Nagyot emelkednek a közlekedési bírságok augusztustól

A legtöbbet a mozgáskorlátozott parkoló jogosulatlan használatáért kell fizetni.

Augusztustól emelkednek a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságok - derül ki a Magya Közlöny legfrissebb számából.

A legtöbbet azért kell fizetni, ha valaki jogosulatlanul várakozik egy mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyen. A helyszíni bírság ebben az esetben 65 ezer forint (előzőleg is ennyi volt), szabálysértési eljárásban pedig 156 ezer forint.

A helyszíni bírság mindig alacsonyabb, mint a szabálysértési eljárásban

Általánosságban elmondható, hogy a helyszíni bírság mindig jóval olcsóbb, mint a szabálysértési eljárásban kirótt összeg.

Például, ha valaki átengedte a kormányt az ittas barátjának és ezzel el is kapták, ő pedig ezt elismerte, akkor eddig a helyszínen 33 ezer forint bírságot szabtak ki, de szabálysértési eljárásban ugyanezért 65 ezer forint büntetés jár. Ezek a tételek is emelkednek augusztustól: a helyszíni bírság összege 39 600 forintra, a pénzbírságé 78 ezer forintra.

Ha valaki nem ad elsőbbséget a gyalogátkelőhelyen, most a helyszínen 13 ezer forintot kell fizetnie, augusztustól ez 26 ezer forintra nő. Szabálysértési eljárásban most 26 ezer a bírság, a módosítás után 52 ezer forint lesz.

Ugyanennyit kell fizetnie annak is, akit vezetés közbeni telefonáláson kapnak el.

A Magyar Közlöny mellékletében tételről tételre végigveszik a szabálysértési tételeket és az azokért kiszabható helyszíni és eljárásban megszabott bírság összegét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló