jonathan 2015 márciusában tartotta első nagy önálló estjét az MMIK-ban, az illúzióshow-t akkor mi is megnéztük A szombathelyi Houdini még a helyi alpolgármestert is elvarázsolta, igen, szó szerint 2015. March 21. 16:03 . -

Nagyon jó hangulata volt annak az estnek, sokkal többen akartak eljönni, mint amennyi férőhely volt, a közönség élvezte az előadást, legalább annyira, mint én. Nagy álmom vált valóra. Természetesen egy előadáson lehet javítani, a sportház sokkal több ember tud befogadni, de mérete meg is kívánja, hogy olyan műsort kell tervezni, ami mindenki számára élvezhető lesz. Látványosabb, nagyobb lesz.

Nagy Jonathan
Mészáros Zsolt

Fogsz azért kártyát is használni? -

Természetesen. Lesznek kisebb trükkök is, mert azok szórakoztatóak, és a nagy illúziók közt kellenek a kis "szünetek". Ezt úgy fogjuk láthatóvá tenni, hogy egy kamerával követnek majd a színpadon és a háttérben - ami gyakorlatilag egy óriási vászon lesz - kivetítjük. Így a hátsóbb sorokban is élvezni lehet majd a műsor ezen részét.

Kasza Tibi szövegel majd nekünk a színpadról

Olvashattuk, hogy az est vendége az ország Kasza Tibije lesz, mellette pedig táncosok, egy másik bűvész és még az Ataru Taiko is fellép. Sokan lesztek? -

Elég sokan dolgozunk majd azon, hogy ez egy nagyszabású produkció legyen és ne csak annak akarjon látszani. Kasza Tibit nem csak azért kértem fel konferansziénak, mert illik a fiatalos arculatba, hanem azért is, mert nagyon bírom. Sokszor találkoztunk már, mindenképp őt akartam elhívni. Lesz még a műsorban öt táncos is (táncművészetis hallgatók), ők az illúziók részei lesznek. Fontos megjegyeznem, hogy a segédeim lesznek és nem táncest várható.

És hogy jött az Ataru, a japán ütőegyüttes? Ők maguk is kitöltenek egy színpadot. -

Ezért is választottam őket. Az Ataru Taikoval úgy hozott össze a sors, hogy már több fellépésüket láttam, és ahogy ütötték a dobokat elképzeltem egy-egy illúzióm mellé hangulatfokozásnak, és fejben tökéletesen működött. Szerencsémre a zenekar vezetője is látta már egy-két műsoromat és benne is ez fogalmazódott meg. Persze nagy a csapat, ezért lesz különálló performanszuk is, de leginkább varázslás közben fogják dübörgésükkel feledhetetlenné tenni az összképet.

Ataru Taiko - Kráter koncert 2016
Mészáros Zsolt

És mondhatni elindult a tehetség-gondozás is, kisebb, de látványos trükkökekkel érkezik első tanítványod. -

Igen, ő pedig nem más, mint Daren Mágus. Őszinte leszek: nagyon várom, hogy lássam műsorát nézőként is. Szerettem volna biztosítani a lehetőséget neki, avagy bedobni kicsit a mélyvízbe, hogy ennyi ember előtt léphessen fel.

18 illúzió, köztük régiek, újak és olyanok, amik épp most készülnek

A legrégebbi illúziótól kezdve a legújabbig sokat felvonultat Jonathan a színpadon, egyfajta bemutatója lesz szakmai életútjának az előadás. Vannak olyan elemek is, amik még a tervezés fázisában vannak, vagy épp most készülnek. -

Természetesen próbálom nem ismételni önmagam, így szinte minden korábbi illúziót, amit már láthattak átdolgozunk, megújítunk. Kis történetekbe akarom foglalni az egyes produkciókat, pörgős lesz. Annak nem láttam értelmét, hogy egymás után csak bemutassam a műsorszámokat, kell a látvány is egy igazi show-hoz. Márciusra összesen már 33 illúziónk lesz, így mondhatjuk illúzió-nagyhatalmak leszünk Magyarországon.

Nagy Jonathan
Mészáros Zsolt

A nézők közül is lesz, akit kettéfűrészelsz? -

Hát a fűrészes szám kimarad, de a közönség bevonása fontos számomra, mondhatni kötelező elem. Különféle véletlen módokon fogjuk megoldani a kiválasztást, hogy még a gyanúja se merüljön fel, hogy valaki beépített ember. Olyan is lesz természetesen, hogy az összes nézőt megmozgatjuk, így mindenki a varázslás részese lehet.

Akciós jegyek a leggyorsabbaknak

Az első háromszáz jegy kedvezményesen vásárolható meg az Agora jegyirodájában . Függetlenül attól, hogy melyik jegykategóriát választja a vevő, 500 forintos kedvezmény jár.

Amikor egy felnőtt ember szemében ott van a gyermeki rácsodálkozás, az adja e szakmának a szépségét

Említetted, hogy sok céges rendezvényre hívnak fellépőnek, decemberre 37 felkérésed van. Hogy bírod? -

Ez nagyon sok munka, de élvezem. Persze az ember keresni akar vele, de én a munkám mellett a bűvészetből szinte minden fillért visszaforgatok, hogy például a márciusi show sokkal jobb lehessen. Aki a pénzért lesz bűvész sosem lesz olyan jó, mint aki átéli a varázslást.

Nagy Jonathan
Mészáros Zsolt

Én a mai napig szeretem ezeket a kis fellépéseket, minden egyes alkalommal jó érzéssel tölt el, amikor egy kártyás vagy köteles trükköt adok elő és ámulnak. Amikor egy felnőtt ember szemében ott van a gyermeki rácsodálkozás, az adja e szakmának a szépéségét, lényegét.

- mesélte Jonathan, aki hat éves korában elhitte a varázslatot, majd elkezdett gyakorolni.

Van olyan bűvész, akire példaképként tekintesz? Aki ott van most, ahol egyszer te is szeretnél lenni? -

Természetesen van példaképem, Hans Klok előadásmódját szeretem a legjobban, pörgős, látványos, nem köntörfalaz. De ott van például mindenki példaképe, az ikon, David Copperfield. Ő egy olyan személy, akinek megjelenése már biztosítja a félsikert. Őt mindenki ámulva nézte a tévében, én is, még azután is, hogy célzottan több trükkjét leleplezték (ezt egyébként mélyen elítélem). Copperfield utánozhatatlan, és a mai napig ő az egyetlen olyan bűvész, akinek csodálattal tudom nézni régi videóit, még úgy is, hogy tudom (vagy épp sejtem) egyes illúziójának megoldását. A megjelenése viszi a showt.

A videótrükkök és az okostrükkök korszaka jön?

Az utóbbi években népszerűek lettek a videós trükkök, amik persze vonzották magukkal az okostelefonok bevonását is. Mennyire hat ez a bűvészetre? -

Ez egy új műfaj. Én is használok egy-két trükkhöz okostelefont és már videós trükköt is csináltunk színesítésképp, de én egyelőre maradok a kézzel fogható, ellenben elmével nehezen felfogható trükköknél. Nagyon jó videótrükkösök vannak, el sem hisszük, hogy lehetséges, feltesszük a kérdést hogyan csinálta, de valahol tudjuk, hogy nagyon sok profi munka és tecnikai ismeret van mögötte. Szeretem ezeket a trükköket, de az emberre teljesen máshogy hat, amikor előtte történik valami és nem talál rá ésszerű magyarázatot. Vicces, hogy ezek általában a leghétköznapibb trükkökre ugyanúgy igaz, mint egy jól kidolgozott illúzióra.

Nagy Jonathan
Mészáros Zsolt

Akkor ez a részben digitális vonal már lehet egy új korszak előszele? Vagy még van klasszikus utánpótlás? -

Hagyományos bűvészből sincs sok, nemhogy illuzionistából (Magyarországon pláne) ezért is találtam ki, hogy készítek egy olyan bűvészdobozt, ami látványos trükköket tartalmaz, de mégis elsajátíthatja magának egy gyerek is. Többféle bűvészdobozt lehet kapni, de sokszor nem sikerülnek a trükkök, vagy túl bonyolultak, ilyenkor elmarad a sikerélmény, csalódás lesz, a gyerekből nem lesz alkalmi bűvész, talán emiatt sem vagyunk a szakmában túl sokan. Pedig el kell ültetni a lángot, hátha valakiben tűz válik belőle.

A márciusi műsor idején már kapható lesz ez a bűvészdoboz, amiből több trükköt segítek megtanulni is, de rejtett YouTube link is lesz a csomagban, ahol a magyarázat mellett videón is tanítom majd az ifjú mágusokat a profi előadásmódra. A rendszert már tesztelni kezdtem, egyelőre minden gyerkőcnél könnyedén ment a tanulás.

Nagy Jonathan mindezek mellett azért is fontosnak tartja a márciusi előadást, mert manapság a bűvészek kevés teret kapnak, és ez is egy alkalom a személyes találkozásra. Bár időnként vannak sorozatok, videók, vagy épp a városban előadások, de ennél jóval több varázslat kell a hétköznapokba. Mi is várjuk már, hogy elvarázsoljon bennünket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra