Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nálunk nemcsak szavazhat, de véleményt is mondhat a legújabb nemzeti konzultációról

Oltási igazolvány, éttermek, szállodák, edzőtermek stb. Tizedik, jubileumi kiadás.

Elindult az újraindításról szóló konzultáció – közölte csütörtökön reggel a kormányzati koronavírus.gov.hu portál.

A megadott linken egy adatkérő űrlapot találunk, ahol vannak kötelezően kitöltendő és opcionális mezők, és kiválaszthatjuk azt is, hogy Magyarország kormánya kapcsolatba lépjen-e velünk a későbbiekben.

A konzultációhoz magához a link levélben érkezik.

Ez már a tizedik.
Mészáros D. Zsolt

Hogy hogyan szűrik ki, hogy egy személy csak egyszer töltheti ki az ívet, hiszen lehet akár száz mailcímünk is, azt most ne firtassuk, valószínűleg nem ez a legnagyobb kérdőjel a konzultáció körül.

Inkább nézzük meg, miket kérdeznek.

1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?

2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?

3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?

4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?

5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?

6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol?

7. Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?

Ahogy a mellékelt ábrából kitűnik, a kérdéssorból most kimaradt a politika, sőt Brüsszel és Soros György is.

A mostani konzultáció nemcsak ebben, hanem abban is különbözik a korábbiaktól, hogy nem papíralapon, hanem online bonyolódik. Meglepődnénk, ha a költségcsökkentés lenne a háttérben.

Ismerve a kormány kommunikációs gondolkodásmódját, a sorok között elég nagy valószínűséggel kirajzolódik, hogy hogyan és miként enyhülnek a korlátozó intézkedések.

Olvasóink a cikk végén szavazhatnak, mit gondolnak minderről, de előtte még felelevenítjük a korábbi 9 nemzeti konzultációt és azok témaköreit.

 • 2010. szeptember: Nyugdíjak és támogatások
 • 2011. február: Alaptörvény
 • 2011. május: Szociális konzultáció (devizahitel, közművek, oktatás)
 • 2012. szeptember: Gazdasági konzultáció (adózás, járulékok, nagyvállalatok)
 • 2015. május: Bevándorlás és terrorizmus
 • 2017. április: „Állítsuk meg Brüsszelt
 • 2017. október: A Soros-terv
 • 2018. október: A családok védelméről
 • 2020. július: A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról
 • Ezek szerint a mostani a tizedik, jubileumi konzultáció, ami önmagában is figyelemre méltó teljesítmény.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra