Hat kontinens legnagyobb csúcsát már meghódította a magyar fotóslány, már csak az Everest hiányzik a teljességhez

Németh Alexandra, aki egyébként Szombathelyen járt főiskolára, az első magyar lehet, aki teljesíti ezt a kihívást.

Komlón született Németh Alexandra, aki aztán Szombathelyen végezett főiskolát, nemzetközi kommunikáció szakon. Most Londonban él, legalábbis még egy-két hétig, hiszen több, mint 10 év után hazaköltözik Magyarországra.

Németh Alexandra
Németh Alexandra
Vágvölgyi Bálint

Alexandra csütörtök délután az iQor szombathelyi egységében mesélt élményeiről.

Minden úgy kezdődött, hogy Alexandra 2011-ben feladta a munkáját, hogy belevágjon a fotózásba. Később elvégezett egy sulit, ami után profi fotósnak mondhatta magát. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a sportfotók mellett, tájképeket is kattintana. Igen ám, de a jó tájképekhez, szép tájak is kellenek. Így egy évre rá Alexandra elutazott Nepálba, hogy az ottani hegyekről készítsen szebbnél szebb felvételeket.

Három hetes barangolásai alatt teljesen beleszeretett a hegymászásba. Sőt, összejött élete addigi legjobb fotója is, az Everest mögül előbújó Napot ábrázolva. Ez itt:

A Himalája mögül előbújó Nap - A képre klikkelve Alexandra még több fotóját lehet megnézni
Németh Alexandra

Alexandra nem vacillált sokat, egyből belekezdett a hegymászós vállalkozásba, és megcélozta a 7 kontinens 7 legmagasabb csúcs projektet. Elsősorban azzal a céllal, hogy fotókat készítsen, majd ezeket egy kiállításon bemutatva és albumba rendezve megmutathassa azokat.

Egyébként ez nem csak egy olyan vállalás, amit csak úgy felkészülés nélkül véghez lehet vinni. Így Alexandrának végig csinált egy hegymászó tanfolyamot Skóciában, a kaland pedig ezután következhetett.

Elsőként Oroszországba vitte az útja, ahol 2014 júniusában megmászta az 5642 méteren fekvő Elbrust. Ezzel hódítva meg Európa legmagasabb pontját. Alexandra most már csak mosolyogni tud az akkori önmagán. Hiszen kezdőként egy hátizsáknyi fotóscuccal indult neki a mászásnak, amiről aztán hamar kiderült, hogy abban a formában nem fog menni. A mászásnál ugyanis minden egyes gramm számít, így most már csak egy géppel és egy objektívvel, na meg egy gopro kamerával felvértezve indul neki a csúcsoknak.

Oroszország után Afrika következett, az 5895 méter magasan fekvő Kilimanjaro.

Az egyik legjobb csapat jött össze ezen a mászáson

- meséli Alexandra.

Egymást segítve, egy igazi csapatként küzdve másztunk fel Afrika legmagasabb pontjára.

Hogy pedig a 2014-es évbe beleférjen még egy mászás, Alexandra meghódította az Antarktiszt is. Itt az 4892 méteren fekvő Vinson várt rá, na meg a -50 fok, ami az első csúcstámadás alatt lepte meg a mászókat. Szinte minden hegynek van egy időszaka, amikor "engedi magát megmászni". Vison nehezen adta magát, így hosszú napokat kellett a mászóknak várakozni a tábor szűk sátraiban. Végül jobbra fordult az idő és felmászhattak a csúcsra, ahol már kellemesebb, -27 fok fogadta őket.

Kisebb kihagyás következett, ám a hét hegycsúcsból ekkor már három zsebben volt. 2015-ben következett Alaszka és Észak-Amerika legmagasabb csúcsa a McKinley. 6194 méterre másztak fel és Alexandra itt tapasztalta meg azt, hogy milyen úgy benne lenni egy csapatban, hogy egyedül van nőként.

Azért olyan nagy változás nem volt a többi expedícióhoz képest. Hiszen például az Antarktiszon is beválogattak abba a a csapatba, akik költöztették a tábort. Itt ilyenkor nincs olyan, hogy ki férfi, ki nő. Csapat van és a csapatért kell dolgozni, együtt, egységesen

- mesélt tovább a fotós.

2016-ban következett a dél-amerikai csúcs, az Aconcagua, ami 6961 méterre nyújtózkodik. Decemberben kezdett neki a mászásnak Alexandra, a karácsonyt és a szilvesztert is a hegyen töltötte. Január másodikán sikerült is neki megmászni a hegyet.

Németh Alexandra előadása az iQor-ban
Akár csak a munkában a hegymászásban is a csapat a legfontosabb
Vágvölgyi Bálint

A 5-6 ezer méter magas hegyek után kiruccanásnak tűnhet a hatodik csúcs a sorban. Az Indonéziában található Carstensz Pyramid, ami mindössze 4884 méteren van. Mivel Indonéziában Alexandráék mászásának idején a belpolitikai helyzet miatt a hegyhez vezető dzsungel utat nem használhatták, így helikopterrel vitték fel őket az alaptáborig, ami 4300 méteren volt. A maradék közel 900 métert pedig szinte végig szikla mászva kellett megtenniük, és nem egyszer kellett 5,8-as sziklamászási nehézségi területekkel megbirkózniuk.

Már csak egyetlen csúcs van hátra ahhoz, hogy meglegyen a kitűzött cél és Alexandra elmondhassa, hogy ott volt a világ kontinenseinek legmagasabb pontjain és mindenhol fotózott. Ez pedig a legnagyobb falat, az Everest Nepálban. 8848 méter magas és eddig nagyon sokaknak beletört a bicskája. Alexandra éppen ezért csak 2018 májusában próbál meg feljutni a csúcsra. Addig is napi szinten edz és készül mentálisan és fizikálisan is a kihívásra.

Célja elérésében eddig is sokan támogatták. Az iQor Magyarország, a Robert Holmes & Company, a Park Accounts, a Wimbledon Cardiac Clinic és a Nuffeld Health.

Ha felajánlásával ön is tudná támogatni azt, hogy Alexandrának első magyarként sikerüljön ez a vállalkozást véghez vinni, akkor adományait ide juttathatja el:

Magyarszék Önkormányzati Sport Egyesület
Cím: 7396 Magyarszék Kossuth L u 33
adószám: 18301612-1-02
bankszámlaszám: 71800051-11000200