Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Állítólag negatív teszt nélkül is taníthatnak a pedagógusok egy szombathelyi iskolában

Az iskola egyik tanára számolt be a jelenségről, a Szombathelyi Tankerületi Igazgató is reagált.

Lehetett már olvasni a sajtóban híreket arról, hogy valami nagyon nem stimmel az iskolák járványkezelésével. Sok helyen azok a tanárok sem kapnak engedélyt az online tanításra, akiknek a koronavírus tüneteit súlyosbító, egyéb betegségük van, és állítólag vannak olyan magyar iskolák, ahol a tankerület megtiltotta, hogy értesítsék a szülőket a fertőzött pedagógusaikról.

Név nélkül már nekünk is több szombathelyi pedagógus számolt be arról, hogy hiába van orvosi igazolása arról, hogy fokozott kockázattal járna számára a koronavírus, nem engedik online tanítani.

Most pedig egy szombathelyi iskola pedagógusa, aki kérte, hogy kilétét ne fedjük fel, arról számolt be, hogy a tanárok negatív teszt nélkül is, fakultatívan dönthetik el, hogy otthon maradnak-e és a betegség után mikor mennek vissza dolgozni.

Azaz, teljesen rájuk van bízva, hogy fertőzőnek érzik-e magukat, vagy sem.

A pedagógus levele szerint a tüneteket produkáló tanárok nagy része nem is értesíti háziorvosát, és nem csináltat tesztet. Nagy részük megbízhatatlannak tartja ezeket, mások pedig szimplán feleslegesnek, mivel néha több mint egy hetet kell várni az eredményre.

A levél írója szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a statisztikákban irreálisan kevés az igazolt koronavírusos pedagógus, amire elég jó magyarázat lehet az, hogy a legtöbben nem is teszteltetnek, vagy ha igen, akkor is titkolniuk kell az eredményt.

Csütörtök reggel továbbítottuk a levelet Fodor Istvánnak, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatójának, és megkérdeztük tőle, hogy a tudomására jutottak-e ilyen esetek Szombathelyen.

Fodor István, Szombathelyi tankerületi igazgató válasza:

Az olvasói levélben ismertetett esetről a Szombathelyi Tankerületi Központnak nincs tudomása. Mivel a levélíró nem nevezi meg az érintett intézményt, így a levél tartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Tankerületünk intézményeinek eddigi tapasztalatai szerint mind a pedagógusok és egyéb alkalmazottak, mind pedig a szülők felelősségteljesen eleget tesznek a megbetegedéssel kapcsolatos jelzési kötelezettségeiknek, amelynek köszönhetően mind a járványügyi hatóság és Tankerület is meg tudja tenni a szükséges lépéseket.

Eljárásrendünk szerint minden intézmény naponta jelzi a Tankerület felé a Covid 19 vírussal közvetlenül érintett (pozitív teszttel rendelkező) tanulók, pedagógusok, egyéb alkalmazottak számát, illetve azt is jelzi, ha felmerül a megbetegedés gyanúja és az érintett kolléga tesztelésre vár. Az iskolák a szoros kontakt miatt karanténba kerültek számát is napi rendszerességgel megküldik a fenntartónak. A napi szintű jelentések alapja az érintettek jelzése az iskola felé.

A tesztelésre váró pedagógust minden esetben arra kérjük, hogy maradjon otthon. Amennyiben egészségi állapota lehetővé teszi és munkája nélkülözhetetlen, engedélyezhető, hogy a pedagógus online munkavégzéssel teljesítse feladatait. Amennyiben a járványügyi hatóság szükségesnek tartja, az érintett osztályok karanténba kerülnek, a Tankerület az Operatív Törzsnél kezdeményezi a digitális munkarend bevezetését. Az igazolt pozitív, így a járványügyi hatóság által karanténba helyezett pedagógus, egyéb alkalmazott csak a járványügyi hatóság engedélyével, tünetmentesen térhet vissza az iskolába.

A teljes levél:

A közoktatásban hatalmas probléma van. Olvastam igaz már arról cikket, amit most én is tapasztaltam. Sajnos igaz, hogy a pedagógusok között vannak olyanok (többségben), akik a Covid tüneteit produkálják, de nem jelzik az orvos felé. Nem bíznak a tesztben, vagy mire kérnék, már meggyógyulnak. Azt viszont ők döntik el, mikor jönnek vissza dolgozni. Online tanítanak, ha jobban érzik magukat, visszajönnek. Se egy negatív teszt, se orvos nem látta, majd eldönti! Kérdezem én, tudja ezt a tankerület? Ha igen, mondja el, miért teheti ezt egy pedagógus!!?? Még az intézmény vezetője is így van otthon!! Nem érzett ízeket, szagokat, az élettársa tesztje pozitív, de ő nem jelezte, hogy baj van. Majd ő eldönti mikor jön vissza?

A címlapkép illusztráció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra