Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak minket viselnek meg a frontok, figyeljünk oda kedvenceinkre is!

Dr. Varjú Gábort, a Szombathelyi Állatkórház vezetőjét kérdeztük, hogy milyen tanácsokkal látná el a gazdikat ebben a gyakran szélsőséges időjárásban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak szilveszterkor, hanem nyaranta is mindig ellepik a közösségi oldalakat az állatvédők és állatszeretők figyelmeztető posztjai. Ha túlvagyunk minden gazdi és kutya legnagyobb rémálmán, a tűzijátékokon és petárdákon, jön a nyárral a kánikulák és a viharok időszaka, idén pedig talán még az eddig megszokottnál is kiszámíthatatlanabb az időjárás.

Egyszer hőségriadó van, másszor pedig zivatarok miatt adnak ki figyelmeztetést. Ezek a hirtelen váltások pedig nemcsak az emberek szervezetét viselik meg, hanem kedvenceinkét is. Erről beszélgettünk most Dr. Varjú Gáborral, a Szombathelyi Állatkórház vezetőjével, aki hasznos tanácsokkal is ellátott minket és olvasóinkat is.

Ha betör a forróság

„A kutyák is érzékenyek lehetnek a nagy melegre, így a frontokra is, akárcsak az emberek. Főleg az utóbbi időben egyre divatosabbá vált bulldog típusú kutyáknál fordul ez elő” – kezdte, majd hozzátette, hogy mivel a kutyák ugyebár nem tudnak izzadni, mert nincs verejtékmirigyük, csak a mancsukban van egy nagyon kevés, így lihegéssel adják le a hőt. Ezeknek a „nyomott fejű” kutyáknak pedig sokkal szűkebb a légcsövük, ezért nem tudnak úgy lihegni, ahogyan kellene a normális hőleadáshoz.

Ezért főleg ezen fajtákat, de persze a többi kutyát is komolyan megviselheti, ha kint a szabadban, a nagy melegben futtatják őket vagy játszanak velük. Nyáron folyamatosan árnyékot kell biztosítani az állatoknak, illetve a friss víz is nagyon fontos. Mindig legyen előttük, hiszen ahogy már említettük, nem tudnak izzadni, lihegéssel adják le a hőt. Ha pedig nem figyelünk oda kellőképpen, sajnos hőgutát is kaphatnak kedvenceink.

„Hőguta esetén nehezített légzés lép fel, elkezd fulladozni az állat és nagyon ijedt lesz. Ha ezeket a tüneteket észleli a gazda, azonnal hideg zuhany kell a kutyának, ez sokat szokott segíteni. Ha viszont már túl nagy a baj, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Minden évben van pár ilyen bulldog típusú kutya, aki a hőguta miatt meghal. Találkoztam már olyan angol és francia bulldoggal is, akik ilyen időben csak klíma alatt tudnak meglenni” – árulta el.

Hőség+nyomott orr=hőguta Bobka válságos állapotban érkezett hozzánk, 43 fokos hőmérséklete, nehezített légzése volt,...

Közzétette: Állatkórház – 2017. június 23., péntek

Nyáron a reggeli órák és az esték a legideálisabbak a kutyasétáltatáshoz, hiszen ilyenkor valamivel hűvösebb az idő. Varjú doktor hangsúlyozta, hogy a tűző napon való mozgást nagyon kerülni kell, de ezt tulajdonképpen a gazdáknak is érzékelniük kell és nagyrészt be is tartják kedvenceik érdekében, így szerencsére nem nagyon szokott előfordulni olyan, hogy éppen délben, a legnagyobb melegben viszik le a kutyát sétálni és emiatt kapnak hőgutát vagy esetleg a forró aszfalt megégeti a kutya tappancsát.

„Nem jellemzők az ilyen égési sérülések. Ami viszont még elő szokott fordulni, hogyha felhevül a kutya és utána hideg vizet iszik vagy esetleg fagyit adnak neki, akkor felső légúti problémái lehetnek. Ez nyáron szokott olykor megesni, de szerencsére ritkán. Ne adjunk fagyit a kutyának!” – hangsúlyozta.

A felelős állattartóknak valószínűleg nem kell ecsetelni, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy mennyire veszélyes, ha valaki a felforrósodott kocsiban hagy egy állatot. Ilyenkor gondoljunk bele, hogy mi sem bírnánk ki a helyében, hiszen mihelyst beülünk, azonnal engedjük le az ablakot vagy kapcsoljuk is be a klímát. Nyáron ugyanis ez elengedhetetlen, ha utazásra adjuk a fejünket.

Varjú doktor is kiemeli beszélgetésünk során, hogy ez a legfontosabb. Semmiképp se hagyjunk állatot az autóban. Elárulta, hogy idén még nem találkozott ilyen esettel, de sajnos egyáltalán nem egy ritka dologról van szó. Viszont már nem egy olyan eset volt, hogy állatkínzásért feljelentettek embereket, mert bent hagyták az autóban a kutyákat.

Amikor a hidegfront támad

Ha éppen nem a kánikulától őrülünk meg, jönnek a viharok. Záporral, esővel, dörgéssel és villámlással. Akárcsak minket embereket, úgy kedvenceinket is rettentően megviselhetik a hidegfrontok. Főleg a zajfóbiás állatokat, akik ugyanúgy félnek a dörgéstől, mint a szilveszteri tűzijátéktól vagy petárdától.

„Amikor jön a vihar és tudjuk a kutyánkról, hogy nagyon félős, akkor be kell zárni, ott kell maradni mellette és folyamatosan figyelni, nyugtatgatni kell. Most már egyébként vannak nagyon jó szerek is, amik segíthetnek az ilyen helyzetekben. Le lehet velük nyugtatni az állatot, anélkül, hogy elkábítanák. Csak közömbös lesz a kutya a külvilág ingereire és nem idegeskedik. Jelenleg szerintem a legjobbak a pasztás készítmények, amiket a kutya szájába kell nyomni, mielőtt megérkezik a vihar” – mondja Varjú doktor.

Mint mondja, kollégáival azt tapasztalják az állatkórházban, hogy bizonyos problémák halmozottan jelentkeznek. Van, hogy hetekig semmi, aztán hirtelen sok ugyanolyan esettel találják szembe magukat. Ilyeneket a frontok idézhetnek elő, ami pedig mindenképpen említésre méltó, az az epilepszia.

„Megfigyeltem már, hogy hidegfrontnál sorban hozzák az epilepsziás kutyákat és most nagyon ilyen időszak van. Akinek epilepsziára hajlamos kutyája van, annak ilyenkor jobban kell figyelnie rá” – tanácsolta.

Kíváncsiak voltunk, hogy akadnak-e olyan fajták, melyek hajlamosabbak az epilepsziára, mint mások. A válasz pedig igen volt. Ilyenek például az uszkárok, vagy érdekes módon a magyar vizslák, német juhászok, spánielek vagy tacskók. Varjú doktor megjegyzi, gyakran furcsának találják az emberek, hogy egy olyan nagy magyar fajta, ami még annyira nem is túltenyésztett, mint a magyar vizsla, hajlamos az epilepsziára és egyébként még jó pár más betegségre is.

Facebook/Szombathelyi Állatkórház
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra