Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyot szólhat - Iseumi nyár Carrerassal

Puccini, Mozart, Webber, José Carreras és más nagyágyúk a szombathelyi iseumi nyárban. - Mindezt önkormányzati támogatás nélkül tervezik.

A szombathelyi önkormányzat támogatásából idén már nem kérnek, tisztán szponzori pénzekből, jegybevételekből és az NKA segítségével készülnek finanszírozni azt a nagyszabású szabadtéri rendezvénysorozatot, amelyet július 27. és augusztus 18. között a szombathelyi Iseumban rendeznek meg – tájékoztatta a médiát a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetője, Mérei Tamás, aki egyben a rendezvénysorozat irányítója is.

Ahogy fogalmazott, megpróbálkoznak a lehetetlennel. Válság idején szeretnének egy vállaltan magas nívójú, „nem tömeg-” rendezvényt meghonosítani. Akkor, amikor például a veszprémi nyári játékok négy napra zsugorodik, és amikor a miskolci operafesztivál anyagi okok miatt jelentősen átalakul.

Varázsfuvola Iseum 2011 próba
Iseumi játék Miklósa Erikával
Nagy Ákos Balázs

A nyári zenei fesztivál előzményeit a szombathelyiek kívülről fújják: először 1964-ben rendeztek a szombathelyi Iseumban operaelőadást. (Már ’63-ban is ide tervezték, végül az égiek közbeszóltak, a rossz idő miatt az MSH-ba kényszerültek.) Szombathelyen aztán 1999-ig kisebb-nagyobb kihagyásokkal (nyolc éves szünet is volt) évente megrendezték a Varázsfuvolát.

Legutoljára, tizenkét év után, tavaly immár a felújított Iseumban vitték színre Mozart operáját, Káel Csaba rendezésében, parádés szereposztásban, Miklósa Erikával Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola 2011. August 20. 10:04 a főszerepben. Három teltházas előadást tartottak, és negyediket is rendezhettek volna, csak a művészek már nem értek rá. A nagy siker láttán tavaly – közölte Mérei - elhatározták, hogy fesztivállá teljesítik ki az eseménysorozatot. (A tavalyi Varázsfuvola szervezője még a karneváli alapítvány volt, akkor 35 millióba került a produkció, ha hozzávesszük, hogy 15 millió lett a saját jegybevétel, a Magyar Fejlesztési Bank 5 millióval támogatta őket, akkor a számok tükrében is látszik: tényleg bejött.)

Az idei, szám szerint első Iseumi Szabadtéri Játékok műsorát múlt hét pénteken a MÜPA-ban egy sajtótájékoztató keretében Budapesten is bemutatták. Ott mindhárom rendező kiemelte: a helyszín egyedisége és kuriózum jellege az, ami igazán felkeltette az érdeklődésüket.

Figaró házasodni készül

A programterv szerint a Turandot, a Figaro házassága és az Evita több alkalommal kerül színre augusztusban, olyan énekesekkel, mint Rost Andrea, Szegedi Csaba, Lukács Gyöngyi, Kovács István, Rubens Pelizzari, Alexandru Agache, Bazsinka Zsuzsanna, Koós Réka, Miller Zoltán és Egyházi Géza. Puccini operája Vidnyánszky Attila színrevitelében, Medveczky Ádám vezényletével hangzik fel, a Figarót Káel Csaba rendezi és Vashegyi György dirigálja, az Andrew Lloyd Webber-musicalt pedig Gajdos József állítja színpadra, karmestere Rácz Márton lesz.

Iseumi Szabadtéri Játékok sajtótájékoztató
Mérei Tamás a tájékoztatón
Bonyhádi Zoltán

A tavalyi előadássorozathoz képest idén megújult hangtechnikára számíthatunk, speciális digitális megoldással úgy hangosítják a teret, hogy bármelyik helyről egyaránt a legjobb minőségben élvezhessék. Emellett a nézőteret is cikk-cakk alakban állítják fel, és olyan takaróelemeket is beépítenek a lelátóba, hogy az se szédüljön, aki magasabban fekvő sorokba vált jegyet. Apropó, jegyek: a tavalyi árakon, több kategóriában is lehet majd belépőket vásárolni, személyesen a zenekar jegypénztárában, de a jegy.hu-n is, május 1-től.

Mérei Tamás José Carreras áriaestjét (tervezett időpont augusztus 1.) biztosra még nem merte ígérni, de minden esély megvan arra, hogy élőben hallhassuk a katalán tenort. Menedzsmentjével már a részleteket tárgyalják. Legutóbb Pécsen 2007-ben lépett fel, azóta, nem járt Magyarországon. Szeretnék – árulta el Mérei, - ha a világhírű énekes Szombathelyen magyar opera-részletet is előadna. (Aki Carreras közelében kíván pár órát tölteni, vele fotózkodni, az 50 ezer forintos VIP-jeggyel megteheti.)

Terveik szerint - a magyarországi viszonylatban - a legmagasabb színvonalra pozicionált előadássorozat 144 millió forintba kerül majd, ebből a szervezők az NKA-hoz beadott pályázatból maximum 30 millióra számítanak.

Mi újság a zenekarral?

Az 50. születésnapját ünneplő Savaria Szimfonikusok új logót kaptak. Jubileumi koncertsorozatuk harmadik állomásaként június 6-án szerdán, egy Liszt-lemezbemutató koncerttel rukkolnak elő. A tavalyi Liszt-év alkalmából a zenekar a BMG-vel egyesült Sony hanglemezcégnél egy Liszt-kiadványt jelentetett meg, amelyben a zenekar Kauten Andrea zongoraművésszel játszott. Nyár elején ennek az anyagnak a lemezbemutató koncertjére készülnek.

Iseumi Szabadtéri Játékok sajtótájékoztató
Debütál a zenekar új logója
Bonyhádi Zoltán

A zenekar támogatásáról annyit, a fenntartó városi önkormányzat több helyre is pályázik a zenekar fenntartása miatt. Minden esély megvan arra, hogy Pécs és Győr mellett a harmadik dunántúli, "nemzeti" besorolású zenekar lehessen. Ettől a címtől sokat remélnek.

Ami tehát biztos, szedjük össze a legvégén: Puccini Turandotját Lukács Gyöngyivel a címszerepben augusztus 7-én, és 9-én pedig Mozart Figaró házassága című operáját Rost Andreával. Augusztus 14-én és 16-án először hangzanak fel itt musicaldallamok, Webber Evitáját Koós Réka formálja meg.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola

Az első felvonás még nem tud magával sodorni, ami jó az magában, külön-külön él. Miklósa Erika beragyogja a szombathelyi Iseumot...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra