Markáns arcú férfi volt az ókori Savaria alapítója

Claudius császár arcát számítógéppel rekonstruálták.

Habár az idén elmarad a Savaria Történelmi Karnevál, de azért nem árt, ha felidézzük a hangulatát. Ehhez most találtunk egy képet, az ókori Savaria alapítójáról, Claudius császárról.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Szombathely területe már ősidők óta lakott volt, a rómaiakat megelőző kelta időkben, a késő vaskor idején (i.e. IV-I. sz.) eraviszkuszok és bój törzsek éltek ezen a vidéken, de jelentősebb összefüggő őslakos település nem volt itt.

A város területének a Pannónián átvezető fő kereskedelmi útvonal, a Borostyánút melletti fekvése ösztönözte a rómaiakat arra, hogy itt előbb ló- és kocsiváltó helyet, majd várost építsenek.

Mészáros D. Zsolt

A település egyre növekedett, katonák, kereskedők telepedtek le, városi rangot K. u. 43-ban kapott Claudius császártól. A várost tervszerűen építették fel, lakói főleg kereskedők és katonák voltak, később megjelent a korabeli ipar is.

A római Savaria 377-től közel nyolcvan évig ellenállt a népvándorlás nyomán érkező népeknek, a várost a hagyomány szerint csak Attila hun király tudta elfoglalni 441-445 között. A hunok pusztítását a 456-ban bekövetkezett földrengés tetőzte be, amely nagy károkat okozott a városban. Lakói a helyőrség feladását követően valószínűleg Itáliába menekültek.

A Savaria név utoljára 791-ben és 805-ben tűnik fel.

A városalapító Claudius császár teljes neve Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus volt, 13 évig, 41. január 24-től 54. október 13-ig uralkodott, 63 évet élt.

Arcvonásait szobor őrizte meg.

Forrás: erdekesportal.com

A szobor alapján számítógépes technikával alkották meg az arcát, Claudius így nézhetett ki.

Forrás: erdekesportal.com

Érdekesség, hogy a Savaria karneválon többször is Jordán Tamás játszotta el Claudiust, tavaly a bigán vele utazott Jámbor Nándor színész is, aki eléggé hasonlít ahhoz a képhez, ahogyan a fiatal Claudiust ma elképzeljük.

Jámbor Nándor a tavalyi karneválon
Mészáros D. Zsolt

12 évvel ezelőtt, 2008-ban Sosztarics Ottó régésszel beszélgettünk arról, milyen lehetett az ókori Savaria.

Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük - Beszélgetés Sosztarics Ottó régésszel

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra