Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kvótanépszavazás miatt fideszes karrierek törhetnek derékba

Amelyik városban, illetve választókerületben nem lesz érvényes a népszavazás, a Fidesz vezetői számíthatnak Orbán Viktor bosszújára.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idegesek a fideszes választókerületi elnökök és polgármesterek, mert a legutóbbi zártkörű értekezletükön Orbán Viktor elvárásként szabta meg, hogy minden körzetben érvényesnek kell lennie az október 2-i kvótanépszavazásnak – írja a Népszabadság .

Több mint kétmillió embert kell pluszban mozgósítaniuk

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább 50 százaléka, plusz egy fő érvényesen szavaz. Ez számokban azt jelenti, hogy valamivel több, mit 4,1 millió érvényes szavazat szükséges ehhez.

Együtt sütik, együtt eszik meg
Bonyhádi Zoltán

A Fidesznek mintegy kétmillió stabil szavazója van, így ezt a számot meg kell dupláznia az érvényességhez. Van rá némi esély, hiszen a Jobbik is szavazásra buzdít, a közvélemény-kutatások alapján a bizonytalanok, valamint baloldali szimpatizánsok egy része is voksolni akar.

De ehhez sikeres mozgósításra van szükségük, tény, hogy a kormányzati kampány sokkal nagyobb hőfokon dübörög, mint akár egy országgyűlési választás előtt. A siker zálogát azonban a helyi mozgósításban látják, amiben valószínűleg igazuk is van. Ezért is hihető, hogy Orbán Viktor a párthelyi erős embereit, a nagyobb városok polgármestereit, és a választókerületi országgyűlési képviselőket (akik egyúttal választókerületi elnökök is) teszi felelőssé az eredményért.

A lándzsa hegye

Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, azt Orbán Viktor muníciónak tekinti a Brüsszel elleni további hadjáratához, de nincs kétség afelől, hogy gyengébb eredmény esetén is így tesz majd.

A lándzsa hegye akkor is fényes, ha az érvényességi küszöb alatt teljesítünk, de ha érvényes a referendum, a lándzsa jobban látszik Európában

– jelentette ki a Népszabadságnak az egyik befolyásos választókerületi vezető.

De tudomása szerint azokban a körzetekben is, amelyek egyébként Fidesz–KDNP-s fellegvárnak számítanak, a standolás és a lakossági fórumok sora ellenére is csak az érvényesség határán mozog most a választók aktivitása. Emellett voltak olyan választókerületi elnökök, akik mindössze 30-40 százalékos mozgósíthatóságról tudtak beszámolni.

Megnézik a helyi eredményeket is

A lap által megkérdezett fideszes politikusok tényként kezelték, hogy október 2-a után a Fidesz-vezérkar, illetve a miniszterelnök átnézi az aktivitási mutatókat, azaz áttekintik, hogy milyen hatékonyak voltak a fideszes politikusok, körzetükben hányan adtak le érvényes szavazatot, hányan szavaztak nemmel. E számsorok lendítik előre vagy pecsételik meg a kormánypárti képviselők, illetve városvezetők pályafutását.

Így nem meglepő, hogy Szombathelyen is dübörög a kampány, hiszen itt Hende Csaba a képviselő és a választókerületi elnök,aki valószínűleg lehetőséget lát a népszavazásban, hogy visszakerülhessen a Fidesz fősodrába.

Vas megye további két választókörzetében Ágh Péter és V. Németh Zsolt a választókerületi képviselő, így főleg hármójuk karrierje áll vagy bukik a helyi eredményeken.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés