Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Nyissuk ki egy kicsit a megye kapuit" - interjú Balázsy Péter Vas megyei jegyzővel

Brüsszelből jött vissza Szombathelyre. Huszonnyolc éves korában nyerte el a pozíciót, sikeres a munkájában, és tele van tervekkel.

Talán nem mi vagyunk az egyetlenek, akik nem tudják, hogy mivel foglalkozik pontosan egy megyei jegyző. Miből áll a munkaköre?

Egyrészt vezetem az önkormányzati hivatalt, ahol olyan klasszikus menedzsmenti feladatokat látok el, mint például a hivatali csoportok, osztályok irányítása, a közgyűlési munka előkészítése, az ott született döntések végrehajtása, emellett pedig különböző, a megyét érintő stratégiai fejlesztési irányokkal foglalkozom, különböző ágazati programokban való részvétel lehetőségével vagy határon átnyúló projektekkel. Másrészt mint megyei jegyző a Vas Megyei Választási Irodának vagyok a vezetője. Ez a feladat meglehetősen időszakos, négy, illetve ötévente vannak választások, ehhez jönnek az esetleges időközi választásból adódó feladatok.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Fiatalon került vezető pozícióba. Hogy látja, elfogadják a munkahelyén, illetve szakmában?

Ezzel kapcsolatban soha nem érzékeltem negatívumot, bár joggal merülhet fel, hogy túl fiatal vagyok erre a posztra. A munkatársaim átlagéletkora valahol 40 év körül lehet, én pedig alulról súrolom a 30-at. Azt gondolom, az ember a munkával kapcsolatban lehet elég felkészült, azonban, hogy emberi szituációkat miként kell kezelni, azt nem igazán tanítják az iskolában. Bármennyire is önkritikus vagyok a saját munkámmal, és felkészülök egy adott helyzetre, azért érhet meglepetés, mert nem mindenki úgy reagál bizonyos dolgokra, mint ahogy azt papírforma szerint kellene. De ez igazából csak több munkára sarkall.

Úgy tudom, matematika tagozaton tanult a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban. Hogy került innen a jogi pályára?

Az ügyvédi, jogi pálya mindig vonzott. Szabadnak gondoltam, olyannak, ahol az ember maga osztja be az idejét. Emellett meghatározó volt számomra, a közélet iránt mindig is érdeklődő embernek a történelemben szerzett élmény, hogy hazánk történelmének nagyjai közül a legtöbb közszereplő jogot végzett. A családomban egyébként inkább műszaki végzettségű emberek vannak, tehát egyébként nem jogászcsaládból származom. Matekos osztályba jártam a Nagy Lajosba, mint a családomból a legtöbben, inkább reál beállítottságú ember voltam, aminek később hasznát is vettem, utólag vicces, hogy a legjobb zárthelyi dolgozatom az egyetemen 100 százalékosan sikerült statisztika volt.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Miért pont az ELTE-re jelentkezett?

Adta magát a dolog, bár az ember gimnazista fejjel ezt annyira még nem tudja, de a jogi egyetemek ma már szinte két részre oszthatóak: van az ELTE, meg minden más, az állami helyek 70 százalékát ma már ők viszik el. Úgy gondoltam akkoriban, hogy az előbbi a legjobb, ezért oda kell mennem. Budapest nagyváros, szerintem sokan vágynak arra, hogy ott tanuljanak és éljenek egy darabig.

Az ELTE-n is részt vett a közéletben?

Rögtön az első hetekben jelentkeztem a hallgatói önkormányzati választáson. Öt évig évfolyam-képviselő voltam, ebből két évig elnökhelyettes, de emellett is sok mindent kipróbáltam. Többek között voltam gyakornok az Országgyűlésnél, a megyei főügyészségnél és a Polgári Magyarországért Alapítványnál, tagja voltam a Kari Tanácsnak, és voltam Szabad Európa-gyakornok az Európai Parlamentben. A negyedik évben egy szemesztert a belgiumi Genti Egyetemen töltöttem, ahol európai és nemzetközi jogi tárgyakat hallgattam, és hollandul tanultam. Tagja volt a Mathias Corvinus Collegiumnak, ahol jog szakirány képzését végeztem el, majd az utolsó évben részt vettem a Vezetőképző Programban.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Lett volna lehetősége külföldön elhelyezkedni a szakmában?

Igen, azt gondolom, akár hosszú távon is dolgozhattam volna külföldön. Egy időre el is helyezkedtem, ugyanis 2011-ben Brüsszelben dolgoztam az Európai Parlamentben a soros magyar elnökség idején. Amikor odakerültem, azt gondoltam, hogy sokáig ott maradok majd. Nagyon magas kezdő fizetések vannak arrafelé, kényelmes élet, nemzetközi a közeg.

Miért döntött mégis inkább Magyarország mellett?

Egyrészt rájöttem, hogy az uniós bürokratikus közeg számomra egy kicsit unalmas, én pedig olyan munkát szeretek inkább végezni, aminek látható, kézzelfogható eredménye van. Nos, Brüsszel nem ilyen volt. Ettől tekintve nagyon hasznos volt az ott töltött idő, sok mindent tanultam, és rengeteg kiváló embert megismertem. Másrészt, ha őszinte vagyok, honvágyam volt, nagyon hiányzott a családom és a barátaim. Mérlegelnem kellett, hogy mi a fontosabb: egy-két éven keresztül havi több ezer eurót keresni, és annak a pozitívumait elszigetelten, egyedül megélni vagy visszajönni Magyarországra a szeretteimhez.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Hogyan került vissza Szombathelyre?

Rövid ideig Budapesten dolgoztam egy ismert ügyvédi irodában. Utána jött a lehetőség a Vas Megyei Kormányhivatalban. Itt a vezetők közvetlen munkatársaként dolgozhattam, rengeteg dolgot tanultam, két hónapot Lisszabonban is tölthettem a portugál kormány helyi önkormányzatok főigazgatóságán, majd tavaly ősszel innét pályáztam meg a jelenlegi állásomat.

Világjárt emberként nem volt furcsa visszatérni ide?

Ez kicsit olyan, mint a szerelem, az ember nem mindig hoz racionális döntéseket. Haza szerettem volna jönni, így kicsit talán kockáztatva, de hazajöttem. Ugyanakkor az ismerőseim többsége inkább abban gondolkozik, hogyha nem is külföldön, de inkább Budapesten éljen, mert ott talán könnyebb érvényesülni. Szerintem azonban érdemes egy olyan városban keresni a lehetőségeket, ami az ember szívéhez közel áll, amely a természetes közeg számára.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Miután visszajöttem, csak meg kellett találnom azokat a pontokat, ahol lehetett tenni valamit. Ezért alapítottuk meg a Nagy Lajosos Öregdiák Egyesületet, és ilyen például az induló mérnökképzés is, ami talán az egész szombathelyi egyetemet megújítja. Ott voltam azon a szűk körű megbeszélésen, amikor elhatároztuk, hogy meg kellene próbálni a képzésindítást, és tagja voltam azt elindító operatív munkacsoportnak, s most örömmel látom, hogy volt értelme a munkának. Azt gondolom, nem véletlen, hogy a mérnökképzés indításhoz kötődő emberek szinte mindegyike tagja az egyesületnek.

Milyen szakmai tervei vannak?

Jelenleg több fejlesztési projekt elindítása is tervben van. A hagyományos TOP-os pályázatokban (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - a szerk.) szerepel például több vidéki óvoda felújítása, kerékpárutak rendbehozatala és összekötése, a Vas megyei turizmus és gazdaság fejlesztése, energetikai fejlesztések, vállalkozásfejlesztés, de emellett még rengeteg hivatalhoz kapcsolódó munka van. Szeretnénk segíteni a kisebb önkormányzatoknak, hogy minél több ágazati forrás jöjjön Vas megyébe.

Balázsy Péter Vas megyei jegyző
Bonyhádi Zoltán

Továbbá a céljaink között szerepelnek a határon átnyúló projektek, amelyből az osztrák és a szlovén az, ami minket érint. Azt szeretném, hogy a jövőben minél több olyan partnerkapcsolatra tegyünk szert, amik segíthetnek abban, hogy a megyei turisztikai és befektetési kínálatot el tudjuk adni, kinyissuk egy kicsit a megye kapuit. Ennek a szervezeti és személyi rendszerének kialakításán jelenleg is dolgozunk. Néhány hónapja emlékeztünk Békássy Ferencre, az I. világháborúban száz éve hősi halált halt, Cambridge-ben tanult költőre, hozzá kapcsolódóan jelenleg egy megyei tehetségprogram elindításán dolgozunk.

Fontos sikernek tartanám, bár formálisan nem tartozik hivatali munkámhoz, ha a közeljövőben a szombathelyi egyetemi központ megújult szervezeti és személyi rendszerben tudná folytatni a munkát. Sikeres egyetem nélkül nincs sikeres város, és nincs sikeres megye.

Ezek a célok sok munkával járnak a megvalósulásig. Néha van ideje egy kicsit lazítani is?

Idén nyáron is voltam egy hetet Erdélyben, lassan már tíz éve ez egy fix pont az életemben, amikor az egyetemi barátokkal tudok találkozni, miután lassan szinte mindegyikünk a világ másik pontján dolgozik. Munka mellett, ha van egy kis időm, akkor szívesen kertészkedem, hetente kétszer járok focizni, és igyekszem esténként minél többször futni a Csónakázótónál.

Névjegy – dr. Balázsy Péter

Születési hely, év: Szombathely, 1986.

Iskolai végzettségek: Nagy Lajos Gimnázium, matematika tagozat (érettségi, 2005). ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, jogász szak (egyetemi diploma, 2011), Mathias Corvinus Collegium, Budapest, jog szakirány (szakkollégiumi diploma, 2010), Genti Egyetem Jogi Kar, Belgium (egyetemi részképzés, 2009), Nemzeti Közszolgálati Egyetem, integritás tanácsadó (szakirányú továbbképzés, 2014).

Nyelvtudás: angolból felsőfokú, németből középfokú nyelvvizsga.

Szakmai tapasztalat: ELTE ÁJK Közgazdaságtan Tanszék, Magyar Országgyűlés, Vas Megyei Főügyészség, Polgári Magyarországért Alapítvány, Európai Parlament, Patay Géza Ügyvédi Iroda, Vas Megyei Kormányhivatal, Helyi Önkormányzatok Főigazgatósága –Lisszabon, NymE Természettudományi és Műszaki Kar.

Hobbi: sport (labdarúgás, futás), utazás, olvasás, kertészkedés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra