November elsejétől téli gumi kell a kocsira Ausztriában

De csak ha télies az időjárás.

November 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére Ausztriában.

Bár az M+S jelzés (Mud + Snow = sár és hó) nem minden esetben jelenti, hogy az abroncs valójában téli gumi, a törvény szerint a hatóság ezt a jelzést figyeli az ellenőrzésnél. Fontos a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 miliméter.

Országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs miatt 50 eurós bírságot szabnak ki. Baleset esetén a büntetés elméletileg akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről és a biztosítók sem szoktak fizetni ilyen esetekben.

Szakértők javaslata szerint nem érdemes megvárni az első havazást, az első hidegebb időszaktól már érdemes a téli gumikra váltani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hírek