Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Amikor a Kultúrpalota járványközpont lett Szombathelyen

Nagy a vita arról, hogy a szombathelyi önkormányzat tömeges városi oltópontokat akar Szombathelyen – múzeumban is. Volt már ilyen…

Csaknem 113 év különbséggel két szombathelyi múzeum a járvány elhárítását szolgáló intézményként kezdte meg pályafutását.

Karma, vagy csak a sors és a történelem furcsa játéka?

Korábban számos alkalommal beszámoltunk arról, hogy a szombathelyi önkormányzat tömeges városi oltópontokat kíván létesíteni Szombathelyen.

Egyelőre ezek a tervek nem valósultak meg. Hogy a későbbiekben lesz-e erre lehetőség, az a jövő zenéje, de nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy azt feltételezzem, egy darabig napirenden lesz még a kérdés.

Mindenesetre az oltópontnak kijelölt helyszínek között van az a Schrammel-gyűjtemény leendő otthonául szolgáló, felújított Éva-malom is, melynek hivatalos megnyitója még meg sem történt.

Ha valaki azt gondolná, ez egy rendkívüli, egyedi eset, téved. Merthogy előfordult már ilyen a történelem során. Ráadásul éppen Szombathelyen.

Schrammel-múzeum
A Schrammel-gyűjtemény leendő helyszíne
Mészáros D. Zsolt

Megnyitó helyett tífuszjárvány

1908 áprilisában Szombathely nagy ünnepségre készült. A Vasvármegyei Kultur-Egyesület már javában szervezte a részben állami segélyből, részben közadakozásból felépült Szombathelyi Kultúrpalota (mai Savaria Múzeum) nyitóünnepségét. A 146 ezer 640 koronáért (a belső berendezések ezen felül további 30 ezer koronába kerültek) Szabovics-Czigler-Dvorak tervek alapján épült palota, melyet végül Kopfensteiner Gyula épített, már januárban tető alatt volt, kora tavasszal pedig már a belsőépítészeti munkálatokkal is végeztek a mesteremberek.

Kultúrpalota
A Kultúrpalota 1910-ben
hungaricana.hu

Időközben azonban nem várt események sújtottak le a vasi megyeszékhelyre. A januártól még csak szórványosan jelentkező hastífuszos megbetegedések száma tavaszra aggasztóan megnövekedett, olyannyira, hogy március végére már járvánnyá fokozódott, számos halálos áldozatot követelve. Április 22-én Brenner Tóbiás polgármester elrendelte az átadás előtt álló Kultúrpalota ideiglenes járványkórházzá történő átalakítását, mivel az erre a célra kijelölt Városi Tornacsarnok már nem bírta a terhelést. Az intézmény vezetőjének Dr. Szőllősi Gábort jelölték ki.

Gyors lecsengés

A megbetegedések száma májusra csökkenő tendenciát mutatott, június végére, július elejére pedig teljesen eltűnt a kór városunkból. Az akkor kb. 30 ezer lelket számláló Szombathelyen 615 hastífuszos megbetegedés történt ebben az időszakban, ebből 55-en vesztették életüket.

A Kultúrpalotában ápolt 65 betegből 60-an teljesen felgyógyultak, 5-en hunytak el.

Járványkórházként alig több mint két hónapig működött az intézmény (az utolsó beteget június 26-án szállították át az Emberbaráti Egylet kórházába), melynek valódi, ünnepélyes átadása végül 1908 októberében történt meg.

Kultúrpalota
Kép az októberi ünnepélyes megnyitóról
muzeumbarat.hu

1908-ban a város modern kori történetének legsúlyosabb tífuszjárványát élte át, melynek okozója a Salmonella typhi baktérium volt, ami jellemzően megfelelő higiénia hiányában vagy emberi ürülékkel szennyezett vízzel juthat a tápcsatornába, a bélrendszer gyulladását idézve elő. A betegséget tünetmentes hordozó is terjesztheti.

Azonosságok és különbségek

A felvázolt analógia mutat különös egybeeséseket, de különbségeket is.

Ami nagyon hasonló mindkét esetben:

 • Adott két megnyitása előtt álló múzeum, melyek nem közművelődési, hanem járványügyi célok szolgálatában tárják ki először kapuikat a polgárok előtt, még hivatalos átadásuk előtt.
 • Nagyon közel állnak egymáshoz a két járvány halálozási mutatói. Az 1908-as szombathelyi tífuszjárvány esetében (Szombathely akkori össznépességét figyelembe véve) a fertőzést a lakosság 2,05 százalékát kapta el, az elhalálozás pedig 0,183 százalékos volt. A koronavírus esetében nincsenek egzakt helyi adataink, csak annyit tudunk, hogy a jelenlegi Vas megyei fertőzéses esetek száma meghaladja a 15 ezer főt. Az országos statisztikát böngészve, kb. 5,5 százalékos a lakosság eddigi megfertőzöttsége, a sajnálatos halálozási ráta pedig (itt van a hasonlóság!) kb. 0,180 százalékos.
 • Eddig egyik esetben sem tárták fel megnyugtató módon az adott járvány kitörésének, elburjánzásának valódi okát.
 • Ami különböző a két esetben:

 • Az egyik esetben bakteriális, a másikban vírus által terjesztetett fertőzésről van szó.
 • Az 1908-as helyi járvány volt, a mostani világméretű.
 • 113 évvel ezelőtt néhány hónap alatt legyőzték a ragályt, most, a 21. században az egész világ már több mint egy éve csatázik vele. Egyelőre kevés sikerrel.
 • Mindannyian csak remélni tudjuk, ez belátható időn belül megváltozik.

  Összegzés

  Még nem tudjuk, hogy a felvázolt analógia megvalósul-e, vagy „majdnem” kategóriaként kerül a történelem apróbetűs lapjaira.

  Ami biztos, 1908-ban a Kultúrpalotában, azaz a Savaria Múzeumban 60 ember életét sikerült megmentenie Dr. Szőllősi Gábornak és csapatának a mostanihoz képest sokkal fejletlenebb és mostohább körülmények között, ami mindenképpen elismerést érdemlő teljesítmény. A járványkórházak felállítása sikeres volt, az akkori viszonyok között súlyosnak számító betegség tombolását néhány hónap alatt sikeresen megállították.

  Brenner Tóbiás fontos döntéseket hozott, melyek megvalósultak. Ezeket a döntéseket nem kísérték sem kiáltványok, sem hatósági közlemények, sem sajtótájékoztatók, sem különböző pártpolitikai színezetű kommunikációs purparlék és értelmezések. Hiszen az értelmük egy volt: egy város sorsa, a benne lakó emberek életének védelme.

  Remélem, ma is ez a legfontosabb! Ha csak „városi oltópontokkal” lehet, hát legyen „városi oltópontokkal”, ha csak azok nélkül lehet, hát legyen azok nélkül.

  Csak ez legyen a legfontosabb!

  Ha ez lesz és minden jól alakul, biztos vagyok benne, hogy mindenki „csak a szépre fog emlékezni…”

  Vagy tévedek?

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Csak Szombathely

  Tovább az oldalra