Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyár eleji jégkorszak – Hogyan kérhető a távfűtés folytatása Szombathelyen?

Több tízezer embert érint a városban a májusi „jégkorszak”. Megkérdeztük, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki távfűtéses lakásban él.

Napok, hetek óta tart a szokatlanul csapadékos és hűvös május, és ha hinni lehet az időjósoknak, egy röpke szerdai napsütés után ismét hűvösre és csapadékosra fordul az idő, és csak nagyon lassan érkezik a javulás.

Akiknek egyedi fűtésük van, azok eldönthetik, mit kezdenek a nyár eleji „jégkorszakkal”, akik viszont távfűtéses lakásban laknak – és Szombathelyen több tízezer ilyen ember van –, azok egy része fázik, és arra vár, hogy történjen valami.

Nos, magától nem nagyon fog.

„Van egy jogszabály, amely úgy határozza meg a fűtési időszakot, hogy az szeptember 15-től május 15-ig tart. Az idei évben azonban rendkívül hideg a tavasz, és sok helyen kérték, hogy május 15. után is fűtsünk, amit meg is tettünk. Viszont a legtöbb megrendelés csak a hosszú hétvégéig szólt” – közölte megkeresésünkre Kocsis Tóth Ildikó, a Szomtáv sajtóreferense, hozzátéve, hogy az előzetes szóbeli felmérésekből azt látják, hogy az elkövetkező időszakra is számos szombathelyi lakóközösség kéri a távfűtést.

Több tízezer ember él távfűtéses lakásban Szombathelyen.
Mészáros D. Zsolt

Ezekben az órákban sokan telefonálnak a cég ügyfélszolgálatára felvilágosításért vagy a fűtés újraindításáért, ritkábban leállításáért, ezért nem árt tisztában lenni, hogyan is működik a rendszer.

A város lakásai az építésükkor kialakított fűtési körökbe vannak szervezve. Ez lehet, hogy egyetlen épületet jelent, de lehet, hogy több társasházat. A lényeg, hogy technikailag egy egységet alkotnak, azaz csak egyszerre lehet ki és bekapcsolni a fűtést az ehhez tartozó lakásokban. A Szomtáv pedig akkor kapcsolhatja be a fűtést, ha az adott körhöz tartozó összes lakóközösség ezt kéri. A lakóközösségeket a közös képviselők képviselik, velük van kapcsolatban a cég, amely mindig igyekszik közös nevezőre hozni az érintetteket.

„Mindez azt is jelenti, ha egy lakó szeretné, hogy legyen fűtés, akkor első körben mindenképpen a közös képviselőt keresse meg, hiszen ő az, aki írásban meg tudja rendelni tőlünk a fűtést” – magyarázza Kocsis Tóth Ildikó, aki kérdésünkre elmondta, hogy az átfutási idő nagyon rövid, a szolgáltatást a megrendelés befutása után néhány órán belül, maximum a következő munkanapon el tudják indítani.

A szombathelyi lakóközösségek most jellemzően a jövő hét elejéig, május 31-ig rendelik meg a fűtést, de ha netán marad a hűvös idő, természetesen semmi akadálya annak, hogy újabb hosszabbítások következzenek, ha a közös képviselők jelzik az igényeket – tudtuk meg.

Egyedül a karbantartási munkálatok zavarhatnak be a senki által nem vágyott nyári fűtési szezonba: a cég ugyanis ebben az időszakban tudja hitelesíttetni a fűtési körökhöz tartozó hőmennyiségmérőket és végzi el a karbantartási feladatokat, de ezeket a feladatokat most még át tudták ütemezni.

De mindannyian nagyon bízunk abban, hogy szeptember 15-ig talán nem kell egyfolytában fűteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra