Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem baleset volt? – Videó a Balogunyom közelében történt halálos eset helyszínéről

A 86-os főúton hajtott Volvo kamion elejének egy Mazda személyautó, ami hirtelen tért át a nyílegyenes úton a szemközti sávba. A kamion sofőrjének már csak arra volt ideje, hogy jobbra kormányozza a szerelvényt, de a teherszállító így is ütközött a Mazdával.

A halálos kimenetelű esetről már részletesen beszámoltunk Kamion és személyautó ütközött Körmend és Szombathely között – az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette 2020. January 27. 10:23 , azonban megdöbbenésünkre több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket és elgondolkodtató részleteket osztottak meg velünk.

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ezekből egy minimális információt megosszunk-e olvasóinkkal, végül amellett döntöttünk, hogy igen. Az évtizedes hallgatás ugyanis semmit nem oldott még meg.

Fontos! A Mazda vezetője azonnal életét vesztette a délelőtti eset során, így nincs lehetősége reagálni az alább megjelent dolgokra. Kérjük ennek megfelelően nem tényként, hanem egy lehetséges forgatókönyvként felfogni a leírtakat. Mivel egymástól függetlenül több olvasónk is hasonló dolgokról számolt be (és korábbi, hasonló esetek kapcsán már mi is hallgattunk el ilyesmit), ezért megtörjük a hallgatást, hátha ezzel sikerül életeket megmenteni.

TM

Talán már olvasóink is találkoztak olyan fordulattal egy „baleseti” beszámolóban, hogy a jármű „eddig tisztázatlan okból hirtelen áttért a szemközti sávba”, vagy „a jármű megállt a fénysorompó piros jelzésénél, majd elindult és pont az érkező mozdony elé került”.

Nem egy ilyen esetről derült ki, hogy a sofőr búcsú üzenetet hagyott, vagy az eset előtt összeveszett valakivel és hirtelen felindulásból ártott magának. Nem egy ilyen esetben ráadásul nem halt meg, hanem súlyos, maradandó sérülést szenvedett az önmagának ártani akaró vezető.
TM

Öngyilkosságról beszélt az ismerőseinek

A mai, konkrét esettel kapcsolatban nincs olyan információnk, hogy a sofőr búcsú üzenetet hagyott volna, viszont többen is jelezték, hogy az elmúlt két hónapban többször beszélt az öngyilkosságról. Emiatt ismerősei kérték, hogy forduljon orvoshoz.

„Olyan természetességgel mondta, hogy neki már nincs teendője ezen a földön, hogy először nem is vettem komolyan. Mindannyian beszélünk hülyeségeket néha. De aztán többször is előhozta néhány nap múlva. Akkor már mondtam, hogy ne csináld, mert megijesztesz” – emlékezett vissza olvasónk a decemberi esetre. „A. mondta, hogy teljesen komolyan beszél. Kértem, hogy menjen el orvoshoz, vagy keressen fel szakembert, mert ezt nem csinálhatja sem magával, sem az ismerőseivel. Most nekem is hatalmas lelkiismeret-furdalásom van. De mit kellett volna tennem? Lekötözni, ráhívni a mentőket? Teljesen magánál volt, az őrület semmi jelét nem mutatta. Mit tudtak volna kezdeni vele? Felnőtt nő...”

TM

Hasonló esetről számolt be egy másik olvasónk is, akinek már idén januárban említette meg a ma elhunyt sofőr, hogy végez magával. Olvasónk nem tudta eldönteni, hogy viccel, vagy komolyan beszél?

„Igazából zavarba jöttem, mert különösebb előzmény nélkül mondta, nem kapcsolódott semmihez. Meg is kérdeztem, hogy ez most mi? Nevetve mondta, hogy felejtsem el, csak mond ezt-azt. Amikor meghallottam délelőtt, hogy Mazda ütközött kamionnal, akkor rossz előérzetem volt. Beigazolódott...”

TM

A fentiek nem bizonyítják, hogy a Balogunyom és Szombathely közötti eset öngyilkosság volt, de ha tényként elfogadjuk az olvasóink által elmondottakat, akkor komoly valószínűsége van annak, hogy szándékos cselekedet vezetett a halálos ütközéshez.

De mi köze mások lelki problémájához a kamionsofőrnek, vagy a mozdonyvezetőnek?

A munkájukat a közutakon, vagy vasúton végző vezetők bármikor szenvedhetnek balesetet, amit igyekeznek elkerülni. A legtöbben a családjuktól indulnak el és oda is szeretnének hazaérni munka után. Ha balesetveszélyes helyzetbe kerülnek, azt igyekeznek megoldani és a legtöbbször sikerrel is járnak. De ha valaki szándékosan, elkerülhetetlenül hajt eléjük, vagy bele a járművükbe, azzal nem tudnak mit kezdeni. Ahogyan az éjszakánként visszatérő rémálmokkal sem. Korábban beszéltünk olyan mozdonyvezetővel, aki vészfékezés és kürtölés közben belenézett annak a szemébe, akinek ezután levitte az ütköző a fejét. Az az utolsó pillanat beleégett a mozdonyvezető agyába.

TM

Szombathely közelében történt az az öngyilkosság is, ahol a vétlen kamion az ütközés után árokba csapódott, a többgyermekes sofőr kizuhant a fülkéből, ami ezután pár centire a fejétől fúródott be a földbe. A kamionsofőr túlélte az esetet, de ez csak néhány centiméteren múlt. Mindez azért, mert valaki úgy döntött, eldobja az életét.

És ne feledkezzünk el azokról sem, akik több órát várakoztak ma a 2x1 sávos, rendkívül forgalmas úton, mert nem sokkal az ütközés után hajtottak az adott szakaszon, még az út lezárása előtt, kamionnal pedig szinte képtelenség megfordulni a 86-os út ezen szakaszán.

Mi a teendő, ha ismerősünk öngyilkosságot emleget?

A legpontosabb válasz: Fogalmunk sincs. Nincs konkrét megoldás ilyen esetekre, hiszen felnőtt emberekről van szó. Ahogyan azt olvasónk is elmondta, próbálta kérlelni ismerősét, hogy kérjen segítséget, forduljon orvoshoz, de kérése süket fülekre talált. A lelki segély telefonszámát megosztjuk öngyilkossággal foglalkozó cikkeink alatt és bízunk benne, hogy talán van, aki valóban fel is hívja, de úgy sejtjük, hogy többen vannak, akik ezt felesleges körnek ítélik meg.

Amit mi javaslunk: szánjanak több időt a szuicid gondolatokat ápoló ismerősre, beszélgessenek vele, próbálják átbeszélni, mi nyomasztja. Próbáljanak lehetséges megoldásokat felvázolni, ajánlják fel, hogy máskor is beszélhetnek. Ha ez nem megy, diszkréten beszéljenek a legközelebbi hozzátartozójával. De mi is örömmel fogadjuk a tanácsokat ezzel kapcsolatban. Ha pedig ezt nyilvánosan írják meg nekünk olvasóink, az másoknak is segíthet.

Elhajtottak a roncsok mellett

A mai eset kapcsán szomorúan tapasztaltuk, hogy sok gépjárművezető elhajtott a másodpercekkel korábban bekövetkezett baleset roncsai mellett, miközben a Mazda vezetője a főútról is jól láthatóan bent volt még a roncsban. Volt, aki videózott is, ezt pedig megosztotta az Interneten. Ezt úgy hívják: segítségnyújtás elmulasztása.

Többen kérdezték, hogy ugyan mit segíthetnének egy halottnak? Nos, neki semmit, de az autóból nem lehet megállapítani, hányan vannak az autóban (lehet bent pl. gyermek is). De még a nem halálos baleseteknél is nagy segítség lehet egy olyan ember, aki nincs az eset hatása alatt. Sokszor előfordul, hogy az ütköző járművekben a telefon eltűnik valahol a roncsban, kirepül az ablakon, vagy kiesik az akkumulátora. Egy súlyos baleset után nem meglepő, ha egy érintett nem tudja visszakapcsolni a telefont, vagy nem emlékszik a segélyhívó számára.

Azt csak önámításnak, alibinek tartjuk, amikor valaki arra hivatkozik, hogy nem akart elkésni, nem akar tanúskodni, viszolyog a vértől stb. De vajon hasonlóan elnéző lenne másokkal, ha a saját gyereke, felesége, édesanyja ülne beszorulva egy roncsba, míg mások elhajtanak mellette, hasonló indokokat felhozva mentségül?

Mit tehet, aki fél a roncsoktól, a sérülések látványától, de olyan baleseti helyszínre ér, ajol még nincs mentő, rendőr, tűzoltó, más segítő??

 • Álljon félre biztonságos helyre, vegye magához a mobiltelefonját
 • Körültekintően szálljon ki és menjen a helyszínre
 • Közben mérje fel, hány jármű ütközött, hány sérült, esetleg halott lehet?
 • Ha van kitől, akkor kérdezze meg, hívtak-e már segítséget? Ha nem, vagy nem kap egyértelmű választ, akkor tárcsázza a 112-t
 • Válaszoljon a kérdésekre. Ha valamit nem tud, mondja azt, hogy „Nem tudom!” (pl. a kilométerszelvényre vonatkozó kérdésre)
 • A lehető legpontosabban írja le, hol történt a baleset. Pl. 86-os főúton, X. települést elhagyva, egy vasúti átjáró közelében
 • Mondja el, hány sérültet lát és közülük van-e eszméletlen, járműbe beszorult ember stb.
 • A segélyhívóközpontból kapcsolják majd a mentőket, akiknek plusz kérdései is lehetnek. Fontos, hogy ezekre próbáljon a legpontosabban válaszolni.
 • Fontos! Nem kell attól félnie, hogy elront valamit! Ha már az előzőeket megtette, akkor Ön rengeteget segített abban, hogy a megfelelő segítség induljon a helyszínre. Ha ezen kívül még a sérülések ellátásában is segít a mentők kiérkezéséig, az már csak hab a tortán.

  Azt gondoljuk, hogy nincs olyan munkahely, vagy esemény, ahol egy ilyen segítségnyújtás miatti késésért elmarasztalnák. Sőt! És nem utolsósorban bárki kerülhet a sérülti oldalra, aki részt vesz a közlekedésben. Érdemes belegondolni, hogy egy roncsba beszorulva milyen érzés lehet látni a helyszín mellett elhajtó autókat, amiből lelkesen kameráznak az utasok, miközben senki nem tárcsázza a segélyhívót?

  Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja akár mobilról is a 116-123 lelki elsősegély telefonszámot.
  (díjmentesen hívható éjjel-nappal, az ország egész területéről)

  Az Alapítvány az öngyilkosság ellen honlapján, ide kattintva további információ található.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló

  Tovább az oldalra