Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néptánc, kenyérszelés és Balázsy-beszéd: így zajlott a városi ünnepség Szombathelyen

Nem harapdáltuk le izgalmunkban a körmünket, de a hosszú hétvége utolsó napja amúgy sem arra való.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tudósító először azt hiszi, rossz helyen van rosszkor, merthogy a megjelölt időpont nem leli az ünnepi szentmisét a Szent István-szobornál.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Aztán kiderül, csak figyelmetlenül olvasta el a meghívót, a püspöki mise a szomszédos Kálvária-templomban van, és most már nem először.

2019. augusztus 20, Szombathely
Székely János püspök celebrálta az ünnepi misét
Józing Antal

A templom egyébként teljesen megtelik hívekkel, a tudósító pedig megállapítja, hogy ez a helyszín összehasonlíthatatlanul jobb erre a célra, mint a korábbi betonplacc. Nemcsak azért, mert szakrális, és mert világosan szétválik az egyház és az állam, hanem mert kellemes hűvös van itt.

Nem úgy, mint a téren, ahol a városi ünnepség kezdetére – a protokollvendégeket leszámítva és némileg felfelé kerekítve – kb. száz érdeklődő jelenik meg.

2019. augusztus 20, Szombathely
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Ez egyrészt roppant kevés a város 80 ezres lakosságához képes, másrészt mégiscsak egy hosszú hétvége utolsó napja van: egy átlagpolgárt nyilván jobban izgatja a Balaton vízhőfoka, a strandi lángos ára (állítólag nagyon felment) és az esti tűzijáték, mint a Szent István-i örökség emlegetése.

Meg hát – tegyük hozzá őszintén – az augusztus 20-i ünnepségeken ritkán rágjuk le a körmünk izgalmunkban.

Idén sem fenyegetett minket ez a veszély.

A szombathelyi ünnepség nagyjából a korábbi évek forgatókönyve szerint alakul: a tér szélén VIP-vendégek, intézményvezetők, politikusok mindkét oldalról, a műsor pedig fúvószene, népdal, néptánc.

2019. augusztus 20, Szombathely
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A műsort egyébként ez utóbbi dobja és pörgeti fel: az Ungaresca táncegyüttes műsorában van vidámság, életkedv és spontaneitás bőven, akár adhatnának is belőle kölcsön a kissé karót nyelt VIP-szektornak. (Valami rejtélyes ok miatt a táncegyüttes a műsorát a VIP-vendégek előtt lejti, a tér túlsó feléből nem sok mindent láthat a nagyérdemű.)

Az ünnep szónoka idén Balázsy Péter megyei jegyző, akit egyrészt nem jelzett az esemény beharangozó plakátja , másrészt nyilván nem jegyzői minőségében van jelen, hanem mert történetesen ő a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje, és a párt így (is) igyekszik növelni ismertségét. (A tavalyi beszédet Melega Miklós mondta , aki akkor az időközi választás Fidesz-jelöltje volt.)

2019. augusztus 20, Szombathely
Balázsy Péter
Józing Antal

Balázsy beszéde óvatos, konszenzuskereső és sorok között üzengető.

A Szent István-i örökségből a kereszténységet és az Európához tartozást emeli ki. Ez utóbbi kapcsán egyrészt leszögezi, hogy Magyarország mindig is ehhez a szövetséghez akart tartozni, akkor is, amikor nagyon messze volt tőle, és most is, amikor „kicsit visszatérítenénk a régi útra”.

A beszéd egyik lényegi eleme a konszenzuskeresés, a nemzeti egység hangsúlyozása, az öncélú politikai vitákon való felülemelkedés óhaja nemzeti és helyi szinten is.

Balázsy beszédében néhány neveket is említ, akik szerinte sokat tettek Szombathelyért: konkrétan elhangzik Szily János, Éhen Gyula, Brenner Tóbiás, Újváry Ede sőt Wagner András neve, és köszönetet kap „valamennyi, a várost szolgáló polgármester és polgár”.

2019. augusztus 20, Szombathely
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Balázsy gratulál a tegnap kitüntetett Puskás Tivadar polgármesternek, de a sorok között némi kritikát is elrejt, amikor azt mondja, hogy Szombathelyen a fejlődés mértéke és iránya lehet vita tárgya, még ha a fejlődés nem is.

Szerinte Szombathely belefáradt a politikai csatározásokba, és a város nem válhat az országos politika csataterévé: a helyi konszenzus a helyi siker záloga.

„Tegyük újra naggyá Magyarországot, tegyük újra naggyá Szombathelyt” fejezi be beszédét kissé amerikásan a jegyző.

Az esemény zárásaként Hende Csapa országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar és Balázsy Páter felszeli az új kenyeret.

2019. augusztus 20, Szombathely
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A láthatóan jó hangulatban levő Hende Csaba közben megjegyzi, hogy úgy vágták fel a kenyeret, miként Szent István Koppányt.

Az esemény zárásaként a díszszázad tiszteletadása történik. Maradjunk annyiban, hogy ez utóbbira egykori nagyatádi századparancsnokom valószínűleg nem adna tíz pontot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés