Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért

Senki sem akarja kibérelni.

Augusztus 12-én írta ki a hányattatott sorsú szombathelyi víztoronyba tervezett kávézó bérbeadásáról szóló pályázatot az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a pályázatnak pedig igencsak rövid határidőt szabtak, ugyanis szeptember 14-én délelőtt 11 óráig lehetett jelentkezni. A felhívásban továbbá szerepelt az is, hogy a beadott pályázatokat szinte azonnal, már 11:30-kor fel is bontják, hogy elkezdjék a bírálást, amit legkésőbb 15-ére le is zavarnak.

Így hétfőn délelőtt, mielőtt még 11-et ütött volna az óra, elküldtük kérdéseinket az AGORA-nak, ugyanis kíváncsiak voltunk, hogy hányan pályáznak a kávézóra, volt-e esetleg érvénytelen pályázat, illetve előre kértük, hogy tájékoztassák lapunkat a végső döntésről is. Meglepetésünkre azonban az AGORA igazgatója, Horváth Zoltán a következőket válaszolta:

„Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által, a Víztorony kávézójának bérbeadására kiírt pályázati eljárás eredménytelen volt, ugyanis a megadott határidőig nem érkezett be ajánlat. Intézményünk – a fenntartóval történő egyeztetést követően – feltehetően újra kiírja a pályázatot.”

Kiss Tamás

Kész a víztorony, de szalagátvágásnak még se híre, se hamva

Szombathely emblematikus épülete már 1978 óta használaton kívül van, az évek pedig egyáltalán nem kímélték, eléggé leamortizálódott. Voltak már mindenféle tervek a felújítására és azzal kapcsolatban is, hogy miként fogják hasznosítani, a hosszas huzavona után pedig tavaly nyár elején végre véget ért, elkezdték az építkezést.

A nagy munkának még a koronavírus-járvány sem tudod gátat szabni, határidőre elkészült a szombathelyi víztorony, bár a szalagátvágás még várat magára. De időközben legalább beindultak a dolgok a földszintre tervezett kávézóval is, igaz, most a sikertelen pályázat miatt kicsit megakadt a folyamat, mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Kiss Tamás

Vajon mi mindent változtatnak majd a koncepción?

A pályázati kiírás szerint a 131,27 négyzetméteres kávézót havonta minimum 275 667 forint + ÁFA-ért adta volna bérbe az AGORA, viszont a teraszért külön bérleti díjat kértek volna: április 15-től szeptember 30-ig havonta minimum 1000 Ft/M 2 + ÁFA-t és az üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel is a bérlőnek kellett volna bajlódnia.

A bérleti díj mellett a bérlőnek ki kellett volna perkálnia például a központi fűtést, a víz- és áramfogyasztást, illetve a szemétdíjat is. Mindemellett pedig neki kellett volna gondoskodnia a kávézó berendezéséről és felszereléséről, az előtte lévő terület tisztán tartásáról és a megfelelő mennyiségű szeméttárolóról is.

Víztorony felújítása
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Ráadásul biztosítékként nettó 10 millió forintot is be kellett volna fizetni a pályázathoz, de ezt az összeget beszámították volna a nyertes bérleti díjába, a többi ajánlattevőnek pedig az elbírálást követő 8 napban visszautalták volna.

A bérleti szerződés 10 évre szólt és október 16-ig kellett volna megkötni, majd november 1-jétől lépett volna életbe, a nyitás pedig értelemszerűen a bérlőn múlott volna. De ezek a határidők most elúsztak, valószínűleg újragondolják majd a feltételeket és a következő pályázat sikerének érdekében valamicskét változtatnak rajtuk. A víztorony pedig addig is ugyanúgy üresen, kihasználatlanul áll, még ki tudja meddig.

Kiss Tamás

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra