Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Németh Kálmán: Mindent megtettem, hogy jobbra forduljon a szombathelyiek sorsa

A volt alpolgármesterrel, búcsúzó liberális képviselővel politikacsinálásról, negyed évszázadról, elődökről, utódokról, sikerekről, buktatókról beszélgettünk.

- Nem is olyan régen jelentette be Teljesen kicserélődik a szombathelyi Fidesz, keresik a jelölteket 2014. June 18. 10:45 , hogy ősszel már nem indul a választásokon.

- Én már tavaly ősszel tudtam, hogy az idén visszavonulok. 24 évig szolgáltam Szombathelyt, ebből a legfelemelőbb érzés az volt, amikor 1990-ben, az új önkormányzat alakuló közgyűlésén a pénzügyi ellenőrző bizottság tagjának választottak. Négy évig voltam külsős bizottsági tag, majd két cikluson át önkormányzati képviselő, a pénzügyi-gazdasági és a városfejlesztési bizottság tagja.

Németh Kálmán
Már tavaly ősszel tudtam, hogy visszavonulok
Mészáros Zsolt

- Ezt követően négy évig, 2002 és 2006 között a megyei közgyűlés tagja voltam, mert a Prenor Kft-ben betöltött igazgatói posztom egy törvénymódosítás után összeférhetetlen lett a városi képviselőséggel. SZDSZ színekben voltam képviselő, SZDSZ-tagként kerültem a testületbe. Aztán 2006-tól 2010-ig dr. Ipkovich György mellett alpolgármester voltam, a jelenlegi ciklusban pedig ellenzéki képviselőként dolgozom.

- Hogyan tekint vissza erre a 24 évre?

- Csodálatos időszak van mögöttem, hihetetlen módon szerettem ezt a munkát, és úgy gondolom, hogy fel is készültem rá. Folyamatosan képeztem magam, hiszen az önkormányzat és a reálszféra, ahol dolgoztam, egészen más.

- Nemrég kiderült Na tippeljenek, ki a szombathelyi DK polgármester-jelöltje?! 2014. July 02. 11:53 , hogy a most következő választásokon az Önt 2010-ben támogató szombathelyi Szabadelvű Társas Kör Egyesület nem szerepel Ipkovich György szocialista polgármester támogatói között.

- Ez így igaz, ez az MSZP döntése. Jelenleg Szombathelyen nincs liberális párt, az SZTKE pedig nem vesz részt a következő önkormányzati kampányban.

- Ez összefügg az Ön távozásával?

- Semmiképpen nem függ össze. Ahogyan mondtam, én már tavaly ősszel eldöntöttem, hogy a ciklus végén elköszönök ettől a munkától.

- Melyik időszakot tartja sikeresebbnek, és melyiket kevésbé?

- Azt hiszem, én városi képviselőként mindent megtettem annak érdekében, hogy jobb legyen a városban élők helyzete, sorsa. Számomra kiemelkedő az a négy év, amikor alpolgármesterként dolgoztam. Nagyon sok olyan dolog történt, amit jövőépítésnek is nevezhetünk, felemelő érzés volt, hogy részese lehettem egy színházalapításnak. Ma sem tudják egyébként, hogy hol dőlt el, hogy a városnak színháza lesz.

- Hol?

- A Nemzeti Színházban. Jordán Tamás meghívta Ipkovich György polgármestert és két alpolgármestert, és ott dőlt el. Jelentős eredmény volt az is, hogy nagyon hosszú idő után részben megoldódott Szombathely árvízvédelme azzal, hogy megépülhetett a lukácsházi víztározó, és ehhez, nyugodtan mondhatom, hogy az akkori SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter támogatása is kellett. A szintén szabaddemokrata gazdasági miniszter támogatásával pedig a Csaba utcai vasúti felüljáró is megépült.

Két évvel ezelőtt készült montázsunk

- Az Iseum újraépítése, az IVS-programok is akkor indultak. Nem beszélve a nehézségekről, alpolgármesteri ciklusom második felében több, mint két évig kisebbségben voltunk a közgyűlésben, de így is sikerült végigvinni a ciklust. Az is nagyon szép emlék számomra, amikor Wágner Andrással, Szücs Gáborral kiutaztunk Bühlbe, egy prezentációban mutattuk be, hogy az LuK mit várhat Szombathelytől. Akkor dőlt el, hogy az LuK Szombathelyre települ. Azóta jelentős vállalat lett, ma a megye legnagyobb foglalkoztatója, és folyamatosan bővül.

Ezek mind jó érzések voltak, és ezeket a feladatokat egy felelősségteljes vezetői munka mellett láttam el. Húsz évig voltam az Épszöv Rt., illetve jogelődje, az Építőipari Szövetkezet vezetője, majd tíz évig a Prenor Kft. ügyvezető igazgatója. De össze lehetett hangolni ezt a kettőt, és belegondolni is jó, hogy milyen emberekkel dolgozhattam együtt.

- Négy polgármesterrel dolgozott együtt. Melyikkel volt könnyebb, melyikkel volt nehezebb?

- Én mindegyikkel szót értettem. Az volt a filozófiám, hogy a pártosságot háttérbe helyezve, elsődlegesen várospolitikával foglalkozzunk. Nagy szeretettel gondolok Wagner Andrásra, aki párttársam volt. Szabó Gáborral is megfelelő volt a kapcsolatom, és ma is az. Dr Ipkovich Györggyel nehéz négy évet vittünk végig, optimizmusa és város iránti elkötelezettsége sokat segített, és példaértékű lehet mindenki számára.

Ellenzéki képviselőként, úgy érzem, dr. Puskás Tivadarral is megtaláltam a közös hangot, kölcsönösen tiszteljük egymást. Mindig tudomásul vettem, hogy ki a polgármester, és igyekeztem úgy végezni a feladatomat, hogy minél kevesebb legyen a súrlódás.

- Ön volt kormánypárti képviselő, volt ellenzéki képviselő. Frusztrálja az embert, ha kisebbségben van?

- Engem soha nem frusztrált. Ha értelmes kormánypárti vezetése van a városnak, akkor az előremutató, építő kritikát, gazdasági javaslatokat elfogadja. Volt olyan, amikor nem fogadták el, ezt tudomásul vettem, aztán végül, néha egy-két év múlva, mégiscsak megszavazták a korábbi javaslataimat. Ha minősítenem kellene, akkor azt mondanám, ebben a ciklusban kifejezetten jó kapcsolatom alakult ki a gazdasági alpolgármesterrel. Nagyon sokat egyeztettünk gazdasági, pénzügyi vonatkozásban, korábban ez azért ennyire nem volt jellemző.

- Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy Molnár Miklós is hangsúlyozottan szakpolitikával foglalkozik?

- Ez így van. Aki a reálszférából jön, tudja, csak úgy lehet bármit megtenni, ha annak az anyagi feltételeit megteremtem. Lehetnek csodálatos elképzelések, de a megvalósításhoz forrásokra van szükség.

- 24 év hosszú idő. Sokszor változtak a törvények, az önkormányzati feladatok. Pénzügyi szempontból mennyit változott az önkormányzatok szerepe?

- Azt kell mondanom, hogy alapjaiban változott. Az első ciklusban még mindenki tanulta az önkormányzatiságot, akkor még a kiadások fedezetét kevésbé finanszírozta a kormány. Ezért rengeteg olyan döntés született, ami később károsnak bizonyult. Egy példa, az, hogy ma ilyen sanyarú a helyzet a szociális lakás-piacon, az Antall-kormánynak köszönhető.

- Miért?

- Kötelezően előírták, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokat el kell adni a bérlőknek. Nem lehet, hanem kell. Nagyon sok ingatlant adtak el. Ma is küszködik ezzel a város, ezekben a társasházakban sokszor elmaradnak a karbantartások, felújítások, és a lakók az önkormányzatot keresik meg.

Alpolgármesterként Ipkovich György mellett

- A központi támogatás csökkenését vagyonértékesítéssel pótolta az önkormányzat. Ezt a bevételi forrást később kiváltotta az iparűzési adó, ennek bevezetése nagyon jó döntés volt. A mindenkori kormány ezt az önkormányzati bevételt tiszteletben is tartotta. Ehhez tudatos iparfejlesztés kellett, olyan, aminek én az elmúlt 24 évben a részese voltam. Ez vezetett oda, hogy Szombathely ma igen előkelő helyen van az iparűzési adóbevételben. És ha okosan gazdálkodik a város, akkor nem szabad, hogy pénzügyi problémái legyenek.

- Nemrég az állam átvállalta az adósságot Szombathely adósság nélkül kezdi az évet 2014. January 18. 12:29 az önkormányzatoktól.

- A jelenlegi ciklusban a város adósságát átvállalta ugyan a kormány, de ugyanakkor jelentős bevételi forrásokat is elvett. Ez a kettő nagyjából kiegyenlíti egymást. Már nincs a személyi jövedelemadónak helyben maradó része, régen ennek jelentős része az önkormányzaté volt. Legutóbb már csak öt százalék maradt itt, most már annyi sem. Elvették a gépjárműadó 60 százalékát, az illeték bevételt, ez évente olyan 1,7-1,8 milliárd forintot jelent. Igaz, közben nem kell 3,8-4,2 milliárdot oktatásra költeni, mert az oktatás már nem önkormányzati feladat.

Még Wagner András polgármestersége alatt írtam egy dolgozatot. Az volt a címe, hogy Az önkormányzat is egy vállalkozás. Hosszú idő után bebizonyosodott, hogy azok a gondolatok éltetnek egy várost. Hogy egy város mennyire tud gazdagodni, és mennyit tud jóléti célokra fordítani, döntően attól függ, hogy mennyi saját bevétele van. Szombathely a bevételei miatt olyan pozícióban van, hogy egészen biztosan nem lehetnek anyagi problémái, ha bölcsen és okosan döntenek.

- Egy önkormányzatnak vállalkoznia kell?

- Igen. Az is vállalkozás, ha ipart telepítek ide. De amivel én sem, és a frakciónk sem értett egyet, az a legújabb vagyongazdálkodás. Értékes ingatlanokat adnak el, amelyek korábban folyamatos bevételt biztosítottak az önkormányzatnak.

- A jelenlegi kormánypárt viszont évek óta azzal támadja önöket, hogy a nyolc év alatt megsokszorozták a város adósságát.

- A jelentős adósságnövekedéshez az akkor már többségben lévő ellenzék is kellett. A városvezetésnek 2008 júniusától nem volt többsége a közgyűlésben, akkor 6,5-6,6 milliárd volt a város adóssága. Ezt követően a gazdasági válság miatt jelentősen csökkent az iparűzési adó, és csökkent az oktatás állami támogatása is.

Interjú öt évvel ezelőtt az alpolgármesteri irodában
sadness

- Ez a két folyamat vezetett az adósság növekedéséhez, és közben megjelentek az uniós pályázatok, ahol komoly támogatásokat lehetett elnyerni, de ezekhez némi önerő is kellett. Kérdezem, ki mondja ma azt, hogy azokat a fejlesztéseket, amiket uniós forrásból valósítottunk meg, nem kellett volna megvalósítani?

- Ez az adósságállomány akkor fogalmazódhatott volna meg kritikaként, ha Szombathely lett volna az egyetlen megyei jogú város az országban, amelyik hiteleket vett fel. Ezeket a pénzeket a város nem herdálta el, jó célokra költötte. Az előző ciklus utolsó két évét leszámítva nem volt működési hiány, épp azért, mert jelentős volt az iparűzési adóbevétel.

Azt gondolom, teljesen helyénvaló volt a hitelből történő gazdálkodás, és íme, itt a példa rá, 2010-hez viszonyítva 2,5 milliárddal több ma az iparűzési adóbevétel az ipartelepítés hatására. Ebből évi kétmilliárdot visszafizetni törlesztésként nem lett volna megterhelő a város számára.

De közben egyre csökkentek az önkormányzat feladatai.

- Nagyon nehéz volt átállni, mert amitől az önkormányzat önkormányzat volt, annak egy jelentős részét elvették. De történt más is. Amikor a Fidesz átvette a város vezetését, mi az első percektől kezdve kértük, hogy a kulturális intézmények maradjanak Szombathelynél. Akkor ez nem sikerült, az állam elvette azokat, aztán, amikor rájött, hogy nincs pénz rájuk, szép lassan visszaadta őket. És a szombathelyi önkormányzat feladata lett a működtetésük.

- A 24 év alatt nem gondolt soha arra, hogy polgármesternek jelölteti magát? Vagy, hogy beszáll az országos politikába?

- Lehetőség lett volna rá, de én a reálszférát, a cégvezetői munkát nem adtam volna fel. A cégvezetői munka mellett elképzelhetetlen lett volna, hogy én mondjuk országgyűlési képviselőként tevékenykedjek. Elvártam a munkatársaimtól, hogy ugyan úgy, mint én, minden körülmények között a céget szolgálják, és azt a közel 300 embert, akiknek a sorsa a vezetéstől függött. Büszke vagyok arra, hogy emellett a munka mellett maradt időm az önkormányzatiságra, ami nem kevés időt és energiát igényelt.

- Fogalmazhatunk úgy, hogy Ön egy várospolitikával is foglalkozó cégvezető volt, és nem egy politikus, aki időnként céget is vezet?

- Ez pontosan így igaz. Amikor én önkormányzati képviselő, vagy az első ciklusban külső szakértő lettem, már komoly gazdasági tapasztalatom volt, megfelelő erkölcsi és anyagi egzisztenciám. Én ezeket nem az önkormányzati képviselőségből szereztem.

- Hogyan látja az új generációkat? Amióta Ön képviselő lett, több generáció is bemutatkozott a városi politikában.

- Azt látom, hogy kinőtt egy olyan nemzedék, aki eleve tudatosan készült a politikai pályára. Mi menet közben tanultuk az önkormányzatiságot, de olyan tapasztalataink voltak már, amire építeni lehetett. Nekem nincs jogom minősíteni a jelenlegi fiatal generációt, ezt majd mások megteszik. Azt gondolom, aki politikai pályára adja a fejét, annak teljes mértékben fel kell adnia azt, hogy ő egy önálló szubjektum, alkalmazkodnia kell a körülményekhez, és mindenek felett tisztességgel kell Szombathelyt szolgálnia.

Németh Kálmán
Nincs jogom minősíteni a fiatalokat
Mészáros Zsolt

- A fiatalok jelentős részében van tanulási készség, képesség, az önkormányzati ismeretek elsajátíthatók, de nagyon nagy elszántság kell hozzá. Tőlem viszonylag távol áll ez az anyagias világ, amiben ma élünk. Nem is emlékszem, hogy az első ciklusban egy külsős bizottsági tag kapott-e tiszteletdíjat. De nem is ezért vállaltuk ezt a feladatot.

- Nem hiányzik majd Önnek az önkormányzati világ?

- Azon emberek közé tartozom, akik, ha elhatároznak valamit, nem tekintgetnek vissza. Már 58 évesen elhatároztam, hogy ha 60 leszek, fel fogom adni a Prenor Kft. ügyvezető igazgatói státuszát. De kineveltem egy olyan kollégát, aki ma méltán viszi a céget. Augusztusban 68 éves leszek, és azt gondolom, hogy át kell adni a stafétabotot a fiataloknak az önkormányzatnál is.

- Nagyon kevés olyan közgyűlés volt, amikor keserűséggel álltam volna fel a székből. Tény és való, hogy vannak és voltak olyan dolgok, amik hiányozni fognak. De találok helyettük más elfoglaltságot.

- Mivel foglalkozik majd?

- Azt nem mondom, hogy a szakmával egyáltalán nem foglalkozom majd, a Prenor Kft-ben továbbra is tulajdonos és felügyelőbizottsági tag vagyok. Van négy gyönyörű unokám, és ez nem kevés elfoglaltságot jelent.

- Mennyi idősek?

- 13 éves lesz szeptemberben az egyetlen leányunokám, a három fiú 10 éves, 8 éves, és 5 éves. Örömteli velük foglalkozni.

- Mit üzenne a szombathelyieknek?

- Szeretném megköszönni a munkámhoz nyújtott támogatásukat, bizalmukat, hogy ilyen hosszú ideig képviselőként szolgálhattam városunkat. Reményeim szerint tevékenységemmel hozzájárultam ahhoz, hogy Szombathelyen egy élhetőbb városban otthon érezhessék magukat.

Egy régi Németh Kálmán-sajtótájékoztató búcsúzásával búcsúzunk Németh Kálmántól:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra