Nincs ember, aki ne örülne, ha ma nem süt a nap

Van ugyanis egy néphagyomány.

Január 25-e Pál napja, amit „pálforduló”-nak is szokás nevezni, ráadásul egy katolikus ünnep is, Szent Pál apostol megtérése.

„Pál, akit ekkor még Saulnak hívtak, egy ízben az „Úrnak tanítványai ellen lihegve” Damaszkuszba ment. Az úton hirtelen nagy fényesség vette körül. Leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, mit kergetsz engem?” (ApCsel 9,1–31.) Az élmény hatása alatt megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett. Pál fordulása (jan. 25.) ennek a „fordulatnak” állít emléket” – olvasható a jelesnapok.oszk.hu-n.

És mi köze ennek az időjáráshoz?

Nos, a néphagyomány szerint ha Pál napján süt a nap, akkor még hosszú, kemény télre kell számítani.

A Bács megyei Topolyán például ezen a napon jósolnak a medvével. Ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg. Kecelen pedig úgy tartják, „Pálkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint a nap süssön be” – írja a Sokszínű Vidék.

Mik a kilátások?

A Köpönyeg szerint kedden a napsütéses órák száma 0 és 3 óra között lesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat viszont azt írja, egy gyenge melegfront érkezik, jelentős csapadékra pedig nem kell számítani.

Országos Meteorológiai Szolgálat

A déli országrészben délelőtt még többnyire napos idő várható, de fokozatosan ott is megnövekszik a rétegfelhőzet. A felhőzet némileg szakadozott lesz, így rövidebb napos időszakok északon is lehetnek.

Délután főleg az északkeleti határ mentén fordulhat elő gyenge havazás, a nyugati szél pedig a főváros térségében megélénkülhet, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A csúcshőmérséklet általában 0 és +5 fok között várható, de az északkeleti harmadban több fokkal fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este +1 és -7 fok között alakul a hőmérséklet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás