Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar haderőreform nem más, mint a NATO-kötelezettségeink és Trump kéréseinek teljesítése

Donald Trump nem fenyegetőzött az Egyesült Államok kilépésével, de elvárja a tagállamok nagyobb költségvállalását.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hónapokban többször is bejelentették a magyar haderőreformot, amihez a megemelik a költségvetési támogatást. Egészen pontosan a GDP két százalékára 2024-ig. Az első lépést már meg is tették, nemrég 20 darab H145m típusú helikopter vásárlását jelentették be az európai Airbustól. A helikopterek összesen 100 milliárd forintba kerülnek.

H145m típusú helikopterek
Forrás: ainonline.com
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kormánypolitikusok a haderőreformot azzal indokolták, hogy Magyarországnak meg kell tudnia védeni magát, egy erős ország jellemzője az erős hadsereg.

A jelenleg zajló NATO-csúcson aztán egyértelművé vált, hogy Donald Trump kéréseinek, sőt, követeléseinek akar megfelelni a magyar kormány. Trump már régebben kifakadt az ellen, hogy a NATO-tagország jó része (köztük Magyarország) megszegik a NATO-szerződését. Abban ugyanis benne van, hogy a tagállamok a GDP legalább két százalékát fordítsák a haderőre.

Trump a NATO-csúcson
Forrás: NBC News

Most Trump ezt hirtelen felemelte négy százalékra, ami azért a valóságtól elrugaszkodott terv. A magyar lapok nagy része azt írta a szerdai megbeszélésekről, hogy Trump az Egyesült Államok kilépésével fenyegetőzött, de a Reuters ezt cáfolta . Mint írják, leginkább az afganisztáni háborúval foglalkoztak, és Trump barátságosabb volt, mint amire a többiek számítottak.

Orbán Viktor, persze azonnal kijelentette, hogy támogatja Trump terveit. Persze, van mit tenni, hiszen az utóbbi években Magyarország egyre kevesebbet költött a honvédségre, 2016-ban például csupán a GDP 0,7 százalékát teljesítette a magyar kormány.

Ezzel a 24. helyen voltunk a 28 tagállam listáján, abszolút értékben 807 millió eurós kiadásunkkal a 17. helyet foglaltuk el. Ezt szeretné a kormány 2026-ra két százalékra emelni a haderőreformmal.

A belföldre szánt kommunikációban tehát marad az

erős ország, erős hadsereg

, a valóságban azonban a NATO-szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesítjük. Nehogy Trump mérges legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés