Újra vasút kötheti össze Felsőőrt és Szombathelyt

A két város közösen dolgozik a terven, de ennél tágabb együttműködésben is gondolkodnak.

A két város polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy munkacsoportot alakítottak a Szombathely-Felsőőr vasútvonal újjáélesztésére. A vonalon a második világháború óta nem volt vasútközlekedés, évtizedek óta először került látható közelségbe az újraindulás esélye. Az együttműködés fő célja a közös, hosszú távú térségfejlesztés, ami Európai Uniós keretből valósulhat meg.

Fontos a közlekedési infrastruktúra

A mostani időszakban folynak az előkészítések az EU 2014-2020-as költségvetési ciklusának pályázataira. Ezekben várhatóan nagy hangsúlyt fektetnek a tömegközlekedés, és a határokon átívelő infrastrukturális fejlesztések, köztük is a környezetkímélő vasút és villanyvasút pályák kiépítésére, felújítására.

A két polgármester, Georg Rosner és Puskás Tivadar arról is egyeztetett, hogy ha ez a beruházás megvalósul, a következő közös vasútépítés a Körmend-Pinkamindszent-Németújvár vonalon lesz. De a két város hosszú távú együttműködése több területen is megvalósulhat, így a közös területfejlesztésben, a kultúrában, a turisztikában és persze a gazdaságban.

Elhangzott, hogy a gazdaságfejlesztés egyik alapfeltétele a közlekedési infrastruktúra megléte, ezért is fontosak a térség vasúti fejlesztései. A következő egy hónapban megalkotják a közös munkatervet, amiben a következő évek közös fejlesztési pontjait fogalmazzák meg.

Puskás Tivadar egy kérdésre kijelentette, a Szombathely-Felsőőr vasútvonal építése akár két-három éven belül el is kezdődhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet