Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Néma segélykiáltás – TikTokon terjedő videók után lendült akcióba a rendőrség

Egy olyan segítségkérő jelzést vezet be a rendőrség, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

A rendőrség készített egy animációt a kézmozdulat helyes használatáról, emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék azt, és megtegyék a szükséges lépeseket – írja közleményében a rendőrség.

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

 • a bejelentő neve, telefonszáma;
 • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín);
 • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
 • felmerül-e közvetlen életveszély;
 • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
 • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.
 • A magyar rendőrség valószínűleg a fiatalok körében népszerű videós közösségi oldalon, a TikTokon találkozott a segélykérő jel köré épülő kisfilmekkel. Ezek többsége jó szándékú, figyelemfelhívó célzattal készült, de sajnos egyben némileg félrevezető is. Sok kisfilmben az látható, hogy az éppen elrabolt gyerek, nő a néma segélykiáltással jelez egy idegennek, aki azonnal kapcsol és kitépi az emberrabló kezéből az áldozatot, majd teátrálisan megmutatja neki a telefonját, amin éppen bepötyögte a segélyhívó telefonszámát. Az emberrabló pedig ettől mindig megijed és elmenekül, vagy ledermed, de egyszer sem töri el egy jól irányzott ütéssel a hős állkapcsát.

  A magyar rendőrség kérése ezzel szemben reálisabb, a segélyhívón kérik jelezni, ki, hol, milyen körülmények között kért segítséget.

  A TikTokon olyanok is vannak, akik szerint a jel „felfedése”, ebből videók gyártása önző, lájkvadász dolog, hiszen a bűnözők figyelmét is felhívja arra, hogy áldozatuk mit művel a kezével. Néhány példát mutatunk ezekre.

  @blueskyseye

  Ein kleines Zeichen kann leben retten!#thecrewlove #kirschcrew #unitedtiktokerz #teammelody #hilfezeichen #international #gemeinsamsindwirstark

  ♬ Elevator - ????????????????????????????????????
  @kittycatdang

  ##duet with @derwunderling ##stophumantrafficing ##importantfacts ##humantraffickingawareness ##youcanmakeadifference

  ♬ Elevator - ????????????????????????????????????

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Sokkoló

  Tovább az oldalra