Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Nincs az a választási csalás, ami az emberek akaratát meg tudja változtatni

A szombathelyi MSZP-s városi képviselőt nemrég az MSZP alelnökévé választották. Baloldali esélyekről, választásokról, Botka Lászlóról, szombathelyi egyetemről beszélgettünk.

Mit jelent a vasi MSZP-nek az Ön alelnökké választása?

Volt már rá példa, hogy valaki egyszerre volt a párt Vas megyei elnöke és országos alelnöke, az általam nagyon tisztelt Kiss Péterről van szó.

De ő nem itt élt a megyében.

Igen, ő budapestiként lett először országos alelnök, aztán Vas megyei elnök. Igaz, akkor kormányon voltunk, más helyzet volt. Aki tagja egy párt szűkebb országos vezetésének, annak sokkal több információja van, benne van abban a körben, aki a döntéseket hozza.

Nemény András
Nemény András: Nem szeretem, ha mások döntenek rólam
Mészáros Zsolt

Én eleve azért is lettem politikus, mert nem szeretem, ha rólam döntenek, szeretem a saját kezembe venni a sorsomat. Úgy értem, mára megvan az a tudásom, tapasztalatom, hogy mások sorsáért is felelősséget vállalhatok. A parlamentben egy gombnyomás másoknak az egész életét jelentheti. Ennek a súlyát nem mindenki érzi.

Jelen pillanatban csak a pártjáról beszélhetünk.

Igen, de egy ellenzéki pártban mindig megvan a remény, hogy egyszer kormányozni fog. Ha nem így lenne, cserbenhagyná a támogatóit.

Az MSZP-nek van egy elnöke, egy elnökhelyettese, van három alelnöke, van egy választmánya. Mi a dolguk pontosan?

A választmány elnöke a stratégiáért felel, inkább a háttérben van. A pártelnök egy személyben képviseli a pártot, ezt nem kell magyarázni. Az elnökhelyettes a szakterületén kívül elsősorban az elnököt helyettesíti az ő akadályoztatása esetén. Az alelnököknél speciálisabb a helyzet, köztünk van területi felosztás is. Kelet-Magyarországért Gúr Nándor, Nyugat-Magyarországért én felelek, Ujhelyi István pedig az európai ügyekért.

Nem lehet már biztonsági játékot játszani

A szakmai feladatok is el vannak osztva, én korábban fejlesztésekkel, munkaügyekkel foglalkoztam, önkormányzati képviselőként, korábbi frakcióvezetőként az önkormányzatok világa is közel áll hozzám. De sok más területem is lesz, egyebek mellett például az idős- és a nőpolitika.

Némileg meglepő volt, hogy a kongresszus Molnár Gyulát választotta pártelnöknek. Mi szól mellette?

Ilyen elnökválasztás még nem volt az MSZP-ben. Bevonták a teljes párttagságot, volt valódi választási lehetőség, és a tagság azt is látta, kik közül lehet választani: a jelöltek körbejárták az országot, rengeteg fórumot tartottak, többször közöseket is. Négy jelölt volt, négy különböző karakter, négy különböző gondolatvilág.

Számomra egyáltalán nem volt meglepő az eredmény, Molnár Gyula integráló típus, akinek rutinja is van, jó az iránytűje, megvan hozzá a hite, látszott, hogy ő lesz a legkisebb közös többszörös.

Aki rögtön az első interjújában azt mondta, hogy nem összefogás, hanem együttműködés kell az ellenzéki szervezetek között.

Igen, de ezt a gondolatot már korábban is többen képviselték, nekem is tetszik. Hiszen ő arról beszélt, hogy egy jelölt induljon a demokratikus oldalon a kormányoldallal szemben, ezt mi Szombathelyen 2014-ben megtettük. Egy nem könnyű időszakban, komoly eredményt hoztunk az önkormányzati választásokon. Tehát van erre precedens, lehet jól és hatékonyan csinálni. Ráadásul már két éve így működünk itt, konfliktusok nélkül.

Azért sokakat meglepett, hogy nem Botka László lett a választmány elnöke. Ő állítólag korábban kijelentette, hogy csak abban az esetben vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ha a választmány elnöke marad. De Hiller István váltotta, amiben sokan körbejárást látnak.

Nemény András
MIndenkire szükségünk lesz
Mészáros Zsolt

Nem így van. Egyrészt, ez a mondat nem hangzott el. Másrészt kíváncsi lennék, hogy a politikával hivatásszerűen foglalkozókon kívül tudja-e valaki, ki is éppen a választmányi elnök az egyes pártokban. Az MSZP közössége úgy gondolta, Botka Lászlónak nem az a feladata, hogy a választmány elnöke legyen. A választmányban háttérmunka zajlik, sok belső vitával. Nem egy operatív döntéshozó szervezet, inkább egy szakmai háttérműhely. Hogy Laci mit vállal a jövőben, csak rajta múlik. Szükségünk lesz rá.

Meddig tart a most megválasztott vezetőség mandátuma?

Elméletileg az önkormányzati választásokig, de nyilvánvaló, hogy az országgyűlési választások után csinálunk egy kasszát.

És mit tesz ez az új vezetés, hogy az MSZP kimozduljon a holtpontról? A közvéleménykutatási adatok szerint hónapok óta ugyanazon a nem igazán magas szinten áll a párt.

Szerintem nem lehet már biztonsági játékot játszani. Elmúlt annak az ideje, hogy nem kockáztatunk semmit. Választási időszak jön, a legfontosabb feladatunk, hogy összerakjuk az egészet formailag és tartalmilag is. Új ötletekkel, új kezdeményezésekkel, az emberek valódi problémafelvetéseivel és azokra adott jó válaszokkal.

Sok tanulmány született már, hogy mit jelent Magyarországon, Európában baloldalinak lenni, de ezek csak papírsárkányok a szélben.

Nem alkuszunk meg a Fidesszel

Ma csak a tetteinkből lehet következtetni, hogy mi kik vagyunk, és kiket, hogyan képviselünk. Például Szombathelyen lehet tudni, hogy hányféle karitatív akciót csinálunk, hogy mindig lehet ránk számítani, hogy elébe is megyünk a dolgoknak. Folyamatosan bizonyítjuk, hogy nem félünk, hogy szociálisan érzékenyek vagyunk, hogy nem nyugszunk bele a társadalmi igazságtalanságokba, és hogy megvan a tudásunk, a képességünk bármikor átvenni a város vezetését.

Az új vezetés dolga országosan is az, hogy az emberek elhiggyék, nem alkuszunk meg a Fidesszel, nem nyugszunk bele a társadalmi igazságtalanságokba, vannak terveink arra, hogyan osztanánk újra a meglévő forrásokat igazságosabban, egyben a gazdaságot élénkítve, az országot fejlesztve. És persze, hogy elhiggyék nekünk, képesek leszünk vezetni az országot bármilyen körülmények között. Ha ez nem látszik egy ellenzéki párton, akkor semmi esélye.

De nem látszik.

Igen, ma még ezt tükrözik vissza az eredmények.

Közel húsz éven át természetes volt, hogy az MSZP a Fidesz váltópártja, és fordítva. Hogy időnként fogják magukat és helyet cserélnek. Ma már ez nem így van.

Ez az inga biztosan nem működik úgy, mint korábban. Egyrészt a baloldali térfélen is több párt jelent meg, másrészt a jobboldalon és van egy, a Fideszt jobbról előző párt, aki nagyon szeretne bemenni középre.

Tenni kell azért, hogy az MSZP ismét váltópárt legyen, de azt gondolom, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a társadalomban új törésvonalak vannak, és ezek mentén folyamatosan jelennek meg új emberek. Gondolok az oktatásra, egészségügyre, a korrupció elleni küzdelemre. Ha ők nem bíznak meg bennünk, és nem érzik, hogy pártként képviselni tudjuk az ő véleményüket is, akkor nem lesz meg a többségünk a váltáshoz.

Nemény András
Új arcok kellenek
Mészáros Zsolt

Az elmúlt húsz évben azt látszott, hogy Magyarországon mindenki megpróbált az aktuális problémákra csak pragmatikus válaszokat adni, sokszor magyarázkodva, hogy most ezt még muszáj így csinálni, de majd legközelebb már nem így lesz. A baloldalnak egy időben elveszett az alapja, a belső igazodási pontja. Az én elképzelésem az, hogy sokszor éppen a legnehezebb döntéseknél kell a legmélyebbre leásni, és ott lesz a megoldás.

Magyarországon nagyon sokan azért fordulnak el a politikától, mert nem szavaznának sem a Fideszre, sem az MSZP-re, egyik sem elfogadható számukra.

A tartalmon túl kellenek új arcok is, akiknek lehet hinni. Ezért is jelöltettem magam az országos vezetésbe, mert negatív múltam nincs, mondanivalóm és hitem viszont van. De egyfajta kötelezettséget is érzek, hogy szerepet vállaljak. Sokat kaptam ettől a közösségtől, most rajtam a sor.

Egyre hangosabb az a vélemény, hogy ezt a hatalmat békés úton nem lehet leváltani. Mert még a választójogi törvényt is úgy alakítják, hogy benne van a csalás lehetősége.

Formailag már úgy alakították, ezért is nehéz ütőképes másik oldalt összerakni. Már azon is sokat kell dolgozni, hogy a sok szereplőből hogyan lesz egy hatékony szereplő. Tudom, hogy sokan féltésből mondják ezt, de igazából maga a Fidesz terjeszti. Azért, hogy az emberek lemondjanak a változás esélyéről. De ha igazán sokan mondják, hogy ebből elég volt, akkor nincs az a választási csalás, ami az emberek akaratát meg tudja változtatni.

Egymást és így önmagukat pusztítják el

Az időközi választásokat is sorban elbukta a Fidesz. Ha van a változás mögött egy nagyon erős társadalmi nyomás, akkor azt nem bírja ki a rendszer. Ennél keményebb és erősebb rendszerek is megbuktak, ráadásul a Fideszben látszik már az összes olyan betegség, ami szét szokta zülleszteni a rendszereket. Tulajdonképpen egymást, és így magukat pusztítják el.

Elfogyott az ellenfél.

Inkább mert túl nagyra nőtt a kisgömböc, és belül már mindenki saját magát hiszi a legerősebbnek. Gondolhatok Simicskára, Spéderre, de akár a Rogán-Lázár ellentétre, sokáig sorolhatnám.

Nemény András
Azt szeretném, ha értéke lenne a munkámnak
Mészáros Zsolt

A Fidesz erkölcsileg már nem védhető, még csak nem is konzervatív párt, amit lassan felismer a saját oldaluk is. Már most is sokan mondják, hogy inkább nem szavaznak, vagy másokra szavaznak, csak legyen egy megújulás a konzervatív oldalon. Vannak tisztességes emberek a támogatóik között, akik egyre nehezebben mennek velük az úton, és közben mondogatják maguknak, hogy még mindig jobbak vagyunk, mint a másik oldal. De azért belül igazából tudják, hogy ez nem igaz.

Térjünk vissza Vas megyébe. Mekkora a párt szervezete a megyében?

Vegyes a kép. A népességben a rendszerváltás óta meglévő értékrendbeli különbségek megmaradtak. Szombathelyen erősebbek vagyunk, a 2-es választókerületben, Répcelak, Celldömölk térségében is, ott polgármestereket is adtunk. A 3-asban viszont gyengébbek szerepelünk, itt többségében konzervatív, vallásos beállítottságú falvak vannak, a legjobb időszakunkban is csak huszon-egynéhány százalékot értünk el.

Milyen egyéni ambíciói vannak, hiszen a párt országos vezetésében már benne van?

Az biztos, hogy a Szombathelyen megnyert választókörzetemet viszem, és végig is szeretném vinni. Ha indulnék országgyűlési képviselőnek, és be is jutnék, akkor döntenem kellene, mert a kettő összeférhetetlen. Nekem így vagy úgy, de Szombathely áll a középpontban.

Az önmagában semmiképpen sem célom, hogy megint országgyűlési képviselő legyek. Azt szeretném látni, hogy értéke, értelme van a munkámnak. Ha ezt egy önkormányzati körzetben látom leginkább, akkor az lesz a cél, ha nagyobb lélegzetvételű feladatban találnám meg, akkor az lesz az utam.

Egy biztos, nem hagyom elveszni az életem, nem töltök el sehol sem kidobott éveket csak azért, hogy a megélhetésem meglegyen.

Az egyetemről

Annak idején Ön is részt vett abban a munkában, aminek eredményeként a szombathelyi főiskola összeolvadt a Nyugat-magyarországi Egyetemmel. Ez az integráció nem lett sikeres, nemrég államtitkári szinten jelentették be, hogy a Savaria Egyetemi Központ január 1-től az ELTE részeként működik.

Azért vettem részt abban a munkában, mert az volt a cél, hogy Szombathelyen egyetemi képzés legyen, hogy a szombathelyi fiataloknak ne kelljen elmenniük, ha tovább akarnak tanulni. Több lehetőség közül a főiskola dolgozói és vezetése Sopron mellett döntöttek. Én a döntés után felálló stratégiai bizottságot vezettem. Előre senki sem láthatta, hogy a soproni (a miniszterelnök által kitüntetett) rektor írásba adott ígéretei ellenére milyen szerepet szán Szombathelynek, és hogy az új kormány lefelezi a költségvetési támogatást, karokat, szakok szüntet meg.

Amikor megtörtént az egyesülés, a szombathelyi részben még nem voltak meg azok a feltételek, amelyek az egyetemmé váláshoz szükségesek. Nem volt meg a szakmai háttér. Hiller István oktatási miniszterként talán utolsó döntésével (az akkreditációs bizottságot felülbírálva) lett meg Szombathelyen az angol mesterszak, maradt meg a bölcsészkar. Ez az egész előremenekülés volt. Ellenzékből ezt már nem tudtam tovább segíteni.

Ha az ELTE-vel való egyesülés szakmai előrelépést jelent, akkor mindenképpen támogatom és örülök neki. Ez egy újabb lépés azon az úton, amit mi kezdtünk el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra