Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem minden köhécselő gyereknek kellene otthon maradni

Maszkkal az enyhe koronavírus-tünetes gyerekek is járhatnának iskolába?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy koronavírusos a gyereke? Mit tegyen, ha egy osztálytársról kiderült, hogy fertőzött? Minden köhécselős, orrfolyós gyerek maradjon otthon? - ezek a kérdések az iskola megkezdésével, a hűvösebb idő beköszöntével, és a természetszerűleg egyre több betegeskedő gyerek kapcsán minden szülőt érdekelnek.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Erre vonatkozó kérdéseket tett fel a hvg.hu Póta Györgynek, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökének, aki a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket nem is tartaná otthon.

Az orvosoknak is nagyon nehéz szétválasztani az enyhe felsőlégúti fertőzéses eseteket. - mondta a hvg-nek Póta -, ugyanis a gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, ráadásul sokszor nem is produkálják a klasszikus koronavírus-tünetek többségét, mint a láz, az íz- és szaglásvesztés, a nehézlégzés, a köhögés, a legyengült állapot vagy a nagyon erős fejfájás.

Az orvos szerint mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: a nátha, a köhögés, akár láztalan állapotban is, a hasmenés, torokfájás anélkül, hogy az ismert tünetekből 2-3 meglenne. Így százszázalékos biztonsággal teljes lehetetlenség megállapítani egy gyerekről, hogy koronavírus-fertőzött vagy sem. Nagyon sok gyerek tesztje úgy lesz pozitív, hogy előtte nem is gondoltunk erre.

Hozzá tette: Ha a gyerek lázas, rossz közérzete vagy felső légúti tünetei vannak, feltétlen otthon kell tartani, és értesíteni a háziorvost, aki a kikérdezés alapján eldönti, hogy a gyanús vagy nagyon gyanús kategóriába tartozik-e a gyerek, ha pedig igen, kér számára tesztet.

A komolyabb tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal már fertőzhet a gyerek, az erős tünetek megjelenése után 3-5 napig komoly lefolyású a betegség, utána pedig ugyanúgy marad a gyengeségérzés vagy más utótünetek, de szerencsére a gyerekeknél kevés az igazán komoly fertőzés.

Ücsörgés
pix

Az orvos szerint egy koronavírusos gyereket ugyanazzal lehet kezelni, mint egy influenza esetén: fontos, hogy pihenjen, igyon teát, és szedjen vitaminokat, különösen D-vitamint. Ezt azzal indokolta, hogy a bölcsődés, óvodás gyerekeknek októbertől márciusig permanens felső légúti hurutos betegségük van. Ha elfogadjuk, hogy a gyereknél ugyanaz az arányszám igaz, mint felnőtteknél, akkor az összes gyereket alapul véve ezrelékekben mérhető a fertőzöttek száma.

Ugyanakkor – tette hozzá Póta - Jelenleg otthon kell maradni az enyhe tünetekkel is, mert az iskolák az Oktatási Hivataltól olyan leiratot kaptak, hogy a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer. Nálam ez morális kérdés is: vajon miért nem hiheti el az óvoda vagy iskola a szülőnek ugyanazt, mint az orvos. Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás.

Kellő tapasztalattal bíró orvosként azt mondom – zárta a hvg-nek adott interjút -: ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés