Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A nyomott orr szindróma komoly dolog, de a szombathelyi állatkórházban ezt is tudják kezelni

Meglepően közkedveltek lettek az utóbbi időben a rövid orrú kutyák a magyarok körében. Érdemes azonban tudni, hogy sok egészségügyi probléma adódhat ezeknél a fajtáknál, főként különös orruk miatt. Szombathelyen azonban ezekre a bajokra is tudnak megoldást az állatkórházban.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kicsi és szuszogós francia bulldogok maguk mögé utasítottak 2017-ben minden más fajtát Magyarországon és hódításuk még mindig tart. Nem is olyan meglepő egyébként, hogy a legtöbb magyar mellettük tette le a voksát, ugyanis apró termetük és kis mozgásigényük miatt ideálisak azok számára, akik nem kertes házban, hanem városi lakásban élnek, de nem tudnak kutya nélkül létezni.

Nagy szemeikkel és nyomott orrukkal könnyen belopják magukat az ember szívébe, és ha ez már megtörtént, nehéz visszatáncolni. De ha valaki például egy bulldog, masztiff vagy mopsz mellett dönt, annak tudnia kell, hogy bizony nem kevés egészségügyi problémával kell megküzdeniük majd. A bajok legfőbb forrása nyomott orruk. Gyakran horkolnak és hörögnek, mivel nehezen vesznek levegőt.

Szombathelyi Állatkórház

Dr. Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház vezetője is csak megerősíteni tudta ezen fajták egyre növekvő népszerűségét és a különlegességükkel járó gondokat. A rövid fej szindrómáról szóló írásában felhívja a figyelmet arra, hogy

a meleget nem nagyon bírják, folyton lihegnek, nem tudják becsukni a szájukat, lilul a nyelvük, akár el is ájulhatnak.

Ezért tehát nagyon oda kell figyelni rájuk, hiszen egy gazda sem szeretné, ha kedvencét szenvedni látná.

Arra azonban fel kell készülni, hogy még az orvosok sem tudnak csodát tenni, a teljes gyógyulás lehetetlen. Hörgőtágító gyógyszerekkel és plasztikai műtéttel csökkenteni tudják a tüneteket, fulladozás és hőguta esetén pedig a hideg zuhany sokszor életmentő lehet.

Szombathelyi Állatkórház
Szombathelyi Állatkórház

Szegény nyomott orrú kutyáknak szűk az orrnyílása, nagyon hosszú és vastag a lágy szájpadlása (elzárja a gégét), a gégéjük és a légcsövük igen szűk. A légcső és a mellkas bejárat arányát röntgennel mérjük. Sokat elárul, hogy a rövid fejűeknél 0,16-os érték is elfogadható, bulldogoknál a 0,12-es arány is megengedett, pedig a többi fajta esetében csak 0,2-es arányszámtól tekinthető egészségesnek

– mondta a kisállatgyógyász szakállatorvos.

Egy ilyen plasztikai műtéten jártunk mi is. Shakirát, a másfél éves francia bulldogot Ausztriából hozták aggódó gazdái Szombathelyre. Megtudtuk tőlük, hogy egyébként Sopronba járnak állatorvoshoz, de ott nem végeznek ilyen műtétet, így a szombathelyi állatkórházba irányították őket. Kedvencükkel egyébként születésétől fogva gondok vannak. Nehezen kap levegőt, nem nagyon bírja az intenzív mozgást, nagyon horkol és egész nyáron fulladozott – ezek pedig mind a nyomott orr szindróma jellemzői. De úgy gondolják, hogy mivel egy fiatal kutyáról van szó, ha most megműttetik, normális élete lesz majd.

Szombathelyi Állatkórház

Minden évben nyaranta meghal pár kutya hőgutában. Ugye lihegéssel adják le a hőt és a nyomott orrú kutyáknak nincs meg az a kapacitásuk, hogy normálisan hűtsék magukat

– mesélte Varjú Gábor a szomorú tényt.

Shakira közben megkapta az altatóját, gazdáinak pedig, igaz nagy nehézségek árán, de sikerült a műtő asztalon hagyniuk bódult kedvencüket, hiszen bíznak a műtét sikerességében. Miután becsukódott a műtő ajtaja, Varjú Gábor elmondta, hogy ez egy egyórás műtét, aminek során egyszerre valamennyi műthető rendellenességet kezelnek. Az alapeljárás, hogy az orrnyílást tágabbá teszik, a megnyúlt lágy szájpadlást pedig lebenyplasztikával rövidítik és vékonyítják meg, hogy ne lógjon bele a légcsőbe és a gégébe, ugyanis ez zárja el a levegő útját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra