Félreértés volt - nem menekültek el a helyszínről a baleset résztvevői

Viszont volt, akiben felmerült az, hogy talán nem ok nélkül hagyták el a helyszínt.

Közlekedési baleset történt pénteken délután a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésénél, egy Mazda és egy Dacia ütközött. Egy olvasónk elmondása alapján a baleset után nagyobb mozgolódás volt az autók mellett, több kisgyermeket is látott, majd “mindenki eltűnt” és rendőrök sem érkeztek. A két jármű a járdán állt.

Megegyeztek a felek a baleset után a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésében
TM/Nyugat.hu

Később egy kisteherautó állt meg a járművek mellett, sárga figyelmeztető jelzéssel. Olvasónk nem tudta, hívja-e a rendőrséget?

A helyszínen kiderült, hogy a kisteherautó a SZOVA autója. Az ügyeletes észlelte a törmeléket az úttesten és látta a járdán álló autókat is, amelyek elállták a járdán síkosságmentesítést végző speciális jármű útját. Azt azonban a SZOVA munkatársa sem tudta, hogy mi történt, illetve letakaríthatja-e az úttestről a törmeléket? Ha szükség van helyszíni szemlére, akkor ugyanis nem változtathatja meg a helyszínt.

Megegyeztek a felek a baleset után a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésében
TM/Nyugat.hu

Mi az utca túloldalán nyitva tartó zöldséges bolt eladónőjétől kértünk segítséget, hogy hol lehetnek a baleset érintettjei? A hölgy készségesen megmutatta a Felsőőr utcai pékséget, ahova szerinte a felek bementek a hideg elől, mivel több kisgyermek is ült valamelyik járműben.

Az üzletben meg is találtuk a két sofőrt, a gyerekeket és az egyik sofőrhöz érkező kerékpárost (tehát a bicikli nem részese a balesetnek). A felek éppen a kék-sárga baleseti bejelentőt töltötték ki. Kérdésünkre elmondták, hogy senki sem sérült meg és meg tudtak állapodni a felelősség kérdésében.

Rendben van ez így?

Teljesen. Amennyiben nem történt személyi sérülés és a felek másnak nem okoztak kárt, valamint a felelős elismeri a baleset okozását, akkor egymás között is rendezhetik a dolgot. (Fontos: egy megrongált kerítés, kidöntött jelzőtábla, leamortizált autóbeálló, vagy házfalnak ütköző jármű miatti épületrongálódás másnak okozott kárnak minősül!)

Előfordul, hogy ilyenkor harmadik fél - pl. egy szemtanú - kérdés nélkül értesíti a hatóságokat, de a kiérkező rendőröknek ekkor is jelezhetik a felek, hogy nem kérnek rendőri intézkedést. (Ekkor viszont már nagy esélye van annak, hogy a baleset okozója helyszíni bírságot kap, illetve a szondát is megfújathatják a sofőrökkel.)

A hatóság kihagyása nem csak az okozót kíméli meg a bírságtól és az előéleti pontoktól, hanem mindkét fél részére hetekkel meggyorsíthatja a biztosítási ügyintézést, ha nem kell jegyzőkönyvet beszerezni és határozatra várni.

A legtisztább esetek azok, ahol az okozó tisztában van azzal, hogy valamit “benézett” (ez bármelyik sofőrrel előfordulhat), elismeri a hibáját és bocsánatot kér az okozott kárért és kellemetlenségért. Ez nagyban befolyásolhatja a helyszínen lévők lelki állapotát is.

Mi azt javasoljuk, hogy a sofőrök ilyenkor gyorsan ellenőrizzék, hogy a másik fél rendelkezik-e érvényes vezetői engedéllyel, majd készítsenek fényképfelvételeket az eredeti helyszínen, ami a biztosítási ügyintézést segíti. Tanács: felejtsék el a TikTok videók és Facebook Shorts-ok álló formátumát és készítsenek “fekvő”, horizontális képeket, mint ami kitölti a televíziójuk képernyőjét.

A képeken látszódjanak a járművek a baleset utáni helyzetükben, a gépjárművek rongálódásai és a környezet is. (Ehhez lehet, hogy pár lépést hátra kell lépni és több szögből is kellenek fényképek.) Ha ez megvan, akkor a papírok kitöltéséhez már nyugodtan álljanak be egy parkolóba, vagy hívjanak autómentőt, hogy a lehető legrövidebb ideig akadályozzák a forgalmat. Ha az úttestre szennyeződés került, akkor értesítsék az út kezelőjét! (Nagyon fontos : a fenti tanácsok nem vonatkoznak autópályán, vagy autóúton történt balesetekre!)

A mostani, konkrét esetben talán a parkolóba állásról szóló tanácsot kellett volna még alkalmazniuk a feleknek, de mentségükre szól, hogy a járműveken látszott, hogy balesetet szenvedtek és a sofőrök nem gondoltak arra, hogy Szombathelyen a járdákat is síkosságmentesítik munkagépekkel a forgalmasabb részeken. A látottak alapján a papírok kitöltése előtt a nagyobb alkatrészdarabokat letakarították az úttestről a sofőrök.

Kerítésnek csúszott, elhajtott

A múlt hét végi kis havazás több járművezetőn is kifogott. Jellemzően kisebb pályaelhagyásos balesetek, ráfutásos koccanások történtek. Vasárnap a szombathelyi Horváth Boldizsár körútról fordult rá az Esterházy Antal utcára a nyáron megszokott lendülettel egy Toyota vezetője. Az autó megcsúszott és nekihajtott az épülő bölcsőde drótkerítésének, amit megrongált.

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

A gépkocsi ezután tolatott, majd elhajtott a helyszínről. Az építési terület biztonsági őre messzebbről észlelte a balesetet és azonnal elindult a kerítéshez, majd látta, hogy az autó elhajt. A férfi felírta a rendszámot, majd értesítette a rendőrséget, akik a rendszám alapján rövid időn belül megtalálták az autót és annak vezetőjét is.

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

Cikkünk korábbi szakaszában már leírtuk, hogy ha valaki másnak kárt okoz egy baleset során, akkor nem hagyhatja el a helyszínt anélkül, hogy nem egyeztetett a vétlen féllel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor értesítenie kell a hatóságokat, azaz vállalnia kell a tette következményeit. (Ha nem sikerül megállapodni a károsulttal, akkor a jármű kötelező biztosításának terhére rendezhető a kár, amennyiben a sofőr nem fogyasztott alkoholt, vagy kábítószert.)

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen
TM/Nyugat.hu

Ha ennél az esetnél a biztonsági őr nem veszi észre a balesetet, akkor később biztosan elővették volna a munkaadói a történtek miatt és magyarázkodhatott volna. A rosszabb eset pedig az, ha az építési területre egy megrongált kerítésen pl. gyerekek másznak be felfedezőset játszani és valaki balesetet szenved. Ilyenkor bíróság előtt kell elmagyarázni a terület tulajdonosának, az építésvezetőnek és a biztonsági őrnek, hogy hogyan történhetett meg ez.

Ha a sofőr a helyszínen marad és vállalja a tette következményét, akkor később izgulnia sem kell, hogy vajon eljutnak-e hozzá a rendőrök?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló