Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Népszavazáson dönthetnek a svájciak a korlátozások megszüntetéséről

Svájcban eddig is enyhébb korlátozásokat vezettek be a járványidőszakban, mint a környező országokban.

Vasárnap a svájciak népszavazáson döntenek az egyes koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetéséről, miközben az esetszámok heti szinten 40-50 százalékkal nőnek, írja a BBC nyomán a Telex .

A „COVID-19 törvényről” szavaznak majd, ennek értelmében Svájc több milliárd svájci frank összegű segélyt szabadított fel a világjárvány által sújtott munkavállalók és vállalkozások számára, illetve előírta a védettségi igazolvány használatát nyilvános helyeken, rendezvényeken.

Svájcban eddig is enyhébb korlátozásokat vezettek be a járványidőszakban, mint a környező országokban, a kormány úgy próbált meg korlátozó döntéseket bevezetni, hogy közben ne sértse meg a demokratikus népakaratot.

A lakosság a járványidőszakban szabadon mozoghatott kijárási korlátozások nélkül, az iskolákat csak pár hétre zárták be. Szeptembertől döntöttek csak úgy, hogy a bárokba, színházakba, mozikba, sporteseményekre, éttermekbe és egyetemi órákra védettségi igazolvánnyal lehessen csak belépni.

A közvéleménykutatások szerint a svájciak többsége jóváhagyná a már hatályban lévő intézkedéseket, viszont az ország oltásellenes része (főleg a német nyelvterületű kantonok) hetek óta tüntet a korlátozások ellen.

A népszavazást azután tartják, hogy pénteken új koronavírus-variáns jelent meg Izraelben, amit azóta már Európában is azonosítottak. Emellett Svájcban van az egyik legalacsonyabb oltási arány Nyugat-Európában, csak a lakosság alig kétharmada van teljeskörűen beoltva.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek