Az egykori Savariában játszódik a szombathelyi írónő regénye

Náray Mia hat évig dolgozott a Bíborfelhők Savaria felett című könyvön, hogy a történelmi hűség is rendben legyen. Sokan voltunk a bemutatóján.

Ahhoz képest, hogy a járvány még nem teljesen múlt idő, hogy forróság van és szerda délután 3 óra, a téma pedig a kortárs irodalom, meglepően sokan jöttünk össze Náray Mia regényének bemutatójára az Iseum Savariaense rendezvénytermében.

De ha jobban belegondolunk, talán mégsem akkora meglepetés.

Egy helyi alkotó első történelmi regényéről van szó, ráadásul Bíborfelhők Savaria felett a városunkban játszódik, ami önmagában is kuriózum.

Bíborfelhők Savaria felett könyvbemutató
Kiss Tamás

Az esemény a Lanciarii Savarienses hagyományőrző csoport ( Pospischil Barnabás és Jankovics Zoltán ) katonai viselet bemutatójával és a rekonstrukciós kihívások taglalásával kezdődött, de az csak később, Náray Mia és Németh Krisztina írónők beszélgetéséből derült ki, hogy miért: a Bíborfelhők Savaria felett egy nagyon alapos kutatómunka után született.

Az alkotás folyamata bő 6 éven át tartott, ebből 5 volt körülbelül a kutatás, 1-1,5 év pedig maga az írás.

A feladat nehézsége menet közben derült ki, volt, hogy napokba telt, amíg sikerült egy bekezdést a történelmi hűség szempontjából is a helyére tenni - tudtuk meg.

Bíborfelhők Savaria felett könyvbemutató
Kattintson a képre a galériához!
Kiss Tamás

Náray Mia nagy segítségére volt Sosztarics Ottó , aki szintén jelen volt a könyvbemutatón. Az ismert szombathelyi régész nemcsak azt árulta el, hogy mi okozta a nehézségeket és kihívásokat, amikor rekonstruálni kellett, hogy pontosan mi és hogyan történt az egykori Savariában 303-ban (ekkor játszódik a regény), de elárulta azt is, hogy annak idején Jordán Tamásék is megkeresték, amikor a Claudius császárt állították színpadra a Karneválszínházzal (talán ez volt a legerősebb darab a sorozatban – a szerk.).

Náray Mia egyébként álnév. Az írónő valódi neve Hargitai Adrienn. Itt él közöttünk Szombathelyen, már diákkorában sokat írt, hogy aztán a tanulás, a munka és gyermeknevelés eltérítse egy ideig ettől a tevékenységtől.

Bíborfelhők Savaria felett könyvbemutató
Náray Mia (Hargitai Adrienn)
Kiss Tamás

Azt mondja, az írásszünet alatt hatalmas közlési vágy gyűlt benne össze, a végső lökést és a témaválasztást az adta meg, hogy egy véletlen folytán kiderült, milyen keveset tud a Savariában mártírhalált Quirinus püspökről . Így lett ő egyik központi alakja a szerelmi szállal is átszőtt történelmi regénynek, amelyből a bemutatón Antal D. Csaba , a Weöres Sándor színház színművésze olvasott fel részleteket.

Hogy pontosan hol lehet megvásárolni a Smaragd Kiadó gondozásában megjelent könyvet, arról nem volt szó, de például a Líra webáruházában már előrendelhető a regény.

Bíborfelhők Savaria felett

303 februárjában tűz üt ki a nicomediai palotában. Másnap Diocletianus császár kiadja első keresztényüldöző rendeletét. Ezzel egy olyan lavina indul el, amely felforgatja az egész Római Birodalmat, így az éppen átalakulófélben lévő Pannonia Superior tartomány új polgári székhelyén, Savariában élő emberek mindennapjait is. Ez a morális kérdéseket is feszegető, valós történelmi alapokon nyugvó regény lebilincselően korhű leírásokkal és izgalmas karakterek kalandjain keresztül mutatja be a kor társadalmi, gazdasági, jogi és vallási sajátosságait, különös hangsúlyt fektetve a korai keresztények életére, dilemmáira és félelmeire. (Forrás: Lira.hu)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra