Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyon nagy gondokat okozhat még a pedofiltörvény

Brüsszel már vizsgálódik.

Brüsszel vizsgálódik a homofób jogszabály miatt. Jelenleg az Európai Bizottság azt mérlegeli, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat. 

A Testület annak is utánanéz, hogy a homofóbnak minősített előírások nem mennek-e szembe a közösségi büdzséből származó források odaítélésének a feltételeivel. Minderről az Európai Parlament zöldpárti képviselőinek egy csoportját értesítette írásban Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztos, értesült a Népszava .

A parlamenti politikusok még júniusban, a magyar törvénymódosítások elfogadásának másnapján fordultak az Európai Bizottsághoz azt tudakolva, hogy a frissített jogszabályok sértik-e az EU Alapjogi Chartáját, amelyet kötelező betartani minden egyes uniós politika végrehajtása, így a közösségi pénzek felhasználása során is.

A Zöldek szerint a költségvetési szabályok világosan meghatározzák, hogy a források elköltésekor tiszteletben kell tartani a Chartában lefektetett elveket, amelyek tartalmazzák a megkülönböztetés tilalmát, a többek között a szexuális irányultság alapján.

A lap megjegyzi, hogy Brüsszel tavaly hat lengyel várostól már megvont támogatásokat 5 és 25 ezer euró értékben a diszkrimináció tilalmának megszegésére hivatkozva.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a homofób magyar jogszabályok bármilyen módon veszélyeztethetik-e az EU pénzügyi érdekeit is, ami maga után vonhatja az ugyancsak pénzmegvonással járó jogállamisági eljárás elindítását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra