Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Négy új nappali képzéssel bővül a szombathelyi PTE

A tájékoztatón még szimulációs gyakorlatokat is láttunk.

Ma délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán négy új nappali képzést jelentett be az egyetem és a város vezetése.

Az új egészségtudományi BSc képzések: a dietetikus, a gyógytornász, az ápoló és a mentőtiszt idén szeptembertől indulnak Szombathelyen.

Az ápolóképzés a hiányszakmák közé tartozik. Egyes források szerint országosan legalább 6000 fő ápoló hiányzik az ellátásból. Ez a Nyugat-Dunántúli régióra még inkább jellemző az osztrák és német elszívóerő miatt.

A szombathelyi Egészségtudományi Kar a négy újabb szakképzéssel segíti a helyi egészségügyi szakdolgozói utánpótlást, illetve további lehetőséget nyújt a város és vonzáskörzete középiskolásainak a helyi továbbtanulásra.

A rendezvényen a kórház igazgatója is köszöntőt mondott. Kihangsúlyozta, hogy mekkora problémát jelent a képzett szakdolgozók hiánya, főleg az ország nyugati felében.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

A polgármester beszédében elmondta, hogy ez a képzés különösen közel áll a szívéhez. Mint tudjuk, ő korábban a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója volt.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

Az egyetem dékánja kiemelte, hogy a Pécsi Tudomány Egyetem népszerűségét mutatja, hogy miközben a felsőoktatásba felvettek száma országos szinten évről évre csökken, addig az egyetem egészségügyi karának létszáma 2010 óta folyamatosan növekszik. 2018-ban átlépte a 3000 fős hallgatói létszámot.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

A kar 2013 óta a legtöbb hallgatót veszi fel, évente több mint 1100 főt. Szintén emelkedik a külföldi hallgatók száma is. Idén az első évet körülbelül száz külföldi hallgató kezdte meg, a világ 39 országából.

Az utolsó beszéd után, a moderátor kérdezte, hogy van-e valakinek kérdése, egy fiatal férfi feltette a kezét. A polgármester közelebb ment hozzá, észre sem vettük, hogy hirtelen egy szimulációs gyakorlat közepébe cseppentünk.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

Puskás Tivadar elkezdte az elsősegélynyújtást, majd megérkezett a hallgatókból álló mentőcsapat, akik szakszerűen ellátták a beteget.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

A másik teremben szintén egy eszméletlen beteget látott el egy csapat, illetve egy szülés szimulációját nézhettük végig.

Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid
Pécsi Tudományegyetem - Sajtótájékoztató
Kovács Dávid

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra