Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagylajosos öregdiákok, egyesüljetek!

Egykori tanulóiból verbuvált egyesületet az egyik legpatinásabb szombathelyi középiskola, a Nagy Lajos Gimnázium. Ott voltunk az alakuló ülésen, hallottunk érdekes sztorikat, majd csokorba gyűjtöttük a leghíresebb NLG-seket.

A Nagy Lajos Gimnázium jogelődjét egy esztendő híján 100 éve alapították. Azóta a palavesszőt a kréta, a krétát menet közben a filctoll, a filctollat pedig napjainkra már a digitális tábla váltotta. Egy állandóság azonban mindig volt az 1948 óta a Nagy Lajos Gimnázium nevet viselő iskola életében: padsoraiból folyamatosan kerültek és kerülnek ki a város-, megye-, vagy éppen országszerte híres diákok. Megnéztük, hogyan és kikkel alakul meg az egyesület, de szakítottunk időt néhány anekdotára is.

Öregdiákok fontos szerepben

Az alakuló ülésen kiderült, hogy az ötlet Balázsy Péter, 2005-ben végzett öregdiák fejéből pattant ki. A felvetést aztán örömmel fogadta az iskola vezetése, valamint több egykori diák is. Nem lehetett nem észrevenni, hogy miközben Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgató (naná, hogy NLG-s öregdiák) ismertette az iskola történetét, addig az egykori kalapácsvető, jelenleg edzősködő Németh Zsolt és Németh Gábor, a Szova vezérigazgatója jó padtársak módjára ugratták egymást.

NLG Öregdiák Egyesület alakuló ülése
Az ötletgazda, Balázsy Péter
Bonyhádi Zoltán

De ott láttuk még többek között Kovács Jenőt, a közút és a Szova egykori igazgatóját, Barta Balázst, a Vát-Porpácra tervezett reptér előkészítését végző Sia-Port Kft. ügyvezetőjét, Derdák Miklóst, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletág-igazgatóját, vagy éppen Németh István egyetemi docenst is.

Nos, visszakanyarodva a históriához azt eddig mi (merthogy e sorok írója mellett fotós kollégánk is NLG-s öregdiák) sem tudtuk, hogy ennyi híres ember járt tinédzserkorunk egyik legfőbb életterébe. A vélhetően nem is eléggé részletes listát, lásd alább keretes írásunkban.

Régen is sokat segített az új elnök

Az egyesület megalakítása egyébként zökkenőmentesen és nagy egyetértésben történt. Az öregdiákok elnöküknek Rozmán Gyulát, az intézmény korábbi tanulóját, majd igazgatóját választották. A titkári feladatokat és vele együtt a munka dandárját pedig Balázsy Péterre bízták, vagyis bocsánat, bíztuk.

NLG Öregdiák Egyesület alakuló ülése
Megbújva a sarokban, balról a két Németh, Gábor és Zsolt
Bonyhádi Zoltán

A procedúra végeztével aztán megállítottuk Németh Zsoltot, hogy meséljen kicsit gimnáziumi élményeiről:

Az 1990-es évfolyamon végeztünk. Túlzás nélkül állítom, hogy életem legszebb éveit töltöttem a Nagy Lajosban. Amikor leülünk az egykori osztálytársakkal beszélgetni, mindig megállapítjuk, hogy legszívesebben azonnal visszamennénk az iskolapadba. Csínytevéseink ellenére is éreztük, hogy a tanáraink szeretnek minket. A pedagógusok között olyanok is voltak, akik egész életünket meghatározták. Mikor az iskolába kerültünk Rozmán Gyula olvasta fel, hogy ki melyik tanárnőhöz kerül. Persze mi is nagyon izgultunk, azonban a nevünket a lista végén sem hallottuk. Későbbi osztályfőnökünk végül azt mondta, akik megmaradtak, azok hozzá kerülnek. Ekkor nagyon betojtunk, később viszont rájöttünk, hogy ez életünk legfontosabb pillanata volt.

NLG Öregdiák Egyesület alakuló ülése
Az újdonsült elnök, Rozmán Gyula
Bonyhádi Zoltán

A történetet már Németh Gábor fűzte tovább. Szerinte elég valószínű, hogy ha nem Rozmán Gyula lett volna az osztályfőnökük, akkor nem jutnak el addig, ameddig végül sikerült. Kiderült, az osztályt sokszor „Rozmániának” is hívták, de az biztos, hogy kölcsönösen tisztelték, szerették egymást.

A megalakulást követő közös fotózkodást, a vidám beszélgetéseket, pogácsázásokat látva azt gyanítjuk, egyetlen korábbi NLG-s sem bánja meg, ha csatlakozik a frissen megalakult egyesülethez. Tag bárki lehet, aki korábban legalább egy tanévet eltöltött az iskolában, és csatlakozási szándékát írásban, vagy az egyesületi honlapon történő regisztrációval jelzi. A cél pedig nemes: például az öregdiákok közti kapcsolatok elmélyítése, a rászoruló diákok, tanárok segítése, valamint az NLG-s szellemiség felelevenítése.

Híres NLG-sek ábécéje (a teljesség igénye nélkül)

Básthy Tamás országgyűlési képviselő; Csonka Tamás közgazdász, a Park Hotel Pelikán és a Tóvendéglő tulajdonosa; Dragomán György író; Ekler Dezső építész; Fekete Ernő érdemes művész, a Katona József Színház tagja; Hende Csaba honvédelmi miniszter; Iker János, az NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központ igazgatója; Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének igazgatója, a Columbia Egyetem vendégprofesszora; Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere, országgyűlési képviselő; Kiss Péter országgyűlési képviselő; Márkus Tibor zongorista, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség elnöke; Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház vezérigazgatója; Nemény András országgyűlési képviselő; Németh István egyetemi docens, az NymE Természettudományi Karának tudományos és gazdasági dékánhelyettese; Rozmán Gyula, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója, matematika-fizika szakos gimnáziumi tanár; Scherer Péter színész, a Krétakör Színház tagja; Szabó Gábor, Szombathely korábbi polgármestere; Szily Nóra pszichológus, rádiós, tévés; Török Gábor politológus, egyetemi adjunktus; Winkler Róbert újságíró, televíziós műsorvezető; Zsámboki Marcell a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra