Nem tud árat emelni már a Spar, mert nincs pénzük a magyaroknak

De a túl magas áfa is problémát okoz.

"Az inflációra Magyarország lakossága relatíve gyorsan reagált. Visszaesett a fogyasztás, így áremeléseket nem tudtunk átvinni" - mondta a Pénzcentrumnak adott interjúban Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója.

Mint kifejtette, azt látják, hogy nagyjából ugyanannyiszor jönnek be az üzletekbe vásárolni a vevők, mint korábban, ugyanakkor összességében kevesebbet vásárolnak. Legalábbis ez volt a helyzet 2023-ban, mert azt is hozzátette, hogy idén változott a helyzet.

Beszélt arról is, hogy nagyon erős tendencia az akcióérzékenység, illetve az olcsóbb termékre váltás. Ennek köszönhetően elsősorban a saját márkás termékeik a kelendőek, a forgalmuk több mint egyharmada ebből a szegmensből keletkezik.

Kitért még az áfa kérdésére is, mely szerinte nagyon magas, hiszen "a szomszédos országokban mindenhol alacsonyabb az áfa, ami erősen fűti a bevásárlóturizmust". Ez azt jelenti, hogy a "határok mentén lakó magyarok szívesen járnak át a környező országok boltjaiba, ami összességében érezhető kiesést okoz számos termékkategória esetében. Ezt a teljes magyar kereskedelem érzi."

Ráadásul a magas áfa kedvez a szürkezónában ügyeskedő kereskedőknek is: egy-egy piacon vagy garázsvásárban annyira alacsony árakkal találkozhatnak ma a fogyasztók, amit csak adókerüléssel lehet elérni. Ez pedig hátrányt jelent a tisztán és szervezett keretek közt működő kereskedőknek - tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság