Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem árt Németországra figyelni: ma dől el, ki lesz Merkel utódja

CDU-tisztújítás: sorsdöntő szavazás jön.

Sok múlik azon, hogy az 1001 kongresszusi küldött a német kormánypárt tisztújításán csak pártelnökben, vagy leendő kancellárjelöltben is gondolkodik-e.

Minden jel szerint a CSU-elnök bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder személyben egy nem CDU-tag árnyéka is rávetül majd a szombati pártelnökválasztásra a német kereszténydemokrata párt kongresszusán. A küldöttek amúgy nem személyesen találkoznak majd, hanem az egész kongresszust a digitális térben rendezik, így a szavazásra is online formában kerül sor, ami premier lesz a CDU történetében.

Szokásjog szerint a CDU-CSU konzervatív pártszövetségen belül messze nagyobb CDU pártelnöke automatikusan a formáció kancellárjelöltje is a szövetségi parlamenti választáson – ettől eddig kétszer tértek el, de ez mindkétszer a CSU-jelölt vereségét hozta –, ám ezt a sémát sokak szerint ezúttal célszerű legalábbis rugalmasan kezelni. Angela Merkel másfél évtizedes kormányzása után ugyanis a CDU jelenleg nem igazán rendelkezik kiforrott kancellárjelölttel, miközben CSU oldalán a bajor miniszterelnök Södert sokan szívesen látnák egy Merkel utáni kormány élén.

A Der Spiegel legfrissebb közvéleménykutatása egyenesen 54 százalékos támogatottságot hozott ki Söder esetleges jövőbeni kancellársága mellett, ami szakértők szerint már olyan jelzés, amit célszerű lehet majd a CDU-elnökválasztáson is mérlegelni.

Az ottani három hivatalos – és egy további, egyelőre nem deklarált, potenciális – pártelnökjelölt közül ugyanis a tagsági felmérésekben messze vezető Friedrich Merz visszatérően egyértelművé tette, hogy CDU-elnökként a kancellárjelöltségből sem enged majd. Egyelőre hozzá hasonló álláspontot foglal el az értesülések szerint a kongresszusi delegátusok között inkább elfogadottnak számító másik hivatalos jelölt, Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke is.

Rugalmasabbnak ígérkezik a harmadik formális versengő, Norbert Röttgen (jelenleg a Bundestag külügyi bizottságának elnöke), valamint a csak potenciális pótjelöltként emlegetett Jens Spahn, aki a mostani járványidőkben különösen exponált egészségügyi tárcát vezeti a Merkel-kormányban, többnyire pozitív választói visszajelzések mellett.

Minden jel szerint a 1001 küldött szombaton négyük közül fog majd választani, és szakértők szerint a nagy kérdés az lesz, hogy a voksok leadásakor a többséget mi motiválja majd: a párt arculatának a jövője, vagy a kormányzás folytatásának az előkészítése. - írja az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra