Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvan a német választások végeredménye, nem várnak könnyű évek Angela Merkelre

A végeredmény igazolja az exit pollok megbízhatóságát, Németországban jöhet a Jamaica-koalíció.

A vasárnapi választások több szempontból is történelminek számítanak Németországban. A kereszténydemokrata CDU, Angela Merkel kancellár pártja 1949 óta nem szerepelt ennyire gyengén, és valószínű, hogy három párt alkotta koalíció alakul majd, amire szintén nem volt példa a II. világháború óta.

Angela Merkel a választások után
MTI
A hétfő hajnalban közzétett végeredmény igazolja, hogy az urnazárás utáni exit poll mérések A vártnál alacsonyabb eredménnyel, de Angela Merkel pártja győzött Németországban 2017. September 24. 18:16 pontosak voltak.

 • A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség.
 • Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt.
 • A harmadik helyen a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal.
 • Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP), amely 2013-ban 0,2 százalékponttal a bejutási küszöb alatt maradt, és így 64 évi parlamenti munka után kiesett a szövetségi gyűlésből, most pedig 10,4 százalékos eredménnyel tér vissza.
 • Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 8,9 százalékát kapta.
 • A Zöldek támogatottsága a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,1 százalékra emelkedett.
 • Ennek alapján csak a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatásával, vagy a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összefogással lehet a Bundestag többségének támogatásával rendelkező kormányt alakítani.

  Angela Merkel és Martin Schulz - Nem lesznek partnerek
  MTI

  Martin Schulz, az SPD elnöke már vasárnap este bejelentette, hogy pártja nem vesz részt a koalícióban, ellenzékbe vonulnak, ahol a menekült- és bevándorlásellenes, populista AfD-t akarják kordában tartani.

  A Zöldek és az FDP viszont jelezte, hogy hajlandóak a koalíciós tárgyalásokra, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják. Ez viszont azt jelenti, hogy a következő években Angela Markel sorozatos kompromisszumokra kényszerül, ugyanis nem csak a CDU/CSU és a két kisebb párt között, hanem a Zöldek és az FDP között is állandó a vita.

  Nehéz évek várnak a kancellárra, és itt az újabb bizonyíték, hogy a régi pártstruktúrák lassan eltűnnek, új, hangosabb, rendszerkritikusabb pártok lépnek ki a porondra, jobb és baloldalról egyaránt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra