Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi tanulság Orbán Gáspártól: ha nem akarsz szerepelni, ne szólj rá a sajtóra

A kormányfő fia pár nap alatt eljutott odáig, hogy visszavonul a focitól. Mindez néhány fotó miatt, ami a vébén készült. Most tényleg? Ezért?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyors felgöngyölítés: kikerült az internet számos szegletébe - különösen a magyar sajtó meghatározó sarokpontjaira - a fotó, amin az látható, hogy a vébédöntő feszült perceiben Orbán Viktor mellett nem csak csupa közjogi hatalmasság áll a díszpáholyban, hanem az ő fia is, a felcsúti Puskás Akadémia futballistája, a 22 éves Gáspár. Akivel elkezdett emiatt foglalkozni a független média, és aki még egy levelet is írt a 444-nek, hogy szíveskedjenek nem foglalkozni vele, mert ő nem közszereplő. Akivel emiatt még behatóbban kezdtek foglalkozni, és aki emiatt ma már nem a felcsúti Puskás Akadémia futballistája .

AFP
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ahogy az internetek egyéb szegleteiben szoktak fogalmazni: nos, ez elég gyorsan eszkalálódott. A csapatelhagyás (visszavonulás? pihenő?) a hvg.hu információi szerint a saját döntése volt, és éppen azért, mert túl sokat foglalkoztak vele. Elsősorban persze a levele miatt, amit küldött: ha Orbán Gáspár ezt kihagyja az életéből, ma már talán nem is emlékeznénk a fenti képre.

Nem akart ekkora nyilvánosságot, helyette még annál is nagyobbat kapott

Az a helyzet, hogy korántsem egyedi az eset, ami Orbán Gáspárral történt. Neve is van a jelenségnek: Streisand-effekt nek hívják azt, amikor valaki nem akarja, hogy foglalkozzanak vele, ezért letiltat, töröltet, cenzúráztat. És ezzel épp a kívánttal ellentétes hatást éri el: még hevesebben kezd törődni vele a média.

Azért nevezték ezt el az amerikai színésznőről, mert 2003-ban megpróbált levetetni pár fotót, ami malibui rezidenciájáról készült. Holott a fotós függetlenül attól csinálta a felvételeket, hogy ki lakik egyik vagy másik villában: egy tizenkétezer képből álló adatbázisba került a fotó, azzal a céllal, hogy a döntéshozók figyelmét felhívja a partszakasz eróziójára. Streisand 50 millió dolláros pert akart akasztani a fotós nyakába, de az erről szóló hír gyönyörűen visszaütött: míg addig összesen öten töltötték le az ominózus képet, a publicitás hatására már közel félmillióan.

AFP

Kiktől tanulhatott volna még Orbán Gáspár?

Például Beyoncétól. A szupersztár énekesnő a 2013-as Super Bowl szünetében lépett fel, és ahogy ilyenkor megeshet, készült róla pár előnytelen fotó. Puff, van ilyen, ugorjunk - mondta volna bárki más, de Beyoncé az Beyoncé, aki konkrétan ki akarta radíroztatni a hülyén grimaszolós képeket. Az eredmény? A felszólított weboldal, a Buzzfeed nem vette le a képeket, inkább közölte az utasító levelet, és még egyszer bemutatta a képeket. Kreatív internetezők pedig kreatív képviccekkel reagáltak .

De tanulhatott volna a többek között gyerekpornóra vadászó Internet Watch Foundation esetéből is: ők egy 1976-os Scorpions albumról szóló Wikipedia-cikket tettek feketelistára a lemez borítója miatt, ami szerintük egy "potenciálisan illegális" alkotás, mivel egy 18 év alatti pucér gyereket ábrázol. Az eredmény? Az internet extra kíváncsi lett a borítóra, amit így olyanok is láttak, akik talán nem is találkoztak volna vele. Hasonlóan nekiment egy Wikipedia-bejegyzésnek a francia hírszerzés - ott egy katonai rádióállomásról szólt az ügy, a cikk állítólag titkosított infókat tartalmazott. Az eredmény? A francia Wikipedia leglátogatottabb szócikke lett.

Vagy oktathatta volna magát a Samsung tavaly decemberi esetével. A cég egy kigyulladt akkumulátor nyomán csak akkor lett volna hajlandó érvényesíteni egy mobiltulaj garanciális követeléseit, ha az leveszi az erről készült necces videót a YouTube-ról. Az eredmény? Az illető egy másik videóban elmondta, mit akart a Samsung, és hogy még perrel is fenyegetőztek. Bumm, azonnal egymilliós nézettség fölé ugrott az eredeti videó.

AFP

Orbán Gáspár, Streisand-effekt kimaxolva: ha nem írja meg levelét, akkor ma a kutyát nem érdekelné, és tovább rúghatná a bőrt Felcsúton. Ehelyett már az RTL Klub főműsoridős híradójában is kapott némi nem kívánt hírnevet. Nos, hát így ne akarjuk megmondani a szabad sajtónak, hogy miről és hogyan méltóztasson írni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés