Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őket díjazták Szombathelyen a Magyar Kultúra Napján

Soroljuk a díjazottakat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2020-ban BALLÓ LÁSZLÓ kapja.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Balló László

Több évtizede alkot városunkban, ám szépírói tehetségét a fővárosban is jegyzik. (Első kötete a Magvető Kiadónál látott napvilágot.) Alkotó évtizedeiben jelentős helyet foglalnak el a helyi művelődéstörténet területén végzett kutatásai is. 2016-ban jelent meg a Hefele Menyhért bútor- és enteriőrtervező munkásságát bemutató albuma, majd egy évvel később a fertődi Esterházy-kastély építéstörténetének feltárása mellett a Szombathelyi Egyházmegye területén Hefele által épített vidéki kastélyok, templomokat megismertető kötete.

Magyar kultúra napja 2020
Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Feldolgozta többek között a szombathelyi, Vas megyei antik órák, régi órások történetét, jelenleg a Szombathely régi házait bemutató albumán dolgozik, bemutatva a város építészeti struktúrájának fejlődését, a városi lakóházak ismertetésén keresztül a polgárosodás folyamatát.

2018-ban jelent meg a Keringő álom - Szombathelyi történet c. verseskötete. A versek között elhelyezett önéletrajzi jegyzetekben hangsúlyosan jelenik meg a személyes történettől elválaszthatatlan kor, a 20. század második fele.

Balló László kifejezetten szülővárosa és Vas megye kultúrtörténetének jobb megismeréséért és ismertté tételéért dolgozik. 50 éves írói jubileuma, a Szombathely városról írott kultúra- és művelődéstörténeti vonatkozású munkái, a helyi kulturális életben betöltött szerepe, költői életműve egyaránt predesztinálja az elismerésre.

Díjak, kitüntetések:
1987 – Vas megyei irodalmi nívódíj


A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát idén két személy veheti át.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért –díj II. fokozatának egyik kitüntetését idén KISS GYÖNGYI KAPJA

Kiss Gyöngyi

2000. március 1.napjától kontírozó könyvelőként dolgozott a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum jogelőd szervezeténél, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságánál. Nyugdíjba vonulása után az intézmény tovább foglalkoztatja gazdasági ügyintézőként.

Munkájában mindig megbízható hatékony, segítőkész, erőn felüli szorgalommal segíti a gazdasági feladatok ellátását. Önálló, pontos munkavégzése elengedhetetlen a feladatok ellátásában. 2019-től vezeti az intézmény irattárának selejtezési feladatait.

Csendes, visszafogott személyisége nem sejteti, milyen nélkülözhetetlen tudással és tapasztalattal rendelkezik, amellyel a múzeum munkáját segíti.

Magyar kultúra napja 2020
Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért –díj II. fokozatának másik kitüntetését idén SZARVAS MAGDOLNA veheti át.

Szarvas Magdolna

1976 óta a szimfonikus zenekar tagja: először ütőhangszeres művész, majd a szervezeti átalakulás után timpanista és ütőszólam-vezető.

Szakmai munkáját az együttesben eltöltött több mint 43 év alatt mindig a legnagyobb művészi igényességgel és példamutató hozzáállással látta el. A közönség is különösen kedvelte határozott, egyedi karakterét, értékelte művészi kisugárzását. Az Év Zenekari Művésze díj elnyerése a kollégák megbecsülését is tükrözi. A zenekarban működő Művészeti Bizottság tagjaként komoly szerepet vállalt a hangverseny-évadok tervezésében. Mindemellett aktív pedagógusként a Bartók Béla Zeneiskolában, később a Művészeti Szakgimnázium jogelődjében, a Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított és ismertette, szerettette meg az ütőhangszerek világát. Fiatalabb munkatársai közül többen voltak középiskolai növendékei.

Mindig arra törekedett, hogy az általa képviselt előadó-művészeti értékek folyamatosan jelen legyenek a zenekar életében. 2019. december 31-i nyugállományba vonulásával egy meghatározó tag távozik a Savaria Szimfonikus Zenekarból.

Díjak, kitüntetések:
1991 - Bartók-Pásztory díj
1999 - Az Év Zenekari Művésze

Magyar kultúra napja 2020
Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A Kultúra Támogatásáért-díj

A "Kultúra Támogatásáért-díj" adományozható annak a személynek, aki a város kulturális életének fejlődése, egyes kulturális rendezvények, események megrendezése, a kultúra területén tevékenykedő személyek, művészek munkájának segítése lehetővé tétele érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert.

A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emlékplakettet ajándékoz.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2020-ban MESITS KATALIN kapja.

Mesits Katalin szinte észrevétlenül alakított ki évek alatt az általa vezetett Szimfónia kávézóban egy olyan, meghatározó szubkulturális közeget, amely mintegy két évtizede nagy népszerűségnek örvend különösen a fiatalabb és közép korosztály körében.

Magyar kultúra napja 2020
Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Kezdetben a helyi könnyűzenészeknek biztosított térítésmentes bemutatkozási lehetőséget, majd a rendezvények sikere egyre több zeneértő és zeneszerető, kultúrát kedvelő fiatalt vonzott, melynek eredményeképpen kialakult egy sajátos klubhangulat a kávéházi térben.

Az egyre népszerűbb hely egyre nagyobb közönséget vonzott, így remek lehetőségnek bizonyult a kávézó mögötti terület bevonása szabadtéri programok lebonyolításához. Így lett a zsinagóga udvar a helyszíne a koncertek (gyakori vendég Harcsa Veronika jazz-énekes és más, országos hírű előadóművészek) mellett filmvetítésnek, divatbemutatónak egyaránt, a kávézó a könyvbemutatóknak, kiállításoknak, a terasz a kézműves vásárnak stb.

Mesits Katalin kedves természete, szerénysége nélkülözi az öncélúságot, önmaga előtérbe helyezését.

Kulturális missziója, önként vállalt kultúraszervező tevékenysége, amelyet - hangsúlyozandó - nem a profit, hanem a minőség és a – néha pénzügyi kockázatot is jelentő rétegigény kielégítése is - vezérel, inspirálóan hat a fiatal korosztályra.

Mintaértékű kezdeményezése, tevékenysége által Szombathelyen is meghonosodni látszik az a hangulat, ami a kávéházak tartozéka volt a múlt században, és ami napjainkban is segít hozzájárulni a különböző műfajok megismeréséhez, népszerűsítéséhez, az igényes szórakozáshoz és nem utolsósorban a helyi közösség megerősítéséhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés