Nem lesz újra benzinárstop, de a bankadót sem emelik, hiába szeretné Varga Mihály

Lesz viszont szuverenitásvédelmi törvénycsomag, amivel a dollárbaloldalt akarják megfékezni.

A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki az MTI kérdésére a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kocsis Máté jelezte: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.

A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

Kocsis Máté hangsúlyozta: az infláció csökkenő pályán van, a hitelminősítők szerint a magyar gazdaság alapjai stabilak, erősek, és a hitelezést fel kell gyorsítani. Mindezzel szembemenne az adóemelés, ezért nem látja reálisnak - tette hozzá.

Később azt is megjegyezte: a pénzügyminiszter dolga, hogy aggódjon a költségvetésért, helyes, hogy ezt teszi, ne haragudjanak rá ezért.

Matolcsy György jegybankelnök kijelentéseit a kormány gazdaságpolitikájáról úgy értékelte, van egy vita a kormány és a jegybankelnök között gazdaságpolitikai kérdésekben. Ez egy jó, inspiráló vita, ebből nem kell egyből világvégét jövendölni - jelentette ki.

Kocsis Máté egy esetleges újabb benzinárstopról azt mondta: utóbbiról nem volt szó, személyesen nem értene vele egyet.

A frakcióvezető jelezte azt is: a gyermekvédelmi törvény módosításáról a frakcióülésen nem volt szó, mert ez már eldöntött dolog. Nemcsak a genderideológia elutasítása és a gyermekektől való távoltartása áll a hátterében, hanem számos egyéb gyermekvédelmi intézkedés is - emelte ki, megjegyezve, hogy a törvénycsomag várhatóan ősszel a parlament elé kerül.

Kocsis Máté kérdésre válaszolva közölte: a gyermekvédelmi törvény módosításával egyidejűleg az Országgyűlés őszi ülésszakában egy szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is benyújtanak majd.

Hozzátette: a javaslat célja, hogy megnehezítsék "azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják hazánkat", illetve "kicsit borsot törjenek" azoknak "a baloldali újságíróknak, álcivileknek és dollárpolitikusoknak az orra alá, akik úgy gondolják, hogy amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét".

Kocsis Máté tájékoztatása szerint a törvénycsomag biztosan tartalmaz majd alaptörvény-módosítást, amelyben az ország szuverenitásának megvédését rögzítik, valamint egy olyan szabályt, amely kimondja, hogy a választáson induló szervezetek - függetlenül attól, hogy nem pártok - a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok szerint kell, hogy eljárjanak.

A Fidesz frakcióvezetője Márki-Zay Péter ellenzéki politikus nem pártként működő szervezetét hozta példaként, amely szerinte rosszhiszeműen kijátszotta a törvényeket.

Emellett az indítványnak a büntető törvénykönyv módosítását is tartalmaznia kell, mert "mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy aki külföldön dollárért árulja a saját hazáját, azért itthon felelnie kell a törvény előtt" - közölte.

Szerinte ez minden "komolyan vehető európai országban" így van, a többi között Franciaországban is.

Kocsis Máté korrekt lépésnek nevezte, hogy lemondott választókerületi elnöki tisztségéről, a Fidesz-párttagságát pedig megszüntette Lévai István Zoltán, a Budapest 15. számú országgyűlési egyéni választókerület fideszes elnöke, miután gyanú szerint pénzt ajánlott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjének a választási indulásért cserébe. A frakcióvezető szerint a találkozókról nem tudott a párt vezetése, azokról a sajtóból értesültek.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette: a kormánypártoknak nincs intézményes kapcsolatuk a Mi Hazánkkal, ők a Fidesz és a KDNP politikai ellenfelei.

Arra a kérdésre, hogy Varga Judit EP-listavezető lesz-e, azt mondta, ez nem dőlt el, ugyanolyan jelölési folyamat része, mint az önkormányzati választásé. Tény, hogy a Varga Juditnál felhalmozott európai uniós tudás nagyon hasznos, amit használni kell; képességei, kapcsolatrendszere és tudása nélkülözhetetlen - közölte.

Kocsis Máté megerősítette, a nagyobbik kormánypárt novemberben tart kongresszust.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet