Napvédelem okosan: Védd bőrödet egész évben!

A napfény nélkülözhetetlen az élethez, D-vitaminnal lát el minket, és jókedvre derít. De túlzott mértékben károsíthatja a bőrt, ráncokat, pigmentfoltokat és bőrrákot okozhat. Ezért fontos, hogy ne csak nyáron, de az év minden napján odafigyeljünk a napvédelemre. A szükséges óvintézkedések az évszakoktól függően változnak, ezért cikkünkben áttekintjük a tavaszi, nyári, őszi és téli napvédelem legfontosabb tudnivalóit.
Napvédelem okosan: Védd bőrödet egész évben!
vagheggi.hu

A napvédelemben segítségünkre vannak a magas faktorú fényvédő krémek, mégis érdemes évszakonkénti rutint kialakítani:

Tavasz

A tavaszi napsugarak bár gyengédebbeknek tűnnek, de a legtöbb ibolyántúli (UV) sugárzást hordozzák, ami a ráncok 80%-áért felelős. Ezért már ekkor elengedhetetlen a foltosodás és a szeplősödés elleni védelem. Használjunk magas faktorszámú fényvédőt, akár SPF 50-et is, és ne feledkezzünk meg a napszemüvegről és a kalapról sem.

Nyár

A nyár a legintenzívebb napsütést hozza, így a leégés kockázata is a legmagasabb. Ebben az időszakban vízálló fényvédőt kell használnunk, amit gyakran kell újrakenni. Ne feledkezzünk meg a napszemüvegről, a kalapról, és lehetőség szerint árnyékban töltsünk minél több időt.

Ősz

Az őszi napsugarak kevésbé intenzívek, de a bőrünknek még mindig védelemre van szüksége. Használjunk SPF 30-as fényvédőt, és ne feledkezzünk meg a kézfej, az ajkak és a fül védelméről sem. A barnulást elősegítő termékeket már nem kell használnunk.

Tél

Az őszi napsugarak kevésbé intenzívek, de a bőrünknek még mindig védelemre van szüksége. Használjunk SPF 30-as fényvédőt, és ne feledkezzünk meg a kézfej, az ajkak és a fül védelméről sem. A barnulást elősegítő termékeket már nem kell használnunk.

Milyen fényvédőt válasszunk?

A fényvédő kiválasztásakor fontos figyelembe venni a bőrtípusunkat. Zsíros bőrre mattító, száraz bőrre hidratáló fényvédőt válasszunk. Fontos az SPF érték is: minimum SPF 30-as fényvédőt használjunk, de nyáron akár SPF 50-es is szükséges lehet. Győződjünk meg róla, hogy a fényvédő UVA védelmet is nyújt. Vízálló fényvédőt válasszunk, ha vízi sportokat űzünk vagy strandolunk. Érzékeny bőrre illatmentes fényvédőt használjunk.

Tippek a fényvédelemhez:

  • Kenjük fel a fényvédőt legalább 20 perccel azelőtt, hogy kimennénk a napra.
  • Gyakran kenjük újra a fényvédőt, főleg fürdés vagy izzadás után.
  • Ne feledkezzünk meg a fülről, az ajkakról és a kézfejről sem.
  • Csecsemők és kisgyermekek számára ne használjunk kémiai fényvédőt, válasszunk fizikai fényvédőt.
  • A napvédelem egész évben elengedhetetlen. Válasszunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt, és használjuk rendszeresen. Figyeljünk a vitaminokra is: a niaciamide használata például segíthet a bőr védőrétegének erősítésében és a napvédelem hatásának fokozásában, így könnyebben megőrizhetjük a bőrünk fiatalságát és egészségét, és elkerülhetjük a káros napsugárzás okozta bőrproblémákat.