Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki akarják csinálni a Nyugat Rádiót?

A Médiatanács teljesíthetetlen követeléseket támaszt, 11 év után újabb szombathelyi rádió van veszélyben.

A Nyugat Rádió nem profitorientált cég, szeretünk műsort szolgáltatni – mondja Horváth Zoltán, a Nyugat Rádió ügyvezetője. De most olyan pénzügyi és szakmai követeléseket támasztanak velünk szemben, aminek lehetetlen megfelelni – teszi hozzá.

Kuriózumnak számító helyi rádió

A Nyugat Rádió 11 éve indult Szombathely körzetében. Gyorsan kialakult hallgatói köre, az adatok szerint az ország legnépszerűbb helyi rádiói között van. Kuriózumnak is számít, ugyanis nem kereskedelmi rádióként működik, adásidejének felét az úgynevezett beszélgetős műsorok adták. Szemben a kereskedelmi rádiók zenei dömpingjével.

A stúdió ablaka a plázára néz
Bonyhádi Zoltán

Mindezt azért is, mert a Nyugat Rádió közműsor-szolgáltatóként működik. Ez egy közbenső kategória a közösségi és a kereskedelmi média között, pontos szabályokkal.

A közműsor-szolgáltatóknál a műsoridő 51 százalékának kell közszolgálatinak lennie, és reklámidejük is csupán hat perc lehet óránként. Ennek fejében a közszolgálati és a közműsor-szolgáltató rádióknak nem kell frekvenciadíjat fizetniük, plusz korlátozás nélkül indulhatnak az állami pályázatokon, hogy működésükhöz és fejlesztéseikhez forrásokhoz jussanak.

A közösségi rádiónak műsorideje – ilyen például a Kossuth Rádió is – minimum 67 százalékában kell közszolgálatinak minősülő műsorokat adni, ráadásul reklámidejük is korlátozott, óránként hat percnyi reklámot adhatnak. Van egy harmadik kategória is, ez a kisközösségi, ezek jellemzően egy-két kilométer hatáskörű helyi rádiók.

Eltörölték a kategóriájukat

Ez a két kategória ugyanis nem képes nyereségesen működni, a közszolgálati műsorok készítése is többe kerül, mint ha zenét adnának, ahogyan azt a kereskedelmi rádiók teszik. Ezért például pályázatokkal is segítik őket.

Horváth Zoltán azt mondja, ők az elmúlt egy évtizedben többször sikerrel pályáztak, ez volt az egyik bevételi forrásuk. A másik, hogy a tulajdonosok folyamatosan pénzt tettek a cégbe, vagyis finanszírozták a működést.

És jött a médiatörvény módosítása…

Az első viharfelhő a médiatörvény Fidesz által kezdeményezett módosításakor gyülekezett. Ez a módosítás ugyanis eltörölte a közműsor-szolgáltató kategóriát, maradt a közösségi és a kereskedelmi besorolás.

A törvény viszont azt is leszögezte, hogy a már működő médiumok nem szenvedhetnek hátrányt a módosítás miatt.

Az íróasztal mögött Horváth Zoltán ügyvezető
Bonyhádi Zoltán

A Nyugat Rádió ekkor kérvényezte, hogy minősítsék át őket közösséginek, hogy továbbra is közszolgálati műsort adhassanak. (Említettük, hogy a közszolgálati műsorok készítése sokkal több pénzbe került, mint az egyéb műsoroké.) Ezt azonban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem engedélyezte.

Sokáig pereskedtek

Ennek a kategóriának a szabályozása megegyezik a régi közműsor-szolgálati adókéval. Indoklásul az NMHH korábbi ellenőrzéseire hivatkozott, miszerint a Nyugat Rádió 2006. és 2009 között öt alkalommal megsértette a szabályokat. Vagyis a négy év alatt találtak öt olyan napot, amikor a közszolgálati műsorok aránya 51 százalék alatt maradt.

Az NMHH 2011. decemberi végzése szerint a Nyugat Rádió előtt nincs más megoldás, kereskedelmi rádióvá kell válnia. Ezt a rádió viszont nem akarta. A kereskedelmi rádióknak ugyanis frekvenciadíjat kell fizetniük, az ügyvezető szerint ez évi 2,5 – 3 millió lehet. Ráadásul a közszolgálati műsorok arányának változatlanul 51 százalékosnak kell lennie. Miközben más kereskedelmi adóknál ez a százalék jóval kisebb. Vagyis a műsorkészítés továbbra is sok pénzbe kerülne, és még frekvencia díjat is fizetniük kellene.

Horváth Zoltán viszont azt mondja, ez anyagilag vállalhatatlan helyzetbe hozná a rádiót – hiába nőhetne meg az óránkénti reklámidő 6-ról 12 percre -, beszélgetős műsorokkal nem tudnak és nem is akarnak a zenélő kereskedelmi rádiókkal versenyezni. (Arról nem is beszélve, hogy a Nyugat Rádió nem részesül azokból a kormányzati reklámokból, amit sok arra érdemes médium kap.) Azt szeretnék, hogy ők inkább továbbra is jó, informatív, érdekes, szöveges műsorokat sugározzanak a városnak.

Rádió a pláza emeletén
Bonyhádi Zoltán

A Nyugat Rádió tehát bírósághoz fordult azzal, hogy az NMHH döntése törvénysértő, hiszen a törvény kimondja, egyetlen médium sem kerülhet hátrányos helyzetbe a módosítások miatt. Kérték, hogy a bíróság az NMHH végzését függessze fel. A Budapesti Törvényszék a keresetet 2012 novemberében elutasította. Az NMHH viszont 2012 júniusában 1,3 millió forint frekvenciadíjról fizetési meghagyást küldött a rádiónak, annak ellenére, hogy a bírósági eljárás még folyamatban volt, és a rádió számlát sem kapott erről az összegről.

Ötszörösére nő a bérleti díj

A rádió fellebbezett, a Fővárosi Ítélőtábla 2013 júniusában megsemmisítette a Törvényszék előző évi ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot, az NMHH pedig felfüggesztette a kereskedelmivé nyilvánítási eljárást. A Kúria végül 2014 februárjában jóváhagyta a Budapest Törvényszék első ítéletét, az NMHH augusztusban felszólította a rádiót, hogy tegyen eleget a kereskedelmivé alakulás feltételeinek. A rádió azonban most a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, azzal, hogy az NMHH döntése sérti a médiatörvényt. Ezt a keresetet a bíróság tárgyalás nélkül elutasította.

A rádió ismét fellebbezett, végül a Kúria jóváhagyta a bíróság döntését, ezzel a Nyugat Rádió előtt már nincs jogorvoslati lehetőség. Kereskedelmivé kell válnia, különben az NMHH visszavonhatja frekvenciaengedélyét. Ami jövőre amúgy is lejár, a történtek után könnyen lehet, hogy a Médiahatóság másik jelentkezőnek adja a rádió frekvenciáját, ahogyan ez megtörtént pár évvel ezelőtt egy másik helyi rádióval.

De nem csak a kereskedelmivé válás, és az emiatt évente fizetendő két és fél, hárommilliós frekvenciadíj fenyegeti a rádiót. A Nyugat Rádió közel öt éve költözött a Savaria plázába, az akkori tulajdonossal kötött bérleti szerződés figyelembe vette, hogy a rádió nem profitorientált, nem termel hasznot, ezért nem is tud akkora bérleti díjat fizetni, mint egy kereskedelmi üzlet vagy vendéglátóhely.

Épp egy beszélgetés zajlik Dér Henivel
Bonyhádi Zoltán

Nemrég azonban új tulajdonosa lett a plázának, aki most a bérleti díjat a többi bérlő szintjére akarja emelni. Ez a rádiónak mintegy ötszörös díjemelést jelent. Március végéig kaptak határidőt, ha addig nem fogadják el a megemelt bérleti díjat, akkor ki kell költözniük a plázából.

Hiába pályáznak, nem nyernek

És még egy fejlemény. Már írtuk, hogy a rádió forrásainak egy részét a sikeres pályázatok teszik ki. Ez működött is olyan 2013-ig, azóta viszont pályázataikat sorra utasítják vissza forráshiányra hivatkozva. Pedig korábban etalonnak tekintették a rádió pályázatait, tehát inkább politikai okok sejlenek fel a háttérben. Esetleg a Nyugat Rádió nem azon az oldalon áll, amit a hatalmon lévők szeretnének.

A rádió tehát elesett ettől a forrástól is, miközben évi többmilliós frekvenciadíjat, ötszörös bérleti díjat kellene fizetnie. Úgy, hogy eddig is a tulajdonos befizetései fedezték a költségeket.

Arra, hogy most mi lesz, Horváth Zoltán nem tudott válaszolni. Annyit jegyzett meg, hogy a jelenlegi politikai helyzetben a munkatársakat sem tudja azzal biztatni, hogy a 88,4-es frekvencia lejárta után más médiumnál találnak majd munkát. Azt is megjegyezte, nem biztos, hogy az egyszerre több irányból indított támadás az események véletlen egybeesése lenne.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra