Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen

Az „okos zebra” kiépítése 3,1 millió forintba kerül, ennek felét el lehet nyerni egy pályázaton.

Az okos zebra viszonylag újnak számít, habár az országban már jó néhány városban, többek között Budapesten, Zalaegerszegen, Debrecenben, Nyíregyházán, Hódmezővásárhelyen is működik ilyen.

A lényege, hogy a gyalogátkelőhely aszfaltjába beépítenek egy érzékelőt, ami észleli, ha egy gyalogos át akar menni az úton. És akkor bekapcsolja a zebracsíkok mellett beépített ledprizmákat, amelyek villogó fénnyel figyelmeztetik az autósokat. Így:

Így működik az okos zebra

Szombathelyre most tervezik az első ilyen okos zebrát. A Generali a Biztonságért Alapítvány írt ki pályázatot önkormányzatok számára, ahol a költségek 50 százalékát lehet elnyerni.

Tervezett okos zebra
Itt lesz az okos zebra
Mészáros D. Zsolt

Egy okos zebra kiépítésének becsült költsége bruttó 3,1 millió forint, a pályázaton ennek felét, 1,554 millió forintot lehet megszerezni, a másik felét az önkormányzatnak kell állnia.

A szűk határidő miatt Nemény András polgármester a pályázat benyújtása mellett döntött, a csütörtöki közgyűlésen ezt jóvá kell hagyniuk a képviselőknek.

Tervezett okos zebra
Itt lesz az okos zebra
Mészáros D. Zsolt

Ha nyer a pályázat, akkor Szombathely első okos zebráját a 11-es Huszár út 116. számú épület előtti gyalogátkelőhelyen építik ki. Azért ezt a helyszínt választották ki, mert a rendőrségi baleseti statisztikák és a gyalogátkelőhely vonzáskörzetében elhelyezkedő közintézmények napi látogatószám adatai alapján a helyszín kiemelten forgalmas és balesetveszélyes.

A pályázatot a beérkezéstől számított 50 napon belül elbírálják, tehát sikeres pályázat esetén decemberben vagy januárban el is készülhet Szombathely első okos zebrája.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra