Nemzeti konzultáció lesz a háborúról

A zártkörű Fidesz frakcióülésről tartottak sajtótájékoztatót.

Kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz és a KDNP Balatonalmádiban a migrációról, az ukrajnai orosz invázióról és következményeiről, az energiaválsággal kapcsolatos politikai feladatokról és a parlament őszi "félévéhez" fűződő tennivalókról tanácskozva.

Az elhangzottakról és a döntésekről Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője számolt be.

Kocsis Máté: az Oroszország elleni szankciók csak Európának okoznak kárt, Oroszországnak nem, sőt.

Nemzeti konzultációt indítanak ebben a kérdésben.

Kocsis Máté arról beszélt, a Fidesz-KDNP felkérte a kormányt, hogy tartson egy nemzeti konzultációt a szankciókról.

De nem mind a 11 ezerről, mert annyiról nem lehetne, hanem csak az energiaszankciókról, mert „azok kárt okoznak, helyzetbe hozzák Oroszországot”. Kocsis szerint Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa meg szegényebb.

Kocsis szerint az unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, a magyar kormány lesz ezzel az első, ezt pedig később majd „fel tudjuk használni”.

A frakcióvezető szerint politikai alapon meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy ezeket a szankciókat meg kell szüntetni, így a nemzeti konzultáció egy „politikai eszköz” lesz majd a kezükben. Kocsis szerint ez valószínűleg ez a konzultáció nem csak online lesz majd, hanem papíralapú is.

Simicskó István a családtámogatásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, a béke pártján vannak. Nagy beruházásokra most nem lehet számítani, de a kormányra lehet számítani az ügyben, hogy a családokat megvédik és ösztönzik a gyermekvállalást. Fontos az idősek megbecsülése szerinte.

Kocsis Máté: 2023 elejétől négy-öt olyan intézkedést be kívánnak vezetni, ami támogatja a családokat. A nemzeti konzultációról azt mondta, ezzel próbálnak politikai nyomást gyakorolni az Európai Unióra a szankciók ügyében.

Simicskó ezután azt mondta, most mindenkinek takarékoskodnia kell, de garanciát kaptak Orbántól arra, hogy a „nagy stratégiai célokat” később tudják folytatni. A családtámogató rendszer például 2023-tól bővülni fog a frakcióvezető szerint.

Kocsis ezután arról is beszélt, bár lesznek olyan országok, ahol fűtési problémák lesznek, Magyarország gázbiztonsága rendben van. Szerinte „ma egy magyar háztartásnak” havi 150-300 ezer forintot adnak, mert érvényben van a rezsicsökkentés. Kocsis egyébként nem tudja, mekkora számlája lesz a következő hónapokban, mert azokkal a felesége foglalkozik, de abban azért biztos, hogy átlag fölötti fogyasztónak számítanak a családdal.

Kocsis szerint a kormány még dolgozik azon, mivel, hogyan, mikor mérnék az iskolai osztálytermekben a hőmérsékletet, de nem hiszi, hogy ezt nagyon szigorúan ellenőriznék majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet