Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Készüljél fel a hangulatra! – Nemzeti hip-hop a Bëlgával

Közös Jézuska-várás a Fő téren, nemzeti hip-hop a Végeken, indulhat a mandula a Republickal… a magunk részéről egy vásárlásmentes, bulizós adventi hétvégére gyúrunk. Önök?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Equus: Waldorf Drámanap Körmenden

A mai angol drámairodalom egyik legizgalmasabb műve elevenedik meg november 26-án (pénteken) 18 órakor a körmendi Batthyány-kastély színháztermében. A Waldorf Gimnázium 11. osztálya Peter Shaffer: Equus című drámáját mutatja be. A történetről: Martin Dysart pszichiáternek különös páciense akad, egy megbomlott idegrendszerű fiatalember. Alan Strang személyében: Alan egy istállóban dolgozott kisegítőként, s egy éjszaka megvakította az ápolására bízott hat lovat. S míg Dysart a fiú tettének rugóit keresve próbálja páciensét visszatéríteni a normális életbe, saját létezésének kudarcával is szembe kell néznie…

Indulhat a mandula!

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A 20 éves Republic a jubileumi évben ismét Szombathelyen csap a húrok közé. November 26-án pénteken az AGORA - Művelődési és Sportházban újfent repül a bálna! Cipőék jeligéje is maradt a régi: "The Worst Group of Hungary" azaz „a legrosszabb csapat Magyarországon”. A mottóval görbe tükröt kívántak tartani az elé, hogy minden előadót a „legjobbnak” hirdetnek.
Belépőjegy: 2100 Ft(elővétel), 2500 Ft (helyszín)

Patkányok Oladon

A tavalyi nagy sikerű Savaria Karneválos fellépés után ismét Szombathelyen a Paddy and the Rats. November 26-án, este 8 órától lép a Savaria Ifjúsági Centrum színpadára a klasszikus ír népzenét folk-rockos elemekkel vegyítő, autentikus ír hangszereket felvonultató banda. Tehát aki igazi ír kocsmazenei hangulatra vágyik, annak november 26-án irány a SIC!
Kapunyitás 8-kor, a belépő 1000.- Ft

Ez nem baj, jön a Bëlga

Szombaton sem maradunk pörgés nélkül, a szombathelyi Végállomás Klubban este kilenctől a Bëlga koncertezik.
„A zenekar 1998 tavaszán alakult a XVII. Kerületben, aztán a Nyugati környékén, majd fél évvel később a Városmajorban. A zenekar két testületből áll. A zeneíró testület ügyvezetője Titusz, a szövegírói testület munkanélküli buddhista tanítók önálló érdekvédelmi szervezete. 2002-ben a zeneírói testület főigazgató helyettese, Lord Cursor, Kőrösi Csoma Sándor és Bartók Béla szellemétől vezérelve külföldi tanulmányútra utazott. A zenekar 2003 tavaszán megtartott szokásos jogi és ügyrendi ülésén Secretman zenekartag olyan javaslatot tett, amit a többi szövegíró egyszerű szótöbbséggel leszavazott, mivel úgy érezték, a javaslat veszélyezteti a zenekar önkormányzatiságát. Secret ennek hatására kilépett a zenekarból. Ezt követően Lord C is távozott a zenekarból a zenei testület nyomására. A belga amatőrista, szinesztéziára törekvő, henokratikus /a henokrácia szó a henoteizmus és demokrácia szavak durva és laikus összevonásával keletkezett/ zenekar.”

Fő téri adventelés

Idén immár a tizennyolcadik adventi vásárt rendezik meg Szombathelyen. Már ácsolják a bódékat, és díszítik a fő téri karácsonyfát. Szombaton pedig indul a szabadtéri programözön. Hangulat-aláfestés az első gyertyagyújtáshoz:

16:40 „Megjövendölve volt régen…” - irodalmi-zenei összeállítás, Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiója
17:00 A "Szombathelyi Advent" c. műsorsorozat megnyitója
A rendezvényt megnyitja: dr. Puskás Tivadar, polgármester
17:05 Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása ökumenikus szertartás keretében - A szertartást vezeti Schauermann János, a Szent Márton templom plébánosa

A vásár tavaly
Tánczos Mihály

„Azok a régi szép idők…” - Meggie és Géza koncertje

November 28-án vasárnap kuplékkal, sanzonokkal és táncdalokkal szórakoztat Horváth Meggie (ének) és Peltzer Géza (dig.zongora, harmonika, ének). A hangulatos zenei este 21 órakor kezdődik, helyszín az MMIK Élő-Tér.
Belépőjegy: 1000Ft

Advent a Savaria Múzeumban (2010. november 28.)

A szombathelyi Savaria Múzeum kézműves vásárba és foglalkoztatóba invitál minden érdeklődőt advent első vasárnapján. A több mint száz esztendős intézmény eredeti funkciójához híven kultúrpalotaként ad otthont a hétvégi rendezvénynek, hozzájárulva a karácsonyi készülődés hangulatához.

A díszteremben felállított alkalmi standoknál a következő kézműves termékeket lehet beszerezni: horgolt és szalmafonatból készült karácsonyfadíszek, textil szaloncukor, díszes gyertyák, mézkülönlegességek, festett selymek, ékszerek, kellékek és kiegészítők kreatív foglalatosságokhoz és természetesen az örök érték: a könyv.
Kézműves foglalkoztatóinkba elsősorban a gyermekeket várjuk: mézeskalács sütés, karácsonyfadísz készítés papírból és méhviaszból, karácsonyi kopogtatók fabrikálása dekupázs technikával, gipszfestés.

Program 10.00-18.00 Kézműves kirakodóvásár
10.00-18.00 Kézműves foglalkoztató
13.00 A zalaegerszegi Szikla Együttes adventi koncertje
15.00 A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes betlehemese
15.30 A Savaria Szimfonikus Zenekar Nibla női vonósnégyesének koncertje
16.00 Dr. Horváth Sándor: Karácsonyi ünnepkör Nyugat-Magyarországon A múzeumot ezen a napon 50%-os kedvezménnyel tekinthetik meg, így a belépőjegyek ára: teljes áru – 350 Ft, diák és nyugdíjas – 175 Ft. Minden kedves látogató vendég egy pohár forralt borra, vagy egy csésze teára!

Bukta Imre kiállítása és előadása a Művészetiben

November 29-én (hétfőn) 15 órai kezdettel Bukta Imre Munkácsy-díjas érdemes művész kiállítása nyílik a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola galériájában, illetve eztán hallgathatjuk meg a "Vidéki spontán dizájn" című előadását az iskola körtermében. Az esemény a Művészeti Szakközépiskola és az NYME - SEK Művészeti Intézet kézműves szakának közös rendezvénye.
Bukta Imre művészetének témája a mezőgazdaság, a falusi élet, a szokványos paraszti munkák: trágyahordás, kaszálás, cséplés, permetezés, gyümölcsszedés stb. E munkák eszközeit és anyagait használja fel szobraihoz, képeihez, installációihoz, performance-aihoz. Művei finom iróniával, szeretetteljes groteszkséggel jelenítik meg azokat az abszurditásokat, amelyeket a paraszti életforma felemás kelet-európai modernizációja hozott magával. Munkái az 1990-es években keményebbé és keserűbbé váltak, és ezt a hangvételt csak néha enyhíti valamilyen transzcendens vonás.

Bukta Imre: Tökölök 1.
Nyugat.hu

KÖTELEZŐ OLVASMÁNY - DRAGOMÁN GYÖRGY: A FEHÉR KIRÁLY

November 30-án (kedd 19.00 órától) új helyszínen, a szombathelyi MMIK-ban jelentkezik a Kötelező olvasmány. Jordán Tamás és Lévai Balázs vendége ezúttal Dragomán György lesz.

Dragomán György 1973-ban született Marosvásárhelyen, majd a család 1988-ban Szombathelyre költözött. Négy év után Budapesten az ELTE-n angol és filozófia szakra járt, közben tagja lett az Eötvös József Collegiumnak és Láthatatlan Kollégista is volt. A filozófiát három év után abbahagyta, az angol szakon a három éves PhD képzést is elvégezte, közben öt éven át írta első regényét, A pusztítás könyvét, ami 2002-ben jelent meg. 2005-ben került az olvasok elé második regénye, A fehér király. Írásai jelentek meg a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az ÉS-ben, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Programajánló

Hirdetés