Markáns arcú férfi volt az ókori Savaria alapítója

Claudius császár arcát számítógéppel rekonstruálták.

Habár az idén elmarad a Savaria Történelmi Karnevál, de azért nem árt, ha felidézzük a hangulatát. Ehhez most találtunk egy képet, az ókori Savaria alapítójáról, Claudius császárról.

Szombathely területe már ősidők óta lakott volt, a rómaiakat megelőző kelta időkben, a késő vaskor idején (i.e. IV-I. sz.) eraviszkuszok és bój törzsek éltek ezen a vidéken, de jelentősebb összefüggő őslakos település nem volt itt.

A város területének a Pannónián átvezető fő kereskedelmi útvonal, a Borostyánút melletti fekvése ösztönözte a rómaiakat arra, hogy itt előbb ló- és kocsiváltó helyet, majd várost építsenek.

Mészáros D. Zsolt

A település egyre növekedett, katonák, kereskedők telepedtek le, városi rangot K. u. 43-ban kapott Claudius császártól. A várost tervszerűen építették fel, lakói főleg kereskedők és katonák voltak, később megjelent a korabeli ipar is.

A római Savaria 377-től közel nyolcvan évig ellenállt a népvándorlás nyomán érkező népeknek, a várost a hagyomány szerint csak Attila hun király tudta elfoglalni 441-445 között. A hunok pusztítását a 456-ban bekövetkezett földrengés tetőzte be, amely nagy károkat okozott a városban. Lakói a helyőrség feladását követően valószínűleg Itáliába menekültek.

A Savaria név utoljára 791-ben és 805-ben tűnik fel.

A városalapító Claudius császár teljes neve Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus volt, 13 évig, 41. január 24-től 54. október 13-ig uralkodott, 63 évet élt.

Arcvonásait szobor őrizte meg.

Forrás: erdekesportal.com

A szobor alapján számítógépes technikával alkották meg az arcát, Claudius így nézhetett ki.

Forrás: erdekesportal.com

Érdekesség, hogy a Savaria karneválon többször is Jordán Tamás játszotta el Claudiust, tavaly a bigán vele utazott Jámbor Nándor színész is, aki eléggé hasonlít ahhoz a képhez, ahogyan a fiatal Claudiust ma elképzeljük.

Jámbor Nándor a tavalyi karneválon
Mészáros D. Zsolt

12 évvel ezelőtt, 2008-ban Sosztarics Ottó régésszel beszélgettünk arról, milyen lehetett az ókori Savaria.

Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük - Beszélgetés Sosztarics Ottó régésszel

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra